Tratament revoluţionar pentru cancer, disponibil oficial şi în România. Ce este şi cum funcţionează imuno-oncologia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetări de laborator privind dezvoltarea celulelor canceroase FOTO 123RF
Cercetări de laborator privind dezvoltarea celulelor canceroase FOTO 123RF

O nouă terapie anticancer este disponibilă în România, prin Programul Naţional de Oncologie. Este vorba despre imuno-oncologie, o terapie nouă care reprogramează sistemul imunitar pentru a găsi şi distruge celulele canceroase.

De circa o lună de zile, medicii oncologi din România au posibilitatea de a prescrie imunoterapia actuală pe programul de oncologie, pentru început pentru diagnosticul de ”melanom malign”, un tip de cancer de piele, unul din cele şase tipuri înregistrate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Până în prezent, au avut loc studii clinice în legătură cu această nouă metodă de tratare a cancerului în mai multe clinici oncologice din ţară, dar prin introducerea unui medicament în programul naţional a devenit posibilă aplicarea terapiei la mult mai mulţi bolnavi. Tratamentul se practică de circa 4 ani în SUA şi de 3 ani în Europa.

Medicul Răzvan Curcă (foto), şeful Şecţiei Oncologie de la Spitalul Judeţean Alba a participat, recent, la cel mai important congres mondial dedicat oncologiei, desfăşurat la Chicago (SUA) şi organizat de American Society of Clinical Oncology. În cadrul congresului, unul dintre subiectele abordate a fost aplicarea şi dezvoltarea acestei noi terapii la nivel internaţional. Imuno-oncologia este un tratament revoluţionar împotriva cancerului şi, spre deosebire

medic razvan curca

de tratamentele clasice, aceasta nu se adresează tumorilor ci ajută sistemul imunitar să descopere cancerul şi să îl distrugă, iar apoi celulele cu memorie ale imunităţii să se asigure că nu mai apare în organism acel tip de cancer.

”S-au prezentat progresele realizate în cercetare, unele cu aplicabilitate directă practică. Până în urmă cu circa 7 ani, imuno-oncologia era la nivel de deziderat, dar treptat s-au făcut progrese, au apărut medicamente noi care să permită lupta contra tumorilor. Deja există şase medicamente înregistrate în Statele Unite şi în Europa”, a afirmat medicul Răzvan Curcă. Pe lângă melanomul malign, studiile şi practica au arătat că imuno-oncologia este eficientă şi în alte tipuri de cancer, printre care cancerul pulmonar, cancerul vezicii urinare, cancerul renal, cancere din sfera ORL, limfoame maligne.

”Soldaţi ai imunităţii”

”Imuno-oncologia este, de fapt, felul în care putem să ne aliem imunitatea anti-tumorală în lupta împotriva cancerului, pentru că tumorile se comportă într-un fel similar cu bacteriile. Pentru bacterii avem antibiotice, pentru tumori avem alte metode. La fel cum antibioticele nu mai sunt eficiente la un moment dat pentru un anumit tip de bacterie, aşa se întâmplă şi cu tumorile, ele nu mai lasă imunitatea să-şi facă treaba. Imuno-oncologia şi-a propus să elibereze frâna pe care tumorile o pun imunităţii anti-tumorale. Felul în care putem elibera frâna ţine de particularităţile diferitelor boli”, spune medicul din Alba Iulia. 

oncologie alba iulia

Răzvan Curcă mai susţine că sunt tumori care reuşesc să inducă producerea unor substanţe care inhibă răspunsul imun. ”Atunci când organismul recunoaşte ceva care este străin se generează răspunsul imun şi se propune să elimine ceea ce nu este propriu organismului. În momentul în care se inhibă partea de recunoaştere, tumorile se «deghizează» ca să nu fie recunoscute că nu sunt proprii organismului, ele disimulează. Alte tumori acţionează la alt nivel. Avem recunoscută tumora, avem soldaţii care luptă contra ei, dar tumora reuşeşte să blocheze producerea de noi trupe şi, ca urmare, soldaţii care apără organismul sunt tot mai puţini şi sunt copleşiţi. Orice ajutor pe care îl putem crea ori la nivel de recunoaştere, ori la nivel de producere de soldaţi ai imunităţii, ori la nivelul competenţei acestor soldaţi de a distruge tumora, are implicaţii directe în rezultate, şi imuno-oncologia a făcut paşi importanţi în acest sens”, a explicat medicul oncolog.

Rată mai mare de supravieţuire

Comparativ cu tratamentele clasice, imuno-oncologia oferă şansa unei supravieţuiri de foarte lungă durată pentru pacienţi care erau consideraţi incurabili, iar efectele secundare sunt mai puţin complicate. ”Pentru melanom există deja date care arată că unul din 10 pacienţi cu melanom malign metastatic supravieţuieşte 10 ani. Deja este un progres fantastic, cu tratamentele clasice nu existau supravieţuitori la 5 ani”, a completat Răzvan Curcă. Medicul din Alba Iulia se aşteaptă ca în acest an să fie introduse în programul naţional şi alte medicamente care să ajute tratarea altor tipuri de cancer, cum ar fi cel pulmonar şi cel renal. În România există în prezent circa 4.000 de bolnavi de cancer pulmonar care ar putea beneficia de acest tratament.

Pentru noi a venit destul de târziu şi cu un singur medicament pentru o singură localizare. În Bulgaria există deja un acces mult mai bun la astfel de tipuri de medicamente. Marea majoritate a datelor pe carele avem, provin din cancerele avansate. Încă nu au apărut foarte multe date pentru pacienţi în stadii mai incipiente, în afară de melanom”, a mai precizat medicul oncolog. Cu alte cuvinte, prin această metodă se pot trata şi bolnavi cu cancer într-un stadiu avansat.

În ţara noastră cele mai fecvente tipuri de cancer sunt cel pulmonar şi cancerul la sân. Acesta din urmă are o rată mare de vindecare, mai ales dacă este descoperit în stadiu incipient. Tipurile de cancer pulmonar şi de pancreas au cele mai scăzute rate de supravieţuire. 

Citiţi şi:

Liceanul care a stat închis opt ani în temniţele comuniste. A aşteptat degeaba americanii care să salveze România de bolşevici

„Am stors bacşişul şi am stârpit corupţia“. Discursul lui Maniu din 1936, rostit pentru alegătorii de la Vinţu de Jos

 

Cetatea uitată de lângă Alba Iulia: pentru construcţia ei a fost donat un deal acum 700 de ani

Business de familie, cu lavandă, salvie şi gălbenele: cât au investit şi ce profit au

Care sunt obligaţiile poliţistului rutier faţă de şoferul oprit. „Agentul constatator nu este obligat să prezinte vreun act“

Grătarul la purtător, invenţia unui IT-ist din Alba Iulia. Are 300 de grame şi costă mai puţin de 30 de lei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite