Marea Unire a bucătarilor la Alba Iulia. Cum au sărbătorit Ziua Naţională cei 20.000 de oameni ajunşi în oraşul Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masa populară şi parada au fost cele mai aşteptate momente ale sărbătorii de la Alba Iulia
Masa populară şi parada au fost cele mai aşteptate momente ale sărbătorii de la Alba Iulia

O sărbătoare a oamenilor simpli. Astfel poate fi caracterizat pe scurt evenimentul de la Alba Iulia. Peste 20.000 de persoane au ajuns în Cetatea Alba Carolina pentru a se bucura de Ziua Naţională a României. În afară de localnici, au ajuns aici români din Republica Moldova, precum şi din multe alte ţări de pe glob. Am întâlnit în mijlocul oamenilor şi doi cetăţeni americani care au rămas plăcut surprinşi de ceea ce au văzut la Alba Iulia.

Am întâlnit în mijlocul oamenilor şi doi cetăţeni americani care au rămas plăcut surprinşi de ceea ce au văzut la Alba Iulia. Sărbătoarea a început cu obişnuitele momente solemne, depuneri de coroane de flori şi slujba de la Catedrala Încoronării, a continuat cu parada militară şi cu obişnuita masă populară. Peste 10.000 de porţii de fasole cu cârnaţi au fost împărţite participanţilor la manifestări. Ziua se încheie cu spectacole şi cu un foc de artificii. 

Americani din Texas, de Ziua Naţională la Alba Iulia

Margaret şi Sherwin Muffet, doi cetăţeni americani din Austin, Texas, au venit pentru prima dată la Alba Iulia. Sunt pentru o perioadă scurtă de timp în România, la Oradea ca invitaţi ai Universităţii Creştine Emanuel. ”Este al treilea an de când suntem aici, dar pentru prima dată la Alba Iulia. Este o sărăbtoare minunată. Vrem să mulţumim tutror românilor pentru ospitalitatea de aici. Suntem din Austin, prin urmare nu suntem prea obişnuiţi cu vremea friguroasă de aici, dar inimile noastre sunt foarte calde. Este foarte entuziasmant să vezi bucuria oamenilor de aici”, a spus Sherwin. Profesorul american a spus că sunt câteva asemănări între sărbătoarea din România şi cea din SUA, de Ziua Naţională, cum ar fi bucuria oamenilor, mulţimea de participanţi şi mâncare. La diferenţe a punctat faptul că în SUA nu se organizează parade cu tancuri şi armată pe străzi. ”Suntem foarte fericiţi să fim aici, iar mâncarea este excelentă”, a mai spus Sherwin. 

ziua nationala alba iulia

Margaret şi Sherwin au venit pentru prima dată la Alba Iulia

Petru Nistorean are 67 de ani şi este din Târgu Mureş. Vine la sărbătoarea de la Alba Iulia de 10 ani pentru că, spune el, aici se simte mult mai bine ”românismul” decât în oraşul în care locuieşte. ”Vin în fiecare an cu trenul de la Târgu Mureş la Alba Iulia. Mă simt aici foarte bine. România adevărată este aici la Alba Iulia. Vizitez în fiecare an Cetatea, merg la slujbă şi la depunerile de coroane, după care mă întorc la Târgu Mureş”, a spus Petru Nistorean. 

ziua nationala alba iulia

Petru Nistorean vine în fiecare an de la Târgu Mureş la Alba Iulia

”Frăţia ceaunelor” cu fasole şi cârnaţ

O pată de culoare în sărbătoarea de la Alba Iulia a fost ”marea unire a bucătarilor”. Aproape 20 de bucătari din România şi Republica Moldova au preparat la ceaun peste 10.000 de porţii de fasole cu cârnaţ. ”Am folosit două tone de fasole şi o tonă de cârnaţi. Am făcut aici, la Alba Iulia, frăţia ceaunelor. Reţeta este una specială din zona Ardealului, dar din fiecare zonă a ţării s-a adus câte ceva. Din Republica Moldova s-a adus cimbrul, din Piteşti s-a adus sarea. Am muncit foarte mult pentru a oferi o masă caldă şi foarte bună oamenilor care au venit la Alba Iulia. Ne-a luat o zi numai să curăţăm legumele, iar azi la 6 dimineaţa am ajuns aici şi am dat drumul la ceaune. Am pus printre ingrediente şi «parfumul de Alba Iulia», un ulei aromatizat pe care l-am inventat eu”, a spus Cosmin Toma, bucătar din Alba Iulia.

ziua nationala alba iulia

Bucătari din toată ţara au preparat fasolea la ceaun

Din Republica Moldova a venit la întâlnirea bucătarilor Petru Scaletschi. ”Am adus o părticică din Basarabia să contribui la unirea ceaunelor. Sper ca toţi cei care servesc să simtă aroma cimbrului de la noi”, a spus Scaletschi, care, în Moldova, este bucătarul personal al Ambasadorului SUA.

Veterani ai războiului din Republica Moldova, la Alba Iulia

La Alba Iulia au venit şi mai mulţi veterani ai războiului din anul 1992 din Republica Moldova. Aceştia au trecut pe la Putna şi Piatra Neamţ, după care au ajuns şi în oraşul unde s-a realizat Marea Unire. ”Am vizitat Sala Unirii, Catedrala şi am simţit româneşte aşa cum numai la Alba Iulia se poate simţi. Ne-am încărcat cu acea energie românească de care aveam nevoie. Oricând suntem gata să mergem din nou la război pentru a ne apăra limba şi ţara. Din păcate statul moldovean nu ne bagă în seamă deloc. Sperăm ca în 2018 să venim la Alba Iulia şi să sărbătorim Unirea cu Basarabia”, a spus Iosif Adrian, unul dintre veteranii din Republica Moldova.

ziua nationala alba iulia

Veteranii din Republica Moldova

O pată de culoare printre miile de participanţi la evenimentele dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României de la Alba Iulia au fost cavalerii templieri. Printre participanţii la evenimente au fost şi cavalerii templieri reuniţi la Alba Iulia din mai multe zone ale ţării. Aceştia au defilat prin cetate şi au depus o coroană de flori la statuia lui Mihai Viteazul. O comanderie a cavalerilor templieri există şi la Alba Iulia şi este denumită "Iancu de Hunedoara.

image

"Ttemplierii" au depus o coroană de flori la Alba Iulia

Absenţa soliei din Târgovişte

Solia Târgoviştei a lipsitm după foarte mulţi ani, de la momentul tradiţional desfăşurat la Sala Unirii din Alba Iulia. La evenimentul simbolic a fost prezentă doar solia Sucevei. ”Sunt trist, pentru că nu suntem întregi. Lipseşte solia din Târgovişte. Am înţeles că domnul primar are o mare problemă cu Alba Iulia şi nu le-a dat voie oamenilor de acolo să vină aici. Păcat. Era un lucru întreg şi deosebit”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. De mulţi ani, un moment nelipsit din programul festivităţilor desfăşurate de 1 Decembrie la Alba Iulia are loc în Sala Unirii, unde sunt primite soliile din cetăţile de scaun Târgovişte şi Suceava.

Marşul tinerilor ”uniţi sub tricolor”

Zeci de tineri au organizat, joi, de Ziua Naţională, un marş în Cetatea din Alba Iulia, scandând lozinci prin care îndemnau la unitate, iubire de ţară şi unirea cu Basarabia, cântând melodii patriotice şi afişând un banner tricolor cu mesajul ”Uniţi sub tricolor”. Ei au fost aplaudaţi de oamenii pe lângă care au trecut. Tinerii au spus că au venit din toate colţurile ţării la Alba Iulia şi fac parte dintr-un grup numit ”Uniţi sub tricolor”, scopul acţiunii lor fiind de a sensibiliza românii să fie mai uniţi şi să îşi iubească ţara.

ziua nationala alba

Foto: news.ro

”Am venit la Alba Iulia, capitala Unirii, locul unde dorim să ne arătăm devotamentul şi ataşamentul faţă de România. În mod sigur suntem mai diferiţi în peisaj prin modul nostru de exprimare prin mesajele naţionaliste care inspiră unitate şi înţelegere între români. Ne-ar plăcea să inspirăm oamenii de rând să fie la fel de dedicaţi şi pasionaţi pe tot parcursul anului. Este foarte frumos ce se întâmplă la Alba Iulia când oameni din toată ţara vin şi sărbătoresc Ziua Naţională dar ar fi frumos să fie aşa în fiecare zi a anului”, a spus liderul grupului pentru news.ro.

Citiţi şi:

Garda Naţională de la Alba Iulia. Rolul jucat de soldaţii români în apărarea şi organizarea Marii Uniri de la 1918

Programul celor 100.000 de români veniţi la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918: ”serviciu divin, deschiderea adunării, cetirea rezoluţiunei”

Ziua Naţională a României. Cum se sărbătoreşte la Alba Iulia Marea Unire de la 1 Decembrie 1918

Povestea unui martor la evenimentul Marii Uniri din 1 Decembrie 1918: „La Alba Iulia, iarna îmbrăcase oraşul în alb, dar ce căldură în sufletele noastre“

O poveste cât Marea Unire de la 1 Decembrie 1918: Alba Iulia, 100.000 de români şi un singur fotograf

Ziua Naţională a României la Alba Iulia: tricolorul a fost arborat pe catargul din Cetate

 

O poveste cât Marea Unire de la 1 Decembrie 1918: Alba Iulia, 100.000 de români şi un singur fotograf

 

Zece motive pentru a sărbători Ziua Naţională la Alba Iulia, oraşul unde la 1 Decembrie 1918 au venit 100.000 de oameni

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite