Poliţişti din Alba implicaţi în destructurarea unui grupări acuzată de infracţiuni informatice şi înşelăciune. Prejudiciul este de 350.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, ofiţeri de poliţie judiciară din IPJ Alba şi de la Direcţia Operaţiuni Speciale Alba Iulia participă marţi, 19 martie, la o operaţiune de destructurare a unui grup infractional organizat constituit din 64 de persoane. Activităţile infracţionale se referă la săvârşirea de infracţiuni informatice şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Ancheta este coordonată de procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sibiu, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Alba. În acest scop procurorii DIICOT efectuează 30 de percheziţii domiciliare în judeţele Prahova, Dîmboviţa, Ploieşti şi Ilfov şi pun în aplicare 70 de mandate de aducere. Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind 5 învinuiţi, aflaţi în executarea unor pedepse privative de libertate într-o unitate de detenţie. Sunt efectuate 3 controale în Penitenciarele Oradea, Mărgineni şi Ploieşti.

Sub coordonarea acestora, membrii grupării au obţinut beneficii financiare substantiale, prin inducerea în eroare a unui număr de 9 părţi vătămate, agenţi de transfer monetar din cadrul unor unităţi bancare, supermarketuri şi alte companii, prin determinarea angajaţilor acestora să introducă date nereale în aplicaţiile de transfer monetar. 

Învinuiţii au contactat angajaţi ai părţilor vătămate, utilizând identităţi fictive şi pretinzând că telefonează de la centrala băncii sau agenţi ai serviciului de transfer şi, sub pretextul unor testări ale sistemului, le-au solicitat acestora să efectueze operaţiuni de transfer monetar pe numele unor persoane racolate în acest scop.Subsecvent realizarii operaţiunilor şi după obţinerea codului unic al tranzacţiei, acesta era transmis prin SMS altor membri ai grupării, care, contra unui comision, efectuau rapid retragerea sumelor de bani din conturile în care acestea erau transferate, pentru a evita riscul blocării tranzacţiilor.

Membrii grupării transmiteau, în unele cazuri, mesaje electronice pe adresele de e-mail de serviciu ale angajatilor, prin care li se aducea la cunoştinţă că urmează să aibe loc “simulări” privind sistemul, fiind indicat şi un număr telefonic fix, anterior “preluat” de învinuiţi prin devierea apelului către numărul de mobil folosit de aceştia în penitenciar.

Totodată, membrii grupării sunt suspectaţi au contactat operatori ai societăţilor de transfer financiar din mai multe ţări (Spania, Italia, Cehia, Bulgaria, Anglia, Emiratele Arabe Unite etc.) pentru a-i convinge să efectueze simulări, fiind înşelaţi astfel mai mulţi operatori din străinătate. 

Pe lângă simulările din sistemele de transfer financiar, există indicii că membrii grupării se ocupau cu înşelăciuni prin telefon sau cu fraude privind coduri de încărcare pentru cartele prepay. În cauză a fost începută urmărire penală faţă de 58 de persoane care sunt cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni informatice şi a infracţiunii de  înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Prejudiciul cauzat de membrii grupării prin activitatea infracţională este de peste 350.000 euro.

Cercetarile sunt efectuate impreuna cu ofiteri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Bucureşti, B.C.C.O. Ploieşti, S.C.C.O. Ilfov, S.C.C.O. Dâmboviţa, I.P.J. Sibiu, I.P.J. Alba. Suportul informativ a fost asigurat de catre Direcţia Operaţiuni Speciale Sibiu şi Direcţia Operaţiuni Speciale Alba Iulia. Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din I.G.P.R.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite