Lonely Planet, cel mai bun ghid de călătorii din lume, recomandă Cetatea Alba Carolina turiştilor de pretutindeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea Alba Carolina, cea mai mare cetate din România, se află pe lista destinaţiilor din Transilvania recomandate de editorii publicaţiei Lonely Planet, în ultima ediţie a ghidului pentru România şi Bulgaria.

Editorii Lonely Planet recomandă turiştilor de pretutindeni, să descopere Cetatea „in formă de stea a oraşului Alba Iulia“, pe care o apreciază că fiind „una dintre cele mai importante atracţii ale Transilvaniei“.  

„Zidurile acestei Cetăti magnifice – cea mai mare din România-cuprinde monumente şi muzee, biserici strălucitoare şi comori arheologice. De-a lungul ultimilor ani, aceste atracţii au fost restaurate profund şi presărate cu o mulţime de informaţii în mai multe limbi. Fiind locul unde s-a semnat hotărarea  de Unire a Transilvaniei cu România, Alba Iulia este punctul central al Centenarului Marii Uniri din 2018. Deci, nu e de mirare că oraşul înfloreşte pe zi ce trece. În afară Cetătii, Alba Iulia este un loc animat, plin de viată, prezentând incă urme ale perioadei sovietice. Este o oprire demnă, dacă călătoriţi din Sibiu spre castelele din Deva şi Hunedoara sau pană la Cluj-Napoca şi Munţii Apuseni”, scrie editorul de la Lonely Planet.

În revistă se face o scurtă trecere în revistă a argumentelor pentru care Alba Iulia este considerat „Oraş al Unirii“, dar atinge şi tradiţia capitalei: „Natiunea a anunţat Unirea Transilvaniei cu România aici în 1599 şi 1918, care au fost extrem de importante pentru români. Alba Iulia a fost cunoscută în trecut că Apulum, servind atât că şi capitală a Daciei superioare şi, mai târziu, că cel mai mare centru al provinciei dacice a Imperiului Român. Din 1542 pană în 1690, Albă Iulia era capitală Principatului Transilvaniei. Ziua naţională a României (1 decembrie) este un moment al festivităţilor majore la Alba Iulia“. 

  

Ce poţi face în Cetatea Alba Carolina, potrivit Lonly Planet? 

„Merită să faceţi o plimbare în interiorul Cetăţii pentru schimbarea zilnică a gărzii, în care soldaţii în uniforme marşăluiesc între porţile vechi, în timp ce se aude cântecul solemn al fanfarei“. Editorii ghidului prezintă Cetatea Alba Carolina drept „atracţia încununată a oraşului Alba Iulia“: În această Cetate în formă de stea sunt muzeele, bisericile şi Sală Unirii,  unde s-a semnat Unirea Transilvaniei cu România în 1918. Construită iniţial în secolul al XIII-lea, fortificaţia actuală datează în cea mai mare parte din secolul al XVIII-lea. Dacă timpul este scurt, vă puteţi concentra pe Catedrală Încoronării şi Muzeul Naţional al Uniunii. În mod ideal, petreceţi o zi intreagă  vizitând muzeul, porţile (n.a.Cetatea are 6 porţi dispuse pe axă est-vest şi una pe latură de nord) sau cafenelele. Intrarea în Cetate este liberă, dar muzeele au taxe de intrare.

schimb garda cetate alba

Una dintre cele mai umblate străzi din Alba Iulia, Mihai Viteazul, este prezentată de editorii ghidului drept „puntea de legătură“ între centrul civic, aşa numitul „Oraş de Jos“ şi partea vestică a oraşului. Practic, străbate Cetatea de la răsărit la apus, prin cele porţi ale fortificaţiei. „Str. Mihai Viteazul duce de la oraşul de jos pană la prima poartă a Cetăţii, decorată cu sculpturi inspirate din mitologia greacă. De aici, un drum de piatră duce la a treia poartă a cetătii, dominată de statuia lui Carol al VI-lea al Austriei. Deasupra porţii este o reproducere a celulei unde Horea, liderul revoltelor transilvănene din 1784-1785, şi-a aşteptat sfârşitul”, spune autorul articolului. Şi Biserica memorială „Mihai Viteazul“ a atras atenţia editorului Lonely Planet, care a vizitat Alba Iulia în septembrie 2016: „Chiar înainte de a intra pe cea de-a treia poartă, o potecă duce 500 metri spre sud pană la Biserică Memorială Sfântă Treime. Biserica de lemn, adusă la Alba Iulia în 1992, din Maramureş, se află pe locul unei foste Catedrale mitropolitane construită de Mihai Viteazul în 1597 şi distrusă de Habsburgi în 1714“.  

Editorul ghidului face şi o scurtă descriere a obiectivelor ce merită descoperite în interiorul Cetătii. Unul dintre acestea este monumenul Custozza, care aminteşte de participarea unui regiment din Alba Iulia la celebra bătălie de la Custozza, dintre Italia şi Austria pentru posesiunea Veneţiei: „În interiorul porţilor, la 200 metri vest, se află Monumentul Custozza. Acest obelisc a fost ridicat în 1906 pentru a comemora soldaţii şi ofiţerii regimentului 50 de infanterie, care au fost ucişi în timpul luptei în armată habsburgică împotrivă Italiei, în bătălia de la Custozza în 1866“.

image

„La vest este Sala Unirii. În această sală, construită în anul 1900, s-a semnat Unirea Transilvaniei cu România. uniunea dintre România, la 1 decembrie 1918. În partea laterală a Sălii, spre sud,  se află o mare statuie ecvestră a lui Mihai Viteazul, conducător al Tării Româneşti, apoi al Transilvaniei şi Moldovei, la sfârşitul secolului al XVI-lea. Această Unire s-a prăbusit după executarea să în 1601. În spatele statuii se află Palatul Principilor, o fostă resedintă a lui Ioan Sigismund în Transilvania , construită în mai multe etape,  începând cu secolul al XVI-lea. Mihai Viteazul a locuit şi el, pentru scurt timp, aici. Imediat, spre vest este Catedrala Sfântului Mihail, cea mai venerabilă Catedrală Româno-Catolică a României, precum şi cea mai lungă din tară, are puţin peste 89 de metri. Morminte regale, inclusiv al reginei Isabella şi a fiului ei sunt în interiorul ei”, se mai afirmă în articol.

Cetatea Alba Carolina este prezentată Lonely Planet alături de destinaţii de  din Transilvania : Valea Prahovei, Sinaia, Predeal, Braşov, Sighişoara, Sibiu, Deva, Cluj Napoca, Munţii Bucegi, Munţii Apuseni. Lonely Planet este considerat cel  bun ghid de călătorii din lume. Publicaţia editează peste 500 de titluri ce au ca temă călătoriile, în mai multe limbi.

Citiţi şi:

Cele mai importante modificări din legea asigurărilor RCA. În ce situaţie trebuie predate plăcuţele de înmatriculare

„Ţeapa pampers“ face victime în Alba: 10 femei au depus plângere la poliţie pentru înşelăciune. O familie a pierdut 20.000 de lei

Povestea de roman poliţist a statuii zeului Hercule, găsită la Alba Iulia. Pe piaţa de artă este estimată la sute de mii de euro

Daniel Burchiu, medic psihiatru: „Simptomele depresiei te învăluie încetul cu încetul până te transformă“

Artefactul spectaculos din marmură, cu culori păstrate de aproape 2000 de ani. Se găseşte la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite