Magistrat de la Curtea de Apel Alba Iulia, judecat pentru ucidere din culpă. A lovit cu maşina un pieton care a murit la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un magistrat de la Curtea de Apel Alba Iulia a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Judecătoarea Cristina Nicoară va fi judecată după ce a lovit cu maşina un bărbat pe o trecere de pietoni din Alba Iulia, victima decedând după câteva zile la spital. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Cluj-Napoca.

Accidentul a avut loc în aprilie 2014, iar Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a finalizat cercetările abia în septembrie 2016. Dosarul a fost trimis în judecată la Curtea de Apel Cluj-Napoca, instanţă desemnată să realizeze cercetarea judecătorească pe fond de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cristina Nicoară (49 ani) era la momentul respectiv vicepreşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia. Accidentul a avut loc în 16 aprilie 2014, în timp ce magistratul se deplasa, spre serviciu, la volanul maşinii sale. La o trecere de pietoni din Alba Iulia, pe Bulevardul Încoronării, nu a acordat prioritate unui pieton care s-a angajat în traversarea străzii şi l-a lovit în plin. Bărbatul a fost rănit grav şi a necesitat transportarea de urgenţă la spital pentru îngrijiri medicale.

Poliţiştii au stabilit că şoferul nu a acordat prioritate pietonului H.P., de 68 de ani, din Alba Iulia, angajat în traversarea străzii pe trecerea de pietoni marcată şi semnalizată corespunzător. În urma impactului bărbatul a fost rănit grav, fiind în stare de semi-conştienţă în momentul în care a fost preluat de ambulanţă. Acesta a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe Alba. Bătrânul a decedat după câteva zile la spital. În timpul anchetei procurorilor s-au realizat expertize specifice în astfel de cazuri. La momentul accidentului trecerea de pietoni nu era semnalizată regulamentar, lipsind indicatorul rutier exact de pe sensul de mers pe care circula judecătoarea. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a decis, în final, să trimită dosarul în judecată. 

image

Cauza se află, în prezent, în procedură de cameră preliminară. Magistratul Cristina Nicoară a ridicat excepţia nelegalităţii actului de sesizare, dar solicitarea acesteia a fost respinsă de instanţă. Decizia de la Curtea de Apel Cluj poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Judecătoarea nu a fost suspendată din funcţie, Consiliul Superior al Magistraturii apreciind că acuzaţia din "culpă" nu îi afectează activitatea profesională. 

"În baza art 346 alin 1 Codul de procedură penală respinge excepţiile formulate de către inculpata Nicoară Cristina Gheorghina, pentru constatarea nelegalităţii actului de sesizare a instanţei şi a refacerii acestuia, a nelegalităţii unor acte de urmărire penală. Constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpata Nicoară Cristina Gheorghina, sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă prev de art 192 alin 1 şi 2 Cod Penal,după rămânerea definitivă a prezentei încheieri. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi 24 octombrie 2016. În temeiul art 111 alin 6 din OUG 195/2002 prelungeşte dreptul de circulaţie a inculpatei Nicoară Cristina Gheorghina, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 24 octombrie 2016 şi până la data de 22 noiembrie 2016, inclusiv. Soluţia se comunică sefului Politiei Rutiere Alba. Pronunţată în şedinţa publică din data de 24 octombrie 2016", se afirmă în minuta deciziei instanţei de cameră preliminară de la Curtea de Apel Cluj-Napoca.

Citiţi şi:

Un judecător, vicepreşedinte la Curtea de Apel Alba Iulia, a lovit cu maşina un om pe trecerea de pietoni

Bărbatul accidentat de vicepreşedintele Curţii de Apel Alba Iulia pe trecerea de pietoni a murit la spital. Judecătoarea va fi acuzată de ucidere din culpă

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite