Iniţiativa generoasă a unor voluntari din Aiud: alimente care nu se vând în piaţă, colectate şi donate unor familii nevoiaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentele colectate de voluntari în piaţa din Aiud sunt donate unor familii sărace din oraş
Alimentele colectate de voluntari în piaţa din Aiud sunt donate unor familii sărace din oraş

Câţiva voluntari inimoşi ai asociaţiei Societatea pentru Consum Responsabil au pus în practică la Aiud, în judeţul Alba, un proiect inedit care vine în sprijinul unor familii sărace din oraş. ”Fără Risipă” înseamnă colectarea legumelor şi fructelor nevândute de producători în piaţă şi donarea acestora către oamenii nevoiaşi. Până în prezent circa 800 de kilograme de produse au fost donate.

Proiectul se derulează de la începutul lunii septembrie şi a însemnat până în prezent colectarea a aproximativ 800 de kilograme de produse din piaţă, de care au beneficiat peste 50 de persoane. Iniţiativa a aparţinut unei studente la Psihologie, care locuieşte în Aiud. Ioana Man este voluntar al asociaţiei Societatea pentru Consum Responsabil. ”În vara acestui am participat în Italia la un training de 10 zile în cadrul căruia s-a discutat despre sustenabilitate, risipă şi reciclare. Într-un oraş mic de acolo am văzut cum se derulează un astfel de proiect de colectare şi donare a produselor alimentare nevândute şi mi s-a părut foarte interesant. M-am gândit imediat că poate fi aplicat şi la Aiud”, spune Ioana Man. 

Împreună cu alţi voluntari, tânăra a reuşit să demareze activitatea în piaţa din Aiud la începutul lunii septembrie. Rezultatul a fost cu totul surprinzător. Într-o singură lună s-au colectat de producători peste 500 de kilograme de alimente. ”Producătorii prezenţi au răspuns foarte bine iniţiativei. Nu ne-am aşteptat să fie atât de deschişi. Aproape că ne-au certat pentru că nu am avut ideea mai repede. La început am mers mai des în piaţă, dar ulterior am stabilit să colectăm în fiecare joi a săptămânii, când la Aiud este zi de piaţă. Beneficiarii i-am găsit cu ajutorul reprezentanţilor din şcolile din oraş. Acum avem în fiecare joi un stand în piaţă unde se colectează produsele agricole care nu se mai pot vinde”, a afirmat voluntarul Asociaţiei pentru Consum Responsabil. Produsele colectate sunt reprezentate, în principal, de varză, ardei, gogoşari, roşii, struguri, conopidă, vinete etc.

aiud alimente

“Domnişoară, decât să le mai car acasă şi să le arunc apoi, mai bine ştiu că se bucură nişte suflete flămânde de ele”, i-a spus Ioanei una dintre producătoarele din Mihai Viteazul. Începând cu a două vizită la piaţă, unii producători deja o cunoşteau şi cum o vedeau îi spuneau “sa treci şi pe la mine” sau “hai să-ţi mai dau un sac de vinete”, “ia şi două conopide”. O parte din alimentele colectate au mici ”defecte” estetice, iar agricultorii ştiu că omul ce vine la tarabă nu le va cumpăra astfel încât consideră că e mai bine să le doneze. Multe dintre legumele donate arată impecabil şi sunt dăruite de producători doar cu gândul la familiile nevoiaşe, care se vor bucura de o masă sănătoasă.

aiud alimente

Voluntarii se ocupă şi cu transportul alimentelor la familiile beneficiare. ”Vrem ca pe viitor să realizăm o legătură directă între producători şi cei care au nevoie de aceste produse, care oricum ar fi aruncate. Încercăm ca în fiecare săptămână, ceea ce se colectează să ajungă la trei familii. Colaborăm şi cu două brutării care ne ajută cu pâine care este, de asemenea, donată. Pentru facilitarea schimbului de informaţii am discutat cu o echipă din Oradea pentru dezvoltarea unei aplicaţii pentru telefonul mobil”, a completat studenta din Aiud. Ceilalţi voluntari care participă la proiect sunt Laura Man, Cosmin Georgiu, Raluca Popan, Casandra Ioan şi Anda Goia. Ioana a fost sprijinită în fiecare clipă de Diana Calin, directorul executiv al asociaţiei Societatea pentru Consum Responsabil.

aiud alimente

”Fără Risipă” îşi propune să contribuie la scăderea risipei alimentare în municipiul Aiud şi totodată la creşterea accesului familiilor nevoiaşe la alimente. ”Voluntarii îşi folosesc creativitatea pentru a se asigura că beneficiarii, donatorii şi comunitatea locală înţeleg că «Fără Risipă» nu e o iniţiativă caritabilă, ci prioritar îşi propune să reducă risipa alimentară. Actele de caritate şi alimentele donate sunt doar un rezultat bun al acestei iniţiative, însă nu reprezintă scopul ei. Cea de-a două şi cea mai mare provocare e identificarea beneficiarilor pe bază unor principii de echitate şi nediscriminare”, susţin reprezentanţii asociaţiei.

alimente donate aiud

O parte din echipa de voluntari de la Aiud

În luna octombrie, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede combaterea risipei alimentare, prin donarea, de către agenţii comerciali, a alimentelor care se apropie de termenul de expirare. Propunerea legislativă prevede că alimentele vor fi donate către fundaţii, ONG-uri, cămine de bătrâni, orfelinate sau spitale, în baza unui contract semnat între agenţii comerciali şi persoanele juridice respective.

Citiţi şi:

Cum se formează curcubeul. Care sunt semnificaţiile biblice şi ştiinţifice ale fenomenului meteorologic

Românul care trăieşte în munţi şi fabrică arme ca pe vremea dacilor. S-a retras şi lucrează în ultimul refugiu al lui Decebal

Comuna în care există o comoară, dar nu sunt bani pentru angajarea de secretar, contabil şi viceprimar

Culisele unei nunţi romane de acum 2.000 de ani, în anticul Apulum. Ritualul ciudat, cu fierea scoasă dintr-un porc

Piatra penitenţei: cum erau pedepsite de Biserică femeile care comiteau adulter în Evul Mediu

Chelnerul din telefon, aplicaţia realizată de un tânăr din Alba Iulia care ţine locul ospătarului din restaurant

Satul cu 1,5 milioane de fire de trandafir. Superba afacere a unor ţărani din Alba pornită cu banii de pe „ordonanţă“

Ce semnificaţie are culoarea ochilor şi cum influenţează personalitatea umană. Cât de rari sunt ochii verzi la nivel globala

  

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite