Piaţa imobiliară din Alba: tendinţele anului 2016. Care sunt cele mai solicitate apartamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocuri de locuinţe în Alba Iulia
Blocuri de locuinţe în Alba Iulia

Majoritatea proprietăţilor imobiliare tranzacţionate în anul 2015 au fost apartamente din blocuri de locuinţe cu valori sub 60.000 de euro, în limita programului “Prima Casă”. Cele mai multe imobile vândute şi cumpărate au fost între 20.000 de euro şi 50.000 de euro.

Concluzia se regăseşte în Raportul de estimare globală a valorii minimale ale proprietăţilor imobiliare din judeţul Alba realizată de reprezentanţi ANEVAR pentru Camera Notarilor Publici Alba. Potrivit raporului, valorile minime de tranzacţionare pentru proprietăţi imobiliare se păstrează la nivelul celor din 2015, nefiind operate modificări.

Evaluatorii motivează că devalorizarea monedei naţionale a influenţat scăderea preţurilor de vânzare pentru spaţiile locative în euro. În acelaşi timp, creşterea costurilor de finanţare a afectat, în prima fază, cumpărătorii finali şi apoi dezvoltatorii. Aceştia din urmă un au mai iniţiat proiecte rezidenţiale ample şi au diminuat semnificativ ritmul lucrărilor de construcţie din cauza vânzărilor scăzute şi a sistării finanţărilor.

În raport se mai arată că mai multe proiecte au fost oprite. În 2015, cererea a fost aproape în exclusivitate reprezentată de cumpărătorii finali, contrastând puternic cu perioada de boom a pieţei când proporţia dintre aceştia şi investitorii speculativi era aproximativ egală. Anul trecut, persoanele tinere cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani care folosesc creditarea bancară au susţinut cererea pe segmentul apartamentelor noi, în special a celor de 2 camere. De asemenea, datorită evoluţiei preţurilor pe segmentul apartamentelor noi şi pe cel al apartamentelor vechi şi a programelor guvernamentale de stimulare a cererii, cererea efectivă s-a orientat, în mare măsură şi către segmentul apartamentelor vechi. Această tendinţă se va menţine şi pe parcursul anului 2016.

Costurile directe crescute ale finanţării, scăderea veniturilor şi devalorizarea monedei naţionale au restrâns foarte mult numărul clienţilor eligibili pentru acordarea de credite ipotecare. Dezvoltatorii au răspuns la înăsprirea condiţiilor de creditare continuând să ofere şi să diversifice stimulentele pentru atragerea potenţialilor clienţi, însă ritmul vânzărilor a continuat să scadă, se mai arată în raport.

Facilităţile au presupus posibilitatea achiziţionării locuinţelor prin sistem de rate plătite direct către dezvoltator. Astfel, unele proiecte de construcţii au continuat prin parteneriat cu proprietarii pentru finalizarea acestora.

Evaluatorii anticipează o mentinere a activităţii de tranzacţionare în prima jumătate a anului 2016, fără a se aştepta la o stabilizare a preţurilor, dat fiind faptul că incertitudinea economică încă mai există.

În plus, incertitudinea în ceea ce priveşte valorificarea diferitelor proprietăţi imobiliare finalizate (apartamente, spaţii de birouri, comerciale sau industriale) conduc la o piaţă de achiziţii destul de riscantă, potrivit sursei citate.

În raport se mai sesizează o tendinţă a pieţei din punct de vedere al diferenţei dintre preţurile solicitate şi cele finale. Din informatiile de piaţă reiese că indicele de negociere ce apare în momentele anterioare semnării precontractelor a crescut, ca interval, de la 1-5% la 5-10%. Evaluatorii mai susţin că proprietatea are o vandabilitate scăzută din cauza vecinătăţii, a complexităţii defalcării suprafeţei de teren, a lipsei accesului auto, a vechimii şi a stării generale a imobilului din care proprietatea face parte.

Citiţi şi:

Cum poţi să te cazezi gratuit în Apuseni. Planul mărinimos al cuplului de români care a renunţat definitiv la traiul prosper din oraş pentru viaţa de vis din munţi

 

Povestea moţului Nicolae Tomuş, ultimul lespedar din Apuseni. Secretul celebrelor tigăi din piatră în care se fac cele mai bune plăcinte cu brânză

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite