Scandal între sculptorul Mihai Buculei şi firma care construieşte monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia: „Din vorbe, am înţeles că doriţi mai mulţi bani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sculptorul Mihai Buculei, autorul monumentului Marii Uniri aflat în fază de construcţie la Alba Iulia, a transmis o scrisoare prin care reclamă întârzierea lucrărilor, fapt care ar putea determina ca edificiul să nu fie gata până la 1 decembrie. Buculei acuză firma care a contractat lucrările că vrea bani mai mulţi, motiv pentru care ar fi întrerupt lucrările.

Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia este finanţat de Ministerul Culturii, sculptorul primind în schimbul realizării construcţiei suma de circa 10 milioane de lei. Lucrările au început în urmă cu circa 2 luni şi ar urma să fie finalizate, conform contractului, cel mai târziu în 26 noiembrie 2018. 

Scrisoarea este adresată, în primul rând, firmei Tobimar Construct SRL Alba Iulia care şi-a asumat prin contract ridicarea monumentului. Blocurile uriaşe de piatră care vor constitui viitoarea construcţie sunt aduse la firma Marmosim Simeria ce aparţine fostului lider PDL şi primar al Capitalei, Adriean Videanu. Sculptorul susţine în scrisoare că relaţia de afaceri dintre Marmosim şi firma Tobimar Construct ar fi fost ”recomandată” de primarul Mircea Hava.

Scrisoarea sculptorului Mihai Buculei:

Domnilor, 

dacă aţi hotărât să nu mai continuaţi lucrările la Monumentul Marii Uniri, vă rugam sa ne notificaţi în scris şi să motivaţi.

Chiar dacă cu întârziere - nedatorată nouă, după cum bine ştiţi - noi ne-am onorat toate obligaţiile asumate prin toate contractele semnate. Nu noi, ci ministerul a întârziat plata. Nu noi nu am format CTE-ul la timp nu noi am predat toate facturile de-odată la plată în loc de eşalonat, după ce nu noi am refuzat luni de zile să negociem contractul sau să numim comisia, nu noi am neglijat să anunţăm alte luni de zile că trebuie făcută cercetare arheologică, nu noi am neglijat să numim comisia de recepţie şamd. Într-un cuvânt, nu din cauza noastră s-a ajuns să se lucreze în octombrie/noiembrie în loc de lunile de vară.

Dar nu noi, ci dumneavoastră ati intrat în grevă pentru că nu v-au intrat banii în cont, deşi ştiaţi că vor intra - cu trei zile înainte de data prezentată în notificare - şi practic nu aţi mai ieşit nici astăzi. Aţi cerut să preluaţi antreprenoriatul general ca să controlaţi toţi banii proiectului. Ne-aţi făcut o ofertă pentru antreprenoriatul general al Monumentului în care nu aţi detaliat nicio lucrare pe care vă obligaţi să o faceţi, dar aţi ştiut să numiţi o sumă. Nu cred că aţi avut vreun client care să accepte aşa ceva.

Din vorbe, am înţeles că doriţi mai mulţi bani. Pentru că, din toată experienţa mea cu dumneavoastră, acesta a fost mereu lait-motivul discuţiilor noastre. Banii. Şi luarea în deşert a numelui Domnului. „Doamne ajută!” spuneţi mereu. Dumnezeu are nişte cerinţe ca să ajute Să nu furi. Să nu minţi, să nu înşeli - cu vorba sau cu fapta - sunt unele dintre ele. Plăţile, după cum ar trebui să ştiţi, nu se fac pe vorbe, ci pe contracte şi pe facturi Vă plângeţi că a trebuit să introduceţi în fundaţie de x ori mai mult fier beton decât programaserăţi. Prezentaţi documentele. Vreţi „acum, ca după aia e prea târziu” banii prevăzuţi de cătree nişte funcţionari din minister - pentru cheltuieli neprevăzute. Pe ce? Pe o convorbire telefonică?

Imagine indisponibilă

Înţeleg ca şi proiectantul se plânge ca ar lua prea puţini bani. I-am negociat eu contractul cu dumneavoastră? Cine v-a pus să preluaţi direct contractul cu proiectantul, v-am rugat noi sau aţi impus dumneavoastră acest lucru? Cine nu a comunicat - cu mine în Cluj, la biroul proiectantului modificarea proiectului fundaţiei? Eram acolo - prea târziu, din punct de vedere al timpului - şi nu mi s-a transmis modificarea proiectului fundaţiei de la o gaura la două găuri, în timp ce piatra era deja găurită în carieră. M-aţi pus săptămâni întregi să transmit la minister proiecte greşite - refacerea pe o gaură, dar cu o planşă cu două găuri „uitată”. Eu am dat drumul la schiţe greşite sau voi? Destul ca angajaţii şi colaboratorii ministerului - birocratic, cum sunt procedurile în orice instituţie - să aibă nevoie de câte o săptămână ca să vă semnaleze fiecare greşeală pe care o lăsaţi în proiect. O lună de zile pierdută!

O altă lună de zile a fost pierdută pentru că aţi încercat prin orice mijloace să convingeţi Marmosim să semneze direct cu voi. De ce? Cât vă pricepeţi la pietre se vede acum. Când vă este de fapt frică - aceasta şi rapacitatea sunt motivele pentru care v-au dispărut legătorii de sarcini din firmă - să vă asumaţi ridicarea Monumentului. Nici măcar să chemaţi proiectantul la faţa locului - obligaţie asumată şi plătită prin contract  nu aţi făcut-o până nu i-am chemat eu. V-aţi retras oamenii de pe şantier fără niciun fel de anunţ. Nu v-aţi prezentat pe şantier nici măcar când aţi fost chemaţi şi v-aţi confirmat prezenţa.

Imagine indisponibilă

Aţi cerut legători de sarcină. Armata - la solicitarea mea şi cu ajutorul domnului viceprimar Pleşa - ni i-a pus la dispoziţie. Tot nu vreţi să lucraţi, în schimb, ştiţi să vă plângeţi unii altora că nu primiţi destui bani. Că ce bine ar fi fost dacă ar fi fost Tobimar antreprenor general şi că v-au spus angajaţi ai ministerului că trebuie să ne cereţi 300.000 de lei cheltuieli neprevăzute. Acum patru săptămâni, fără nicio hârtie explicativă. V-am explicat şi atunci, vă mai spun încă o dată: sunt banii pe care trebuie să-i dau mai mult la piatră, pentru că nu am mai putut negocia cu domnul Videanu, deoarece timp de 28 de zile directorul general de la Marmosim susţinea că el nu poate lucra decât cu contract cu Tobimar-ul, că aşa i-a recomandat domnul primar Hava.

Domnilor,

Cu toţii - şi cei cărora m-am adresat direct, cât şi cei puşi în copie - ca şi mine ati făcut şi lucruri foarte bune pentru acest Monument, dar cu toţii am făcut şi greşeli. Cu toţii putem - avem fiecare motive juridice - să ne retragem din acest proiect. Acesta este momentul să vă hotărâţi, cu toţii: îl terminăm - împreună, că după cum vedeţi, resurse până la urmă tot am găsit de fiecare dată, indiferent ce aţi mai invocat - sau doriţi să ieşiţi din proiect. Cred că, aşa cum spune mereu domnul Todor, putem discuta „bărbăteşte”. Spuneţi care sunt problemele voastre şi haideţi să vedem dacă şi cum se pot rezolva. Eu la rândul meu voi încerca să discut cu ceva mai mult calm.

Imagine indisponibilă

Macheta monumentului Marii Uniri

Un lucru este sigur: toate aceste discuţii şi probleme ar fi trebuit să le avem cu patru, cinci luni înainte, dacă cei din minister nu şi-ar fi bătut joc de timpul nostru. Nu-I avem. Nu avem timp de orgolii şi nici bani ca să ţin macaralele fără să lucreze. Până la sfârşitul zilei de astăzi aştept din partea fiecărei persoane menţionate în lista de copiere - în scris, prin răspuns adresat tuturor - hotărârea personală. Continuă să lucreze la acest proiect sau nu. În funcţie de decizia voastră, voi acţiona pe mai departe.

Cu stimă,

Mihai Buculei

Reacţii la scrisoarea lui Buculei

Florin Todor, directorul Tobimar, a spus penstru Ziarul Unirea că acuzaţiile aduse de Mihai Buculei sunt ”simple aberaţii”. Omul de afaceri a precizat că ”firma îşi vede de treabă conform contractului, nu a întrerupt lucrul niciun moment şi nu a solicitat bani în plus”. Reprezentanţii Primăriei susţin, de asemenea, că nu ştiau de acest probleme. ”Aud acum prima dată despre aceste probleme între antreprenorul general, domnul Buculei şi constructor. Ţin să reamintesc că tot ceea ce ţine de construcţia Monumentului Unităţii Naţionale este în sarcina maestrului Buculei şi a Ministerului Culturii. Noi doar «găzduim» acest proiect şi am făcut tot cea ce a depins de noi, ca administraţie publică locală”, a declarat viceprimarul Paul Voicu.

UPDATE: Proprietarul firmei Tobimar Construct a revenit, vineri, cu un drept la replică şi a spus că şi sculptorul este mulţumit de activitatea firmei pe care o conduce, dovată un email ulterior scrisorii acuzatoare, în care acesta le mulţumeşte colaboratorilor, inclusiv ”Tobimar”. ”Bună seara! Mulţumim foarte mult domnilor Todor şi Ursa şi Tobimar în general pentru excelenta colaborare de astăzi. Atât faptul că aţi reuşit introducerea betonului în patrulater, cât şi faptul că aţi acceptat un act adiţional la contractul nostru şi veţi construi o platformă suplimentară, pt a putea monta şi cupola la sol ne fac să credem că avem o şansă să terminăm de ridicat Monumentul la timp. Sigur, nu este normal ca din cauza întârzierilor – voluntare şi involuntare – cauzate de către funcţionarii din Ministerul Culturii să trebuiască să facem cinci operaţiuni simultan la lucrare – proiectul de ridicare a patrulaterului la Plan 31 la Cluj, proiectul de ridicare a cupolei la Marmosim, ridicarea pilonilor împreună cu Unitatea de Genişti din Alba Iulia, pregătirea patrulaterului şi a cupolei. Vă mulţumim tuturor şi fiecăruia în parte pentru eforturile pe care le depuneţi în continuare, începând cu mâine dimineaţă. Vă mulţumim încă o dată tuturor celor care depuneţi eforturi intelectuale, fizice şi de răbdare deosebite ca împreună să reuşim să recuperăm din întârzierea de peste jumătate de an produsă de angajaţii MCIN la ridicarea Monumentului. Sper că împreună vom reuşi. O seară bună tuturor, Cristina Teodorescu şi Mihai Buculei”, a scris Mihai Buculei în mail-ul transmis reprezentanţilor Tobimar.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite