Protest al angajaţilor de la Cuprumin. Directorul susţinut de PNL Alba, schimbat cu un apropiat al lui Relu Fenechiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Vasilache a fost schimbat de la conducerea Cuprumin
Lucian Vasilache a fost schimbat de la conducerea Cuprumin

Liberalul Lucian Vasilache, apropiat la preşedintelui PNL Alba Teodor Atanasiu, a rămas fără funcţia de conducere de la Cuprumin Abrud. Consiliul de Administraţie al societăţii a decis, luni, la Bucureşti, schimbarea sa cu un apropiat al vicepreşedintelui PNL, Relu Fenechiu.

Decizia de schimbare din funcţie a fost luată luni, 20 mai, de Consiliul de Administraţie al societăţii, la Bucureşti. La cârma companiei a fost numit pe Nicolae Iordache, fost director la MinBucovina SA Vatra Dornei. Hotărârea a fost primită cu reticenţă de salariaţii de la Roşia Poieni.

„Asociaţia „Salariaţii Cupru Min” S.A. Abrud şi  Sindicatul „Andezitul Roşia Poieni Abrud“ au înaintat, în cursul zilei de marţi, 21 mai,  o scrisoare comună către ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Salariaţii îşi arată nemulţumirea faţă de schimbarea directorului general.

Aducem la cunoştiinţă că, în acest moment se doreşte, în baza unui memorandum aprobat, aplicarea aceleiaşi strategii de «atragere de investiţii» ca în anul 2007. Pentru a-şi atinge scopurile, aduc şi un om, în mod special din afara societăţii, pe care l-au numit administrator şi director general, în persoana d-lui Iordache Gheorghe, fost director general la SC Minbucovina SA Vatra Dornei (societate care producea într-o lună cât producem noi într-o zi). Oare domnul ministru Varujan Vosganian are interes în numirea acestui om ? Acest om trebuie să aplice strategiile de ''atragere de investiţii” ? De ce domnul ministru nu accepta solicitarea noastră de a discuta cu noi despre numirea unui director dintre specialiştii societăţii, care ştie direcţiile strategice de urmat pentru continuarea activităţii, dezvoltarea prin retehnologizare a acesteia şi pentru rezolvarea problemelor de mediu“, se arată în scrisoarea citată.

Nemulţumirile salariaţilor ating şi „loviturile“ încasate de Cuprumin în ultimul deceniu, cum ar fi datoriile pe care le are de recuperat de la Ampelum Zlatna, „afacerea“ Energo Mineral cu pierderi de 50 de milioane de lei,  dar şi profitul înregistrat de societate anul trecut, de 24 milioane de lei.

Prezentăm mai jos, conţinutul integral al scrisorii înaintate ministrului Economiei de salariaţii Cuprumin:

„Avand in vedere faptul ca solicitarile repetate adresate dvs. au ramas fara raspuns, suntem nevoiti a ne adresa prin intermediul mijloacelor media pentru a ne face auziti.

Pana in anul 2003, SC Cupru Min SA Abrud a livrat concentratul de cupru la SC Ampelum SA Zlatna, societate care a intrat in lichidare, iar Cupru Min SA nu a incasat, nici pana astazi, datoria de cca 12 milioane lei. Ca urmare a acestei datorii Cupru Min SA a ramas datoare la furnizorul de electricitate Electrica SA, debit pe care la data prezentei l-am achitat, restul fiind penalitati si majorari care se platesc pe baza unui grafic de esalonare. Aceasta prima lovitura a stagnat dezvoltarea societatii din punct de vedere tehnic-investitii si mediu.

A doua lovitura a fost in anul 2007, cand Ministerul Economiei, in baza unui contract de atragere de investitii (cooperare), a cedat toate activele SC Cupru Min SA Abrud unui consortiu reprezentat de SC Energo Mineral SA Bucuresti in care societatea a fost exploatata agresiv, fara mila in baza celebrului contract de cooperare, aducand pagube majore de peste 50 milioane ron la SC Cupru Min SA Abrud si distrugerea complecta a utilajelor de forare, incarcare, transport, macinare, flotare si filtrare, contract finalizat cu oprirea activitatii societatii si neplata salariatiilor angajatiilor pe o perioada de 8 luni.

In anul 2009, datorita faptului ca atâţia oameni au ramas fără locuri de muncă (zona Abrud fiind monoindustrială) s-a luat decizia de repornire a activităţii şi reangajarea personalului (la momentul actual 500 de persoane). Până în prezent societatea a reuşit să acopere pierderile istorice şi să treacă pe profit. În anul 2012 societatea a avut un profit de 24 milioane ron, iar contribuţiile anuale la bugetul social şi consolidat s-au ridicat la suma de 10 milioane ron.

Aceste realizări au fost posibile datorită experienţei şi profesionalismului personalului tehnico-economic al societăţii, precum şi personalului din zonă specializat în societate.

Aducem la cunoştiinţă că, în acest moment se doreşte, în baza unui memorandum aprobat, aplicarea aceleiaşi strategii de ''atragere de investiţii” ca în anul 2007. Pentru aşi atinge scopurile, aduc şi un om, în mod special din afara societăţii, pe care l-au numit administrator şi director general, în persoana d-lui Iordache Gheorghe, fost director general la SC Minbucovina SA Vatra Dornei (societate care producea într-o lună cât producem noi într-o zi).

Oare domnul ministru Varujan Vosganian are interes în numirea acestui om ? Acest om trebuie să aplice strategiile de ''atragere de investiţii” ? De ce domnul ministru nu accepta solicitarea noastră de a discuta cu noi despre numirea unui director dintre specialiştii societăţii, care ştie direcţiile strategice de urmat pentru continuarea activităţii, dezvoltarea prin retehnologizare a acesteia şi pentru rezolvarea problemelor de mediu.  

Am apelat la acest mod de a ne face auziţi, în al treisprezecelea ceas, deoarece noi nu vrem să facem acţiuni de întrerupere a activităţii şi producţiei în societate sau de a crea conflicte sociale.
Oare chiar un număr de 500 salariaţi nu au dreptul de aşi exprima o opinie în numirea conducerii societăţii? “, se arată în scrisoarea adresată ministruli Economiei. 

Cupru Min Abrud este titularul licenţei de exploatare a cuprului din zăcământul de la Roşia Poieni estimate la 900 de milioane de tone. Potrivit specialiştilor reprezintă 60 la sută din rezerva de cupru României.(Articol scris de NICU NEAG)
 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite