Retrospectivă în istoria judeţului Alba: 45 de ani de la semnarea actului de  reînfiinţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afişul expoziţiei
Afişul expoziţiei

Expoziţia este organizată cu ocazia aniversării a 45 de ani de la reînfiinţarea judeţului Alba, la 17 februarie 1968. Exponatele creionează aspecte din industria şi aricultura de acum peste patru decenii,  dar şi din viaţa cotidiană.

Expoziţia are la bază fotografii după documente în care găsim informaţii preţioase legate de înfiinţarea propriu-zisă a judeţului, de constituirea structurilor administrative de conducere, dar prezintă şi aspecte din viaţa cotidiană.

Potrivit şefului Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale ,Dana Zecheru, vor fi expuse şi fotografii document în care apar fabrici reprezentative pentru industria judeţului: Fabrica de hârtie şi celuloză de la Petreşti, Porţelanul Alba Iulia, I.M.A. Aiud, U.M. Cugir. De asemenea, sunt surprinse aspecte care ţin de agricultura judeţului, dar şi fotografii cu programul TV din acea perioadă.

Expoziţia organizată de Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, va fi vernisată în 17 februarie, ora 12.00, la Hotel Parc.

Reînfiinţarea judeţului, act de dreptate istorică

Reînfiinţarea judeţului s-a făcut în urma reformei administrative din 1968.  Alba a  dispărut în 1951, când s-a adoptat o reformă administrativ – teritorială după model sovietic,  de împărţire a ţării în regiuni şi raioane şi a devenit un mic raion de margine al regiunii Hunedoara.

Potrivit istoricului Gheorge Anghel, în 1968 s-a făcut „o dreptate istorică pentru judeţul Alba care a avut un rol deosebit în istoria României“. Dacă ne referim doar la oraşul Alba Iulia, acesta a fost pe rând capitala Daciei Romane, apoi centrul voievodatului de la Bălgrad, capitala principatului Transilvaniei şi locul unde s-a consumat actul de Unire a  Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918.(Articol scris de NICU NEAG)

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite