Preşedintele Klaus Iohannis, despre Roşia Montană: „Acest loc unic din Munţii Apuseni a devenit un simbol al patrimoniului nostru cultural şi natural“
0Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 1884 de ani de la atestarea documentară a localităţii Roşia Montană. Preşedintele României susţine că vitorul Roşiei Montane trebuie gândit în acord cu normele europene de mediu şi cu legislaţia privitoare la patrimoniul cultural.
”Roşia Montană împlineşte astăzi 1884 de ani de la data atestării documentare a localităţii. În ultimii ani, acest loc unic din Munţii Apuseni a devenit un simbol al patrimoniului nostru cultural şi natural. În numele Roşiei Montane s-a creat o mişcare civică şi comunitară despre care s-ar putea spune că „mută munţii” atunci când este în joc păstrarea autenticităţii şi a tradiţiei vechi a acestei localităţi. Viitorul Roşiei Montane trebuie gândit în acord cu normele europene de mediu şi cu legislaţia privitoare la patrimoniul cultural, dar şi cu opiniile tuturor specialiştilor care ar putea aduce o contribuţie valoroasă la un proiect de renaştere economică a zonei. La mulţi ani, Roşia Montană!”, susţine preşedintele României pe facebook.
Organizaţiile nonguvernamentale ce se opun proiectului minier de la Roşia Montană organizează vineri, cu ocazia împlinirii a 1884 de ani de atestare documentară a localităţii, evenimente culturale în 20 de oraşe din România şi străinătate. În Alba, sunt organizate manifestări la Alba Iulia, Aiud şi în comuna Roşia Montană. ”Evenimentul propune publicului un program care acoperă numeroase activităţi, de la proiecţii de lung şi scurtmetraje, expoziţii foto sau de obiect şi dezbateri despre patrimoniul Roşiei Montane şi mişcările sociale de apărare şi susţinere a zonei, până la ateliere, piese de teatru şi concerte”, se afirmă într-un comunicat de presă al asociaţiei Alburnus Maior.
De cealaltă parte, Sindicatul Viitorul Mineritului şi mai multe asociaţii din Roşia Montană au transmis o scrisoare deschisă prin care solicită găsirea unei soluţii pentru repornirea mineritului. ”La 1884 de ani de la prima atestare, Roşia Montană a intrat în moarte clinică, fără locuri de muncă, fără niciun viitor şi cu peste 1.000 de şomeri care mor de foame în căutare disperată de muncă în ţară sau în străinătate. Ne mor părinţii, ne pleacă copiii din ţară, ne zbatem fără vreo soluţie de la cei care au puterea să repornească mineritul. Noi chiar nu contăm pentru nimeni în ţara asta?”, afirmă semnatarii scrisorii.
Ziua Roşiei Montane, sărbătorită în 20 de oraşe din România şi străinătate