Turişti români şi francezi, blocaţi de o viitură în peştera Huda lui Papară din Apuseni. Toate cele 11 persoane au fost scoase la suprafaţă UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştera Huda lui Papară este foarte periculoasa atunci cand se produc viituri
Peştera Huda lui Papară este foarte periculoasa atunci cand se produc viituri

Un număr de 11 persoane au rămas blocate, luni, 22 augst, în peştera “Huda lui Papară” din Munţii Apuseni. Echipaje de la Salvamont Aiud şi Salvaspeo Cluj s-au mobilizat pentru salvarea victimelor.

UPDATE 22.50 Salvatorii au reuşit să scoată din peşteră toate persoanele blocate, după aproximativ şapte ore de la începutul intervenţiei. Au participat la intervenţie 65 de pompieri, salvamontişti, medici, speologi, jandarmi şi poliţişti din Alba, Cluj, Hunedoara, Bihor şi Mureş.

”Intervenţia de salvare a fost îngreunată din cauza nivelului mare al apei care a inundat peştera, precum şi a zonei greu accesibile din interiorul acesteia. După mai multe ore de intervenţie, salvatorii au reuşit să ajungă la grupul de turişti, unde au constatat că interior se aflau 11 persoane (doi adulţi şi nouă adolescenţi cu vârste cuprinse între 15-17 ani). Prin eforturi susţinute, în jurul orei 20.50, salvatorii au reuşit să recupereze una dintre persoanele aflate în dificultate, în conitnuare acţionându-se pentru aducerea la suprafaţa a întregului grup. În jurul orei 22.00, salvatorii au reusit să recupereze şi ultima persoană aflată în peşteră. Echipajele SMURD prezente la faţa locului au evaluat starea medicală a persoanelor, nefiind nevoie de transportul acestora la unităţi medicale”, se afirmă într-un comunicat de presă al ISU Alba.

UPDATE 21.20 Una dintre persoanele rămase blocate în peşteră a fost scoasă la suprafaţă de salvatorii speologi după aproape cinci ore. Echipele de intervenţie au găsit 11 persoane în interiorul peşterii, deşi autorităţile anunţaseră iniţial că este vorba despre nouă oameni blocaţi. 

Grupul este format din adolescenţi cu vârste între 15 şi 17 ani, români şi francezi, însoţiţi de 2 speologi profesionişti. Patru dintre adolescenţi sunt francezi, iar restul sunt români. Starea celor nouă adolescenţi şi doi adulţi este bună, ei reuşind să se adăpostească într-o zonă din peşteră unde apa nu a putut să ajungă. La faţa locului sunt prezente echipaje ISU Alba, cu o ambulanţă SMURD şi una de terapie intensivă cu medic, care va evalua starea acestora, în caz de nevoie. În plus, sunt autospeciale de transport de la ISU Bihor, Mureş şi Hunedoara. Toate aceste echipaje sunt prezente la operaţiune, alături de Salvamont, Salvaspeo, jandarmi şi poliţie.

UPDATE 20.30 Echipele de salvatori din cadrul Salvaspeo Cluj sosite la peştera din Munţii Trascău au început, în jurul orei 20.00, operaţiunea de salvare a celor nouă persoane blocate în interior de viitura produsă în urma ruperii de nori ce a avut loc luni după-amiază. 

Speologii din peşteră au reuşit să transmită salvatorilor faptul că toţi cei nouă sunt în stare bună. Intervenţia de salvare se anunţă a fi dificilă şi ar putea dura mai multe ore. Potrivit ISU Alba, trei speologi profesionişti au reuşit să intre în peşteră şi au luat legătura cu cei blocaţi, care au transmis că sunt în stare generală bună. 

”O echipă de speologi a reuşit să intre în interior, a reuşit să ia un contact audio, adică prin urlete şi strigături, cu persoanele aflate în peşteră. O echipă, formată din speologi din mai multe judeţe, intervine, avansează în peşteră. Important e că apa e în scădere şi că au reuşit să intre”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Alina Marescu

UPDATE 19.20 Primarul comunei Sălciua, judeţul Alba, localitate pe raza căreia se află peşterea din Munţii Trascăului, unde nouă persoane au rămas blocate, pe fondul precipitaţiilor abundente, a declarat că echipele Salvaspeo şi Salvamont nu pot interveni, decât după scăderea debitului apei.

”Am ajuns în zonă, nu avem nicio informaţie despre ei pentru că în peşteră nu este semnal, iar speologii nu pot intra până nu scade debitul. Peştera e străbătută de o vale, iar cu ploile acestea torenţiale a crescut debitul foarte mult”, a declarat primarul comunei Sălciua, Vasile Lombrea.

Zona în care se află peştera a fost împrejmuită de jandarmi, pentru ca echipele de intervenţie să poată acţiona fără problemă. ”Perimetrul din zona peşterii a fost îngrădit pentru garantarea unei zone de siguranţă a celor care intervin. Jandarmeria intervine cu un echipaj, iar în cazul în care apar probleme avem şi alte echipaje disponibile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveţ.

UPDATE 18.30 Cele nouă persoane blocate în peştera din Munţii Apuseni sunt turişti francezi şi doi speologi experimentaţi. Maria Albu, suprefectul judeţului Alba, a declarat că echipele de intervenţie au ajuns cu întârziere în zona peşterii întrucât cele trei drumuri care permit accesul au fost blocate de aluviuni.

”Echipele de intervenţie au ajuns în zona peşterii şi din informaţiile pe care le avem încearcă să ajungă la cele nouă persoane blocate. Nu avem informaţii despre starea de sănătate a acestora”, a spus subprefectul pentru news.ro.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Alina Marescu, autorităţile au fost sesizate de către un localnic că mai multe persoane au intrat în peşteră luni dimineaţă şi nu au mai ieşit, după ce în zonă s-a produs o viitură în urma unei ploi torenţiale. Alina Marescu a precizat că Peştera Huda lui Papară este inundabilă şi în prezent este deschisă doar specialiştilor care o cercetează, nu şi publicului.

Potrivit ISU Alba, doi dintre cei care au rămas blocaţi în peşteră ar fi speologi experimentaţi. Nivelul apei în zonă este în scădere. De asemenea, configuraţia peşterii permite locaţii pentru adăpostire.

Din primele date, este vorba despre un grup de 9 persoane, care nu au mai putut ieşi din peşteră, după ce nivelul apei din zonă a crescut, după o rupere de nori. Din grup fac parte speologi din Cluj şi Bucureşti care însoţeau turişti din Franţa ce au dorit să viziteze peştera.

La faţa locului au fost chemate să intervină echipaje Salvaspeo Cluj şi Salvamont Aiud, ISU Alba şi Pichetul de Pompieri Cîmpeni, echiapje de Poliţie şi Jandarmi. O furtună puternică care a afectat zona Munţilor Apuseni a cauzat producerea de viituri şi aluviuni. 

Tot ca urmare a precipitaţiilor, traficul pe DN 75, care face legătura între Cîmpeni şi Turda, a fost întrerupt luni în zona localităţii Sălciua, după ce pe carosabil au ajuns aluviuni de pe versanţi, în urma precipitaţiilor. Circulaţia a fost reluată la scurt timp pe un sens de mers. În urmă cu şase ani, trei speologi au rămas blocaţi, timp de mai multe ore, în Huda lui Papară, tot în urma unei viituri. Unul dintre studenţi a reuşit să iasă înainte ca apa să crească în peşteră, iar celelalte trei persoane au reuşit să se adăpostească într-o sală a peşterii până când au fost salvate de echipele de intervenţie. Operaţiunea a durat aproape 16 ore şi au fost mobilizaţi zeci de pompieri militari, poliţişti şi salvamontişti din Alba, Hunedoara, Bihor şi Arad.

huda lui papara

Sursa foto: speologie.org

Huda lui Papară (5.200 m), una dintre cele mai spectaculoase peşteri din România, se află în Munţii Trascăului din judeţul Alba. Peştera este catalogată ca fiind cea mai lungă, cea mai ,denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran al unui râu, dar şi cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, dar şi cu cel mai mare depozit de chiropterit, precum şi cu cele mai lungi şi mai numeroase excentrite (monocristale de calcit crescute excentric pe pereţi sau tavan şi care provin din depunerea calcitului dintr-o apă peliculară care îmbracă întreaga formă) din România.

image

Sursa foto: speologie.org

Declarată rezervaţie speologică, peştera este situată în Munţii Trascăului, pe cursul unui afluent al râului Arieş (Valea Morilor), în judeţul Alba, pe teritoriul satului Sub Piatră (comuna Sălciua). Accesul în Peştera Huda lui Papară se află la o altitudine de 567 m, fiind reprezentat de un portal impresionat, o uriaşă şi îngustă despicătură, cu o înălţime de 37 m. 

De-a lungul peşterii, adică de-a lungul celor 2022 m, se găsesc numeroase formaţiuni impresionante. Cascada Evantai, înaltă de 18 m, este una dintre cele mai frumoase, alături de numeroasele lacuri cu adâncimi de peste 4 m. Spre deosebire de alte peşteri din România, Huda lui Papară are în interior o temperatură a aerului constantă de 20°C, cauzată de o acumulare de aer cald. Alte atracţii deja marcate în interior sunt: Labirintul Luduşan, Lumea Frământată, Cascada Gemânată, Sala Tăcerii şi Sala Crucii cu Sifon. Amenajată pentru prima dată în anul 1986 cu podeţe metalice, peştera a fost vizitabilă pentru scurt timp, deoarece viiturile frecvente au distrus sistemul construit. 

Citiţi şi:

Top zece lucruri ciudate despre peştera Huda lui Papară din Munţii Trascău. Adăposteşte 84.000 de lilieci şi ar fi fost adăpostul solomonarilor, stăpânii norilor

 

IPJ Alba, sancţionat pentru discriminare pe motiv că nu a amplasat plăcuţă bilingvă pe sediul unui post de poliţie

 

O cască a salvat milioane de vieţi în Primul Război Mondial

 

Cum să-ţi petreci weekendul departe de agitaţia oraşului: turism în şaua calului la poalele Munţilor Trascău

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite