Un preot vrea să strămute o biserică de lemn monument istoric din Alba Iulia şi să construiască una zidită. Luat la întrebări de credincioşi, a chemat poliţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica de lemn ce se vrea a fi demontată şi strămutată de la Alba Iulia
Biserica de lemn ce se vrea a fi demontată şi strămutată de la Alba Iulia

Intenţia unui preot din Alba Iulia de a demonta şi strămuta o biserică de lemn, monument istoric, a provocat protestul credincioşilor care frecventează lăcaşul de cult de peste 20 de ani. Duminică, 3 iunie, ”agasat” de întrebările oamenilor cu privire la soarta bisericii, preotul a chemat poliţia.

”Bisericuţa de lemn” a devenit de mulţi ani un simbol pentru Alba Iulia şi, mai ales, pentru credincioşii care sunt arondaţi acestei parohii. Şi-a făcut loc în inima oamenilor prin simplitate, frumuseţe şi originalitate. Biserica Parohială cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Antonie cel Mare” se află intersecţia străzilor Calea Moţilor, Ştefan cel Mare şi Dr. Ioan Raţiu din cartierul Cetate. 

Biserica de lemn a fost ridicată în 1769, în satul Brăzeşti din Munţii Apuseni, iar în 1991 a fost strămutată la Alba Iulia, ocazie cu care a şi fost restaurată. Contribuţia principală la mutarea Bisericii la Alba Iulia a avut-o Zamfira Constantinescu, stareţa Mănăstirii Prislop. Pictura a fost realizată de sora Viorica Creţu de la aceeaşi mănăstire, ucenică a faimosului Arsenie Boca, cel supranumit „Sfântul Ardealului”. Biserica este clasată ca monumnet istoric de clasa A.

Liniştea credincioşilor de aici a fost ”tulburată” odată cu pensionarea preotului Simion Todoran şi venirea unui nou preot, Silviu Nicolae Bucurenciu. Acesta a iniţiat demersuri pentru demontarea şi strămutarea bisericii şi construirea unui lăcaş de cult din piatră. Oamenii din parohie se opun vehement şi susţin menţinerea bisericii actuale. Duminică, 3 iunie, după slujba de la biserică, enoriaşii au solicitat lămuriri de la noul preot. În loc să stea de vorbă cu credincioşii, acesta a sunat la 112 şi a solicitat un echipaj de poliţie. Oamenii au depus un protest oficial la primărie şi au iniţiat şi o petiţie online, semnată de aproape 1.600 de persoane.

preot alba iulia

Refuzând să răspundă la întrebările oamenilor, preotul a chemat Poliţia. Foto: opiniatransilvana.ro

”Această biserică nu este o simplă clădire din piatră rece. Această biserică are suflet este locul în care mă regăsesc şi în care copiii noştri aleg să-şi unească destinele, este locul nostru de suflet, oază noastră de credinţă. Nu faceţi sacrilegiul de a ne lipsi de pacea şi liniştea acestui minunat locaş!”, a scris unul dintre semnatarii petiţiei. 

Potrivit iniţiatorului petiţiei, „din intenţiile făcute publice de către noul preot paroh rezultă că se fac demersuri pentru strămutarea bisericii în vederea construirii uneia noi, <zidite>”. Ca urmare, credincioşii din parohie solicită primarului Mircea Hava să nu autorizeze strămutarea lăcaşului de cult. Petiţia online susţine următoarele:

   

Biserica Parohială cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Antonie cel Mare” din Alba Iulia este monument istoric. Ea a fost construită la 1769, la lucrări participând, potrivit Hrisovului, şi martirul Horea – „meşter de ciubere, casa şi biserici”. Biserica a rezistat secole datorită implicării şi respectului pe care îl au credincioşii faţă de aceasta. Acum, datorită încadrării ei ca monument istoric (codul AB-II-m-A-00193, clasa A), ea este protejată şi de lege. Pe cale de consecinţă vă solicităm domnule primar Mircea Hava ca, în respectarea competenţelor dvs. legale, să nu daţi curs niciunui demers de natură să autorizeze strămutarea bisericii noastre din lemn de la locaţia în care se află la acest moment.

   

biserica alba iulia

Interiorul simplu şi spectaculos al micuţei biserici

Domnule Primar Mircea Hava, înlăturarea din patrimoniul cultural al micii noastre comunităţi a unui simbol de credinţă care ne-a unit cu atâta dragoste de Dumnezeu şi a contribuit în mod deosebit la asigurarea coeziunii comunităţii noastre – ar fi de natură să se dezică de preocuparea susţinută a autorităţilor locale, din ultimii 20 de ani, de prezervare şi îmbogăţire a patrimoniului istoric şi cultural al comunităţilor ce alcătuiesc municipiul nostru. De ce este important? Din intenţiile făcute publice de către

biserica alba iulia

 noul preot paroh rezultă că se fac demersuri pentru strămutarea bisericii în vederea construirii uneia noi, „zidite”. Asta în ciuda faptului că biserica actuală a fost pictată de o ucenică a părintelui Arsenie Boca. Acest lăcaş a primit mii de credincioşi de la începutul anilor 1990, când a fost adusă din satul Brezeşti din munţii Apuseni, fiind iubită şi vizitată şi în prezent de alte sute de credincioşi.

Dincolo de folosul spiritual pe care îl aduce în mijlocul comunităţii din care facem parte, dincolo de bucuria pe care ne-o dă tuturor parohienilor trecerea pragului acestei oaze de linişte şi spiritualitate, dincolo de evidentele costuri ale ridicării unei noi biserici (pe care tot noi, parohienii, le vom suporta), vă învederăm un aspect de legalitate asupra căruia se intenţionează a se trece fără niciun fel de probleme, fără niciun fel de preocupare sau teamă de repercusiuni. Astfel, potrivit art. 4 alin. 10 din Legea nr. 422/2001, privind protecţia monumentelor istorice, se poate proceda la strămutarea acestora doar „în cazuri extreme” şi în vederea protejării acestora. Faţă de situaţia mai sus expusă, în cazul de faţă nu se întrevede nici măcar de departe vreo necesitate extremă de protecţie a monumentului istoric care este biserica noastră, de natură să reclame strămutarea acesteia.

biserica alba iulia

Vă amintim şi de efortul susţinut şi considerabil făcut pentru a face cunoscută în România şi în afara graniţelor restaurarea unor monumente istorice de o valoare inestimabilă din muncipiul nostru, care astăzi atrag zeci de mii de turişti. Nu dorim ca acest monument să fie înlăturat din Lista patrimoniului cultural al micii noastre comunităţi. Această petiţie este o urmare directă a voinţei credincioşilor din parohie, care, potrivit statutului BOR, este comunitatea creştinilor ortodocşi (art. 43), adunarea parohială fiind singurul organism care poate adopta hotărârea de demolare/strămutare/zidire a Bisericii (art. 55 alin. 1 lit. e).

Citiţi şi:

 

Cele mai comune defecţiuni care se pot produce vara la maşini. De ce trebuie verificate frânele şi presiunea în anvelope

 

Dosarul Holzindustrie Schweighofer: Şase persoane, inclusiv din conducerea companiei, urmărite penal de DIICOT

 

UPDATE Om de afaceri abonat la contracte cu autorităţi publice, ales în funcţia de vicepreşedinte al CJ Alba

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite