Legătura dintre Alba Iulia şi Veneţia: o bătălie celebră, un tablou şi un monument

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul Custozza din Piaţa Cetăţii Alba Carolina
Monumentul Custozza din Piaţa Cetăţii Alba Carolina

Puţină lume ştie ce legătură există între Alba Iulia şi celebrul oraş italian Veneţia sau între monumentul Custozza din Piaţa Cetăţii şi tabloul „Bătălia de la Custozza“ ce poartă amprenta unui pictor de la Viena. Toate au un element comun: participarea unui regiment din Alba Iulia la celebra bătălie de la Custozza, din 1866.

Încleştarea a avut loc la 24 iunie 1866, în timpul conflictului militar dintre Italia şi Austria pentru posesiunea Veneţiei. Altfel spus, Regatul Italiei a declarat război Imperiului Austriac, pentru „smulgerea“ Veneţiei de sub ocupaţia habsburgilor. Luptele principale s-au dat la Custozza (n.a.lângă oraşul Verona). La bătălia câştigată de austrieci a luat parte şi şi Regimentul 50 Infanterie de la Alba Iulia (n.a.regimentul s-a format în 1851), format în mare parte din români şi maghiari, dar comandat de ofiţeri austrieci. Luptele s-au soldat cu 133 de soldaţi şi ofiţeri morţi, de ambele părţi. 

Documentare la faţa locului

În 1906, se împlineau 40 de ani de la bătălia din nordul Italiei. În memoria celor căzuţi în bătălia italiană, ofiţerii Regimentului austriac de la Alba Iulia au avut o dublă iniţiativă: ridicarea unui monument la Alba Iulia, respectiv realizarea unui tablou care să ilustreze participarea la bătălie a regimentului de la Alba Iulia. Costurile au fost acoperite integral de cei care au iniţiat acţiunea. 

custozza alba iulia

Tabloul pictat după celebra Bătălie de la Custozza

Comanda pentru tablou a ajuns la Fritz Neumann, un pictor de la Viena specializat pe compoziţii istorice şi redarea unor momente cheie din timpul luptelor. Tabloul are dimensiunile de 80×40 centimetri şi este lucrat în ulei pe pânză. Pictura lăsată de Fritz Neumann ne aduce în faţă chiar un episod  din atacul dat de militarii regimentului de la Alba Iulia în bătălia de la Custozza.  Pentru realizarea tabloului, pictorul s-a documentat la faţa locului. Mai mult, pentru redarea figurilor soldaţilor s-a folosit de fotografiile găsite în buzunarele oştenilor căzuţi pe câmpul de bătălie. Pe feţele militarilor se pot  ciiti dramatismul, teama, încordarea, spaima, durerea. Tabloul este expus la Muzeul Naţional al Unirii, până la sfârşitul lunii în curs. 

 

Monumentul din Piaţa Cetăţii

Tot în 1906 s-a concretizat şi iniţiativa ridicării în Cetatea Alba Iulia a unei statui în memoria soldaţilor şi ofiţerilor căzuţi în bătălia de la Custozza. Monumentul este amplasat în zona centrală a Pieţei Cetăţii. Pe trei dintre plăcile comemorative, amplasate la baza monumentului, sunt inscripţionate numele ofiţerilor şi soldaţilor care şi-au pierdut viaţa în bătălia din 1866, în limbile germană, maghiară şi română. Numele celor 10 ofiţeri căzuţi în bătălie, între care şi un român, Gheorghe Pop, sunt trecute pe placa din faţă. Pe plăcile din stânga şi dreapta figurează numele soldaţilor care şi-au pierdut viaţa în 1866. Numele celor căzuţi expun şi câte ceva din modul în care era structurată la acea vreme armata imperiului austriac.

   

custozza alba iulia

Monumentul Custozza într-o imagine de arhivă

Ofiţerii sunt în majoritate de origine germană, soldaţii, în schimb, sunt în majoritate români. Pe placa din spatele monumentului se află un text în limba germană, care evocă credinţa şi spiritul de sacrificiu al părinţilor şi care, în traducere, spune: „Fiţi devotaţi şi statornici ca părinţii voştri!”. Monumentul este împrejmuit cu două rânduri de lanţuri masive, în care sunt intercalate ghiulele de tun. Informaţia pe care o prezintă monumentul este una specifică începutului de secol XX. Transformarea în eroi, ca şi simpla menţionare a sacrificiului unor soldaţi de rând, este un demers modern, de reconsiderare a contribuţiei celor mulţi la mersul istoriei. Monumentul Custozza a fost restaurat recent, odată cu ampla lucrare de punere în valoare a Cetăţii Alba Carolina.

Piaţa Cetăţii, locul în care este amplasat monumentul Custozza, a fost şi rămâne un spaţiu de promenadă şi recreere pentru localnici şi vizitatori. Este locul din inima Cetăţii în care îşi dau întâlnire anual zeci de mii de oameni de toate vârstele, pentru a se bucura de concerte pline de ritm, pentru a face fotografii sau sau pur şi simplu pentru socializare. (Text scris de NICU NEAG)

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite