România, condamnată la CEDO să-i plătească 7.000 de euro lui Gregorian Bivolaru pentru o reţinere din 2004

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat statul român la plata a 7.000 de euro către Gregorian Bivolaru, pentru faptul că acesta a fost în mod ilegal privat de libertate după decizia de eliberare din arest dispusă de Curtea de Apel Bucureşti în aprilie 2004.

Decizia a fost pronunţată în 28 februarie 2017. Potrivit unui comunicat de presă al MISA ”decizia de la Strasbourg confirmă încă o încălcare a drepturilor omului în cazul Operaţiunii Christ, lansate de autorităţile române în 2004 împotriva lui Gregorian Bivolaru şi a altor practicanţi yoga”

În 28 martie 2004 Gregorian Bivolaru a fost reţinut în clădirea vămii din Nădlac, în timp ce se interesa asupra unei eventuale interdicţii de a părăsi ţara, interdicţie care s-a aflat ulterior că nu exista. Pe 29 martie a fost acuzat de încercare de trecere frauduloasă a frontierei, iar pe 30 martie s-a dispus reţinerea sa în vederea judecăţii, decizie la care Gregorian Bivolaru a făcut apel. Pe 1 aprilie 2004, la ora 12, Curtea de Apel Bucureşti a decis eliberarea sa deîndată, dar poliţa a refuzat să-l pună în libertate, reţinându-l în mod ilegal încă 10 ore.

Reprezentanţii MISA mai susţin că ”tot în legătură cu Operaţiunea Christ, CEDO s-a pronunţat deja referitor la percheziţiile abuzive şi ilegale din 18 martie 2004, obligând statul român la plata unor despăgubiri de aproape 300.000 de euro către mai mulţi practicanţi yoga”. Gregorian Bivolaru aşteaptă pronunţarea Curţii de Apel Alba Iulia în procesul de revizuire deschis de către acesta, prin care solicită rejudecarea dosarului în care a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare. Decizia va fi făcută publică în 8 martie 2017.

Bivolaru a fost însă condamnat în 2013 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în rejudecare, la şase ani de închisoare cu executare. Procurorii au susţinut la procesul de la ICCJ că, în perioada 2002 — martie 2004, Gregorian Bivolaru, folosindu-se de calitatea declarată de "profesor yoga" şi "mentor spiritual", prin abuz de autoritate şi ţinere în stare de aservire, a recrutat, în scopul exploatării sexuale, o minoră, cursantă yoga, cu care a întreţinut, în mod repetat, acte sexuale şi de perversiune sexuală, oferindu-i diverse sume de bani şi alte foloase.

De asemenea, potrivit procurorilor, Bivolaru a atras, prin asigurarea mijloacelor financiare de subzistenţă şi remiterea altor foloase materiale, pe Maria Mirona Farcaşi, cursantă yoga, în practicarea unor acte sexuale cu minora M.D. Gregorian Bivolaru a mai fost acuzat că, în perioada ianuarie-noiembrie 2000, precum şi în aprilie 2003, a întreţinut acte sexuale cu alte două minore, folosindu-se de calitatea sa mentor spiritual.

Citiţi şi:

Câte milioane de euro valorează cele mai vechi tipărituri din România. Bibliotecile care au în colecţii 1.640 de incunabule

 

Final fericit în povestea „doamnei cu pantofi albaştri“, judecătoarea care a încântat România

 

Alternativă „melodioasă“ la telefoane şi tablete: copiii care fac cursuri gratuite de chitară

 

Omul care tratează cărţile vechi de boala trecerii timpului: lucrează în Cetatea Alba Carolina

    

Cum i-au umilit austriecii pe capii Răscoalei de la 1784-1785: plimbaţi în lanţuri prin satele româneşti

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite