Referendumul local de la Sebeş privind calitatea aerului nu poate fi validat. S-au prezentat la urne mai puţin de 30% dintre locuitorii cu drept de vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Referendumul local organizat duminică la Sebeş nu poate fi validat. Au lipsit mai puţin de 500 de voturi pentru ca prezenţa să atingă procentul de 30 la sută. Locuitorii cu drept de vot au fost chemaţi să se pronunţe în legătură cu achiziţionarea unui laborator mobil care să analizeze calitatea aerului din oraş.

Demersul vine în contextul în care, de mai mulţi ani, locuitori din Sebeş acuză poluarea mediului ca urmare a dezvoltării industriale accentuate. 

„Sunteţi de acord cu achiziţionarea de către Municipiul Sebeş a unui laborator mobil pentru măsurarea şi monitorizarea calităţii aerului din Unitatea Administrativ Teritorială Sebeş şi suportarea din bugetul local al Municipiului Sebeş a cheltuielilor privind achiziţionarea, funcţionarea şi utilizarea acestui laborator?”. Aceasta a fost întrebarea la care cetăţenii trebuiau să răspundă în cadrul referendumului.

Numărul alegătorilor cu drept de vot a fost de 26.213, iar cel al secţiilor de votare de 20. Referendumul s-a desfăşurat între orele 7,00 şi 23,00, bugetul alocat fiind de peste 90.000 de lei. În final, s-au prezentat la vot 7.393 de persoane, respectiv 28,17% din populaţia cu drept de vot. 7.011 au răspuns ”DA”, în vreme ce 201 au răspuns ”NU”. Pentru validarea scrutinului mai era nevoie de 481 de voturi. Numărul alegătorilor cu drept de vot din Sebeş este de 26.213 persoane, iar pentru ca referendumul să fi fost validat, la urne ar fi trebuit să fie prezenţi cel puţin 7.864 de alegători.

”În următoarele zile, voi solicita audienţe la Ministrul Mediului şi la Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Respectând pas cu pas legislaţia în vigoare, vom solicita, în continuare, autorităţilor competente ca judeţul Alba să fie dotat cu un laborator mobil pentru măsurarea calităţii aerului, iar Sebeşul să beneficieze în mod constat de acesta”, a spus primarul Dorin Nistor.

Costurile pentru achiziţionarea laboratorului mobil de monitorizare a poluării s-ar fi ridicat la peste 1 milion de lei, ulterior fiind angajaţi specialişti pentru operarea şi interpretarea rezultatelor. Ideea achiziţionării acestui laborator a venit după ce la Sebeş au avut loc, în ultimii ani, mai multe proteste, în care mai mulţi oameni acuzau că sunt companii care prin activitatea lor poluează, iar la dezbaterile publice organizate de autorităţile de mediu susţineau că activitatea acestora este cancerigenă.

Citiţi şi:

FOTO Raiul de la Valea Mică, satul din Apuseni unde timpul s-a oprit în loc şi unde se înalţă „Degetul lui Dumnezeu“

FOTO VIDEO Un cioban român a dat în judecată UE pentru că nu se opune schimbărilor climatice: „Trebuie să-mi urc bovinele până la 1.400 de metri“

Aplicaţia revoluţionară de cumpărături lansată de şapte tineri IT-işti din Alba. Platforma rivalizează celebrul Amazon

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite