FOTO Notre Dame de România: zece motive să vizitaţi Catedrala Romano-Catolică din Cetatea Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala  Romano-Catolică, văzută din turnul clopotniţei Catedralei Încoronării/Sursa fotografiei : Florin Duţulescu
Catedrala  Romano-Catolică, văzută din turnul clopotniţei Catedralei Încoronării/Sursa fotografiei : Florin Duţulescu

Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia figurează pe lista celor mai importante monumente de arhitectură medievală de stil romanic din România şi din această parte a Europei.

Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, situată în interiorul Cetăţii Alba Iulia, este cel mai valoros monument de arhitectură romanică din Transilvania. Vă prezentăm, mai jos, zece motive care să va îndemne să treceţi Catedrala Romano-Catolică pe lista obiectivelor ce merită vizitate:

1. Veţi putea vizita cea mai veche catedrală din Transilvania care continuă să funcţioneze şi cea mai veche clădire-ridicată la începutul secolului XIII-, din Alba Iulia şi din judeţul Alba. Catedrala este contemporană cu celebra Notre Dame din Paris.

2. Veţi putea admira şi fotografia cea mai lungă catedrală din ţară, 93 metri în ax şi cea mai înalta clădire din Alba Iulia, dar şi din judeţul Alba. Edificiul este, în acelaşi timp, cea mai înaltă clădire din Alba Iulia şi din judeţ, a cărui turn atinge 56,7 de metri;

3. Veţi vedea o catedrală  ridicată integral din blocuri de piatră, provenind din zidurile castrului roman de la Apulum (Alba Iulia), în care a fost cantonată Legiunea a XIII-Gemina.

4. Veţi intra într-o catedrală episcopală rămasă pentru posteritate în forma şi atmosfera sa medievală, originală.

image

5. Veţi descoperi un edificiu care înglobează toate stilurile arhitectonice utilizate între secolele X-XVIII: romanic, gotic, renascentist şi baroc, şi amprenta unor renumiţi artişti din Europa Centrală şi de Vest.

image

6. Veţi admira Capela Lázó de pe latura de nord a edificiului, cel mai important monument al Renaşterii timpurii din Transilvania

7. Vă veţi imagina cum arăta edificiul în 1599, în contextual evenimentelor în care Mihai Viteazul intra în Cetatea Bălgradului

8. Veti reconstitui istoria Transilvaniei, prin adevăratul panteon pe care îl adăposteşte. Aici îşi dorm somnul de veci voievodul Iancu de Hunedoara, Regina Izabella, primul principe al Transilvaniei, Ioan Sigismund, principii Ştefan Bocskai, Gabriel Bethlen, Gheorghe I Rákoczi, şi arhitecţi ai Cetăţii Alba Carolina, precum Giovanni Morando Visconti

Nava sudică a Catedralei, unde se află monumentul funerar al lui Iancu de Hunedoara

image

9. Veţi asculta sunetele divine pe care le „răspândeşte “ actuala orgă cu 2.209 tuburi, instalată în 1877 pe locul mai vechilor orgi, care au funcţionat în catedrală, pentru puţin timp la începutul secolului al XVII-lea, apoi permanent, din secolul al XVIII-lea

10. Veţi păşi, în acelaşi timp, pe una dintre Rutele Culturale Europene „TRANSROMANICA“,  recunoscută de Consiliul Europei, în care se înscrie şi Catedrala Romano-Catolică. 

image

Catedrala este considerată ca fiind cel de-al treilea edificiu religios ridicat pe acelaşi amplasament. Este construită din blocuri de piatră provenite din zidurile castrului ridicat de romani la Apulum.  Începute în această perioadă, lucrările de construcţie a Catedralei au durat decenii, timp în care au fost adoptate, treptat, soluţii arhitecturale şi decorative. 

Cat Catolica

Catedrala Romano-Catolică are un caracter unicat atât în Transilvania, cât şi în această parte a Europei, prin vechimea sa de peste opt veacuri, dar şi prin elementele de arhitectură care s-au integrat armonios în structura edificiului. Sunt suficiente motive care ne îndreptăţesc să considerăm Catedrala cel mai important monument al oraşului Alba Iulia. 

(Text: Nicu Neag, Sursa fotografiilor: Florin Duţulescu). Informaţii complete despre Alba Iulia  puteţi obţine pe blogul oficial de turism al municipiului, viziteazaalbaiulia.ro.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite