Magistraţi controversaţi în Alba: procurorii acuzaţi că au fabricat dosarul comisarului Berbeceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi procurori şi un poliţist care lucrează la Parchete din Alba Iulia au devenit în ultimele luni vedete naţionale după ce procurorii DNA Bucureşti au deschis împotriva lor un dosar penal cu acuzaţii mai puţin întâlnite. Ioan Mureşan şi Nicolaie Cean, respectiv subcomisarul Alin Muntean sunt acuzaţi că au fabricat dosarul penal în care este cercetat de către DIICOT comisarul şef Traian Berbeceanu, fost comandant al BCCO Alba Iulia.

Este vorba despre suspiciuni nemaiîntâlnite până în prezent în practica judiciară, cel puţin nu la un asemenea nivel. Ioan Mureşan este şeful DICOT Alba Iulia, Nicolaie Cean a lucrat în această structură până în august 2008 în timp ce Alin Muntean a fost subordonatul lui Berbeceanu. Ancheta a fost făcută publică de reprezentanţii DNA Bucureşti în 19 martie 2014. De atunci şi până acum s-a decis începerea urmăririi penale împotriva ofiţerului Alin Muntean şi a procurorului Nicolaie Cean. Acesta din urmă este urmărit penal sub control judiciar după ce a luat legătura cu doi martori în dosar. Cean nu se poate întâlni cu niciuna din persoanele cercetate sau audiate în cauză şi nici nu poate părăsi, fără acordul magistraţilor, Alba Iulia şi localitatea de domiciliu (Rîşculiţa) din Hunedoara.

Dosarul a lovit ca un cutremur sistemul judiciar şi mai ales structura DIICOT. Urmarea a fost că inspecţia judiciară a CSM a demarat un control la DIICOT Alba Iulia. După demararea anchetei DNA, Traian Berbeceanu a obţinut în instanţă anularea tuturor restricţiilor impuse prin controlul judiciar. Procurorii DNA au deschis ancheta după ce Berbeceanu a redactat un raport în care sesizează fapte de corupţie a unor procurori din structura DIICOT Alba Iulia. Aceleaşi fapte au fost sesizate şi printr-o scrisoare semnată de fostul şef al BCCO Alba, care a fost făcută publică după ce acesta a fost reţinut. În scrisoare, unul dintre principalii acuzaţi este procurorul Ioan Mureşan, şeful DIICOT Alba Iulia. Acesta a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să îi apere reputaţia ca urmare a acuzaţiilor lansate de Berbeceanu, iar instituţia s-a pronunţat favorabil. Poliţistul a fost arestat preventiv în perioada 24 octombrie – 27 noiembrie 2013. Este acuzat, în principal, de protejarea unor grupări criminale din judeţul Hunedoara, infracţiuni respinse de poliţist. Dosarul a fost instrumentat, iniţial, de DIICOT Alba Iulia, dar a fost transferat, ulterior, la DIICOT Bucureşti. 

Acuzaţiile pocurorilor DNA

În ancheta DNA, Ioan Mureşan este acuzat de săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi represiune nedreaptă. În noul Cod Penal, represiunea nedreaptă, raportat la situaţia comisarului şef Traian Berbeceanu prevede următoarele: reţinerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane, ştiind că este nevinovată, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Nicolaie Cean, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, este urmărit penal pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie. În cazul ofiţerului Alin Muntean, acuzaţiile sunt: complicitate la săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la represiune nedreaptă. Potrivit DNA, în cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, suspectul Mureşan Ioan, procuror şef al DIICOT – ST Alba, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu într-un dosar al DIICOT – ST Alba, prin aceea că:

- a dispus, prin ordonanţa din 21.10.2013, începerea urmăririi penale şi reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a lui Berbeceanu Traian, şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, pentru mai multe infracţiuni, în absenţa existenţei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea faptelor

- a folosit declaraţii obţinute în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu Traian, prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, pentru a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu Traian, prin valorificarea unor documente fără relevanţă probatorie, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia.

De asemenea, în cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, suspectul Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu ce îi reveneau, cu ocazia instrumentării aceluiaşi dosar al DIICOT – ST Alba, prin:

-obţinerea unor declaraţii de martor împotriva lui Berbeceanu Traian în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze),  

-prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu Traian 

-prin întocmirea în cursul anului 2013 a unor procese-verbale de investigare cu conţinut neverificabil, având caracter de inculpare, la adresa persoanei cercetate, folosite ulterior de procurorul de caz ca mijloace de probă,

-prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, cu scopul de a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu Traian, aducând o gravă vătămare intereselor legale ale acestuia.

În legătură cu procurorul Nicolaie Cean magistraţii susţin că, în timpul derulării anchetei penale iniţiate împotriva lui Berbeceanu Traian, în cursul anului 2013, a săvârşit acte de complicitate, constând în:

- punerea la dispoziţia procurorului anchetator a unor martori părtinitori, dispuşi să dea declaraţii împotriva persoanei cercetate,  

- transmiterea către persoane ce urmau a fi audiate a promisiunii că, dacă vor accepta să facă afirmaţii în sensul inculpării lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme în anumite dosare,

- manipularea anumitor martori prin furnizarea, către aceştia, anterior audierii lor, a unor informaţii nereale, pe care aceştia, întrebaţi fiind, să le expună procurorului anchetator.

”În urma îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către Mureşan Ioan, Muntean Alin şi Cean Nicolaie au obţinut atât pentru ei înşişi, cât şi pentru alte persoane interesate, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial. Aceste foloase au constat în retragerea avizului de poliţie judiciară pentru Berbeceanu Traian, denigrarea acestuia, înlăturarea sa din dosarele pe care le instrumenta la momentul punerii sub învinuire, asigurarea accesului la informaţiile pretins deţinute de acesta împotriva unor magistraţi şi ofiţeri de poliţie”, se afirmă în comunicatul DNA Bucureşti.

Şeful DIICOT Alba Iulia, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu în dosarul în care comisarul şef Traian Berbeceanu îl acuză de fapte de corupţie

Planul şefului DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan, prin care a obţinut denigrarea comisarului-şef Traian Berbeceanu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite