O nouă insolvenţă pe piaţa furnizării energiei electrice. Tribunalul Alba a decis deschiderea procedurii pentru societatea Energotrans SRL
0Tribunalul Alba a decis deschiderea procedurii generale a insolvenţei în cazul societăţii comerciale Energotrans SRL, cu activităţi importante în domeniul comercializării energiei electrice.
Decizia a fost luată în 31 ianuarie 2018, la solicitarea Administraţiei Fondului pentru Mediu şi a companiei de stat Electrica Transilvania Sud SA înregistrată la Tribunal în luna octombrie 2017. Instanţa de judecată a numit un administrator judiciar provizoriu, care urmează să îndeplinească condiţiile prevăzute de legislaţia care reglementează procedura insolvenţei. Societatea Energotrans SRL a fost înfiinţată de Daniel Oros, poreclit ”Curentuţ”, în 2008, împreună cu omul de afaceri Dorin Mateiu, fostul proprietar al companiei Elit SRL.
În 2016, Energotrans a fost premiată de Camera de Comerţ cu locul 1 în domeniul ”producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat”. Bilanţul contabil aferent anului 2016 indică o cifră de afaceri de 5,6 milioane de lei, pierderi de 1,6 milioane de lei şi datorii de aproape 9 milioane de lei. Potrivit datelor statistice publicate pe site-ul propriu, Energotrans a comercializat în 2016 o cantitate de 5.031 MWh, activitate care s-a desfăşurat doar în lunile aprilie şi mai. Printre beneficiarii care au ”agreat” Energotrans ca furnizor de energie electrică au fost firmele Autotrans SA Alba Iulia, Axa Porcelaine SRL, Mercado SRL. Pentru 2017, informaţiile nu au fost făcute publice. Decăderea financiară a societăţii a avut loc începând cu anul 2015, după ce în perioada 2010 - 2014, afacerile s-au cifrat între 64 de milioane de lei şi 32 de milioane de lei. Numărul mediu de salariaţi în această perioadă a fost de 5 persoane.
Insolvenţa societăţii Energotrans SRL vine după ce în urmă cu un an şi jumătate, Tribunalul Alba a decis, la solicitarea administratorului Daniel Oros, declanşarea procedurii falimentului pentru firma Romenergy Industry SRL, cu datorii de peste 20 de milioane de euro către mai mult de 70 de creditori. De atunci şi până în prezent, administratorul judiciar se ”chinuie” să valorifice bunurile firmei şi să recupereze din creanţe.
Conform ultimelor date ANRE, Romenergy Industry avea o cotă de 1,25% din piaţa de energie electrică a consumatorilor alimentaţi în regim concurenţial. Potrivit bilanţului pe anul 2014, firma a avut o cifră de afaceri de 251 de milioane de lei şi un profit de trei milioane de lei, cifre obţinute cu nouă angajaţi. În 2015, Romenergy a avut o cifră de afaceri similară, dar şi o pierde foarte mare – 38,8 milioane de lei (8,6 milioane de euro). La finalul anului 2015, societatea avea datorii de 93 de milioane de lei.