Săteni din Alba calificaţi ca „Lucrător în comerţ“ şi „Zugrav, ipsosar, tapetar, vopsitor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursurile teoretice şi practice sunt urmate, în regim de gratuitate, de şomeri de lungă durată,  persoane în căutarea unui loc de muncă, cei care muncesc în propria gospodărie, dar şi de  persoane inactive , toţi din judeţul Alba.

Programele de formare profesională sunt organizate prin proiectul: „Mediul rural-oportunitate de dezvoltare a resurselor umane”, derulat de SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia,  în parteneriat cu Asociaţia Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale CERESS Alba, Asociaţia „Ţara Secaşelor Alba- Sibiu“.

Programe de calificare în derulare

În derulare sunt două programe de calificare. Un număr de 27 de persoane urmează la Meteş pregătirea teoretică şi practică în ocupaţia de „Lucrător în comerţ“. La Daia Română alte 27 de persoane se califică în ocupaţia de „Zugrav, ipsosar, tapetar, vopsitor“. 

Tot prin proiect va  mai fi organizat câte un program de calificare în ocupaţia de „Lucrător în comerţ“ în comunele Şpring(Alba), Saschiz(Mureş) şi Loamneş(Sibiu).

Cei care vor finaliza programele de formare profesională vor primi certificate de calificare recunoscute pe piaţa muncii de la noi, iar printr-o procedură simplă şi în statele Uniunii Europene.

Beneficiari: peste 300 de săteni din trei judeţe

Studii realizate înainte de demararea proiectului arată că în cele 39 de sate ale comunelor  ţintă  ponderea persoanelor care trăiesc din agricultura de subzistenţă este peste 40%, iar persoanele inactive din totalul populaţiei reprezintă 32,45 %. Printre nevoile individuale identificate de specialiştii proiectului se numără cele de: informare, consiliere şi orientare  profesională, de formare profesională şi demaraea unei afaceri pe cont propriu.
În total, prin proiect peste 300 de săteni din comunele Berghin, Ciugud, Daia Română, Loamneş, Ludoş, Meteş, Păuca, Roşia Montană, Saschiz, Şpring,  primesc gratuit servicii integrate care le cresc şansele de reuşită  pe piaţa muncii.

Demersul SC Tobimar Construct Alba Iulia asigură o dezvoltare organizată a resurselor umane în cele 10 comunităţi,  majoritatea izolate informaţional. Proiectul  este co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013„Investeşte în oameni!”, Axa prioritară: 5„Promovarea măsurilor active de ocupare“, Domeniul major de intervenţie: 5.2 „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă".

 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite