Poliţiştii din Alba căzuţi la datorie: au murit la Revoluţie, striviţi de maşini sau ucişi de infractori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţişti care au decedat în urma unor evenimente tragice
Poliţişti care au decedat în urma unor evenimente tragice

Şapte poliţişti din Alba au murit în decursul anilor la datorie. Trei dintre aceştia au decedat în timpul Revoluţiei din 1989, alţii în accidente rutiere sau ucişi de infractori.

Prima victimă in rândul poliţiştilor din Alba a fost plutonierul Dragomir Drăgan. S-a născut în 29 aprilie 1947 şi şi-a găsit sfârşitul în 25 noiembrie 1978. În seara în care i-a fost curmată viaţă dirija şi supraveghea traficul la intrarea în Sebeş, la intersecţia drumurilor E81 şi DN7. Dispeceratul îl anunţase despre faptul că şoferul unei maşini de mare tonaj, aflat în stare de ebrietate, comisese un accident pe raza judeţului Hunedoara şi fugise de la locul faptei. Plutonierul Dragomir Drăgan a oprit maşină de mare tonaj în trafic şi s-a urcat pe scară din stânga pentru a-i verifică şoferului actele şi a-i lua cheile din contact. În acel moment, conducătorul auto a virat brusc spre stânga, a trecut peste o bordură şi a strivit corpul plutonierului de zidul unei clădiri. Poliţistul s-a stins pe loc din cauza rănilor extrem de grave.

Maiorul Cornel Contor s-a născut în 20 octombrie 1945 şi a ocupat funcţia de şef al Biroului de Poliţie Rutieră din Alba Iulia. În seara zilei de 4 decembrie 1981, a mers cu maşină personală la un cumnat de-al sau care lucra la o staţie de pompe situată la marginea oraşului Alba Iulia. Ajuns pe un drum lateral, maiorul a surprins un grup de persoane care aveau asupra lor pui de găină furaţi de la Întreprinderea „Avicola” din Sântimbru. Având asupra sa o armă de vânătoare, deţinută legal, ofiţerul i-a somat pe cei din grup, însă aceştia nu s-au supus somaţiei. L-au atacat cu bestialitate pe omul legii, l-au ucis şi i-au aruncat trupul fără viaţă în răul Mureş. Cadavrul maiorului a fost găsit abia 7 luni mai târziu.

Născut în 10 martie 1955, căpitanul Valentin Pop a ocupat funcţia de şef al poliţiei oraşului Cugir. În 21 decembrie 1989, în timpul revoluţiei, în timp ce se află la serviciu, un grup de persoane a incendiat clădirea poliţiei. În jurul orei 18.00, ofiţerul a încercat să iasă pe geam, după ce şi-a abandonat hainele care îi luaseră foc pe el. Ajuns pe pământ, Valentin Pop a fost lovit cu sălbăticie de mai multe persoane. Ulterior, agresorii i-au aruncat pe trup benzină şi i-au dat foc. Poliţistul s-a stins în chinuri groaznice.

Plutonierul major Ilie Staicu s-a născut în 17 iulie 1946 şi şi-a găsit sfârşitul în 21 decembrie 1989. Lucra la poliţia Cugir şi a avut parte de o moarte cruntă, la fel că şi şeful unităţii, Valentin Pop. Ilie Staicu a încercat şi el să sară pe un geam al clădirii poliţiei care era în flăcări dar a fost prins de oamenii din mulţime. Aceştia l-au lovit în mod repetat, l-au stropit cu benzină şi i-au incendiat trupul. În anii care au urmat Revoluţiei, trei persoane care ar fi instigat la uciderea celor doi poliţişti din Cugir au fost judecate şi condamnate la pedepse cu închisoare între 10 şi 12 ani. Procesele acestora s-au finalizat în 2004.

Locotenent colonelul Ioan Radu s-a născut în 20 februarie 1948 şi a lucrat la Serviciul Economic din cadrul poliţiei judeţene. În dimineaţa zilei de 24 decembrie 1989 a fost chemat la unitate. Ofiţerul s-a deplasat cu autoturismul unui coleg, o Dacia 1300, ocupând locul din dreapta faţă. În apropierea sediului poliţiei, asupra maşinii s-au tras focuri de armă atât din faţă cât şi din spate. Din cauza gloanţelor care i-au străpuns trupul, Ioan Radu a murit pe loc. Este considerat erou al Revoluţiei, fără, însă, ca cineva să fie identificat ca şi autor al faptei de omor.

Născut în 1965, Nicolae Popa lucra ca şi agent în cadrul poliţiei municipiului Sebeş. În 28 iunie 1995, în jurul orelor 19,00, împreună cu alţi doi colegi de serviciu a desfăşurat activităţi de control şi dirijare a traficului rutier într-o zona de restricţie situată între localităţile Lancrăm şi Sebeş. Subofiţerul a oprit pentru control o autocamionetă Dacia 1410, timp în care, din aceeaşi direcţie de mers, s-a angajat în depăşire, în zona interzisă, un autotractor cu să, care tracta o remorcă, condus de un cetăţean turc. Subofiţerul Popa a fost acroşat şi proiectat pe şosea. Deşi a fost transportat imediat la spitalul din Sibiu, medicii nu au reuşit să îl mai ţină în viaţă. Nicolae Popa a primit, post mortem, gradul de plutonier.

Căpitanul Ioan Plăcintă s-a născut în 2 iunie 1970 şi a murit, în timpul serviciului la vârsta de numai 30 de ani. În dată de 27 februarie a anului  2000, el se află în misiune împreună cu alţi doi poliţişti de la I.P.J. Albă, în localitatea Tg.Mureş. În timp ce se deplasau cu autoturismul pe stradă Libertăţii din oraş, în jurul orelor 06,30, la trecerea la nivel cu calea ferată, au intrat în coliziune cu vagonul cisternă a unui tren de marfă care se află în mişcare. În urmă impactului, căpitanul Ioan Plăcintă a decedat pe loc. Şoferul, coleg de serviciu cu poliţistul decedat, a fost judecat pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice. În 2001 a fost condamnat de Tribunalul Militar Cluj la 3 ani de închisoare cu suspendare, fiind, de asemenea, demis din cadrul poliţiei. Toţi cei şapte poliţişti sunt cinstiţi de IPJ Alba ca eroi căzuţi la datorie.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite