FOTO VIDEO Brudinarii de pe Mureş practică o meserie veche de sute de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din mai multe sate din Alba care locuiesc pe malul Mureşului folosesc, încă, mijloace foarte vechi pentru a traversa râul. Brudina sau bacul este, în continuare, o parte importantă din viaţa de zi cu zi a acestor oameni. Numai între comunele Vinţu de Jos şi Şibot, cale de circa 17 kilometri, funcţionează trei astfel de sisteme arhaice de traversat apa curgătoare.

Localnicii din cinci sate din zonă, Acmariu, Băcăinţi, Blandiana, Ceru Băcăinţi şi Sărăcsău, se folosesc de brudinte pentru a traversa râul Mureş şi a scurta astfel drumul pe care trebuie să-l parcurgă până la DN1. 

În lipsa acstora ar trebui să înconjoare zeci de kiloemetri până la Vinţu de Jos sau la Aurel Vlaicu, în Hunedoara, pentru a putea traversa Mureşul pe pod.

Numit de localnici brod sau brudina, bacul este o instalaţie veche care foloseşte curenţii râului pentru a se propulsa de cealaltă parte a apei, cu tot cu încarcatura de pe ea. Poate duce orice, până la 8 tone, iar traversarea durează câteva minute. 

Instalaţia este deservită de un singur om care percepe o taxă cuprinsă între 3 şi 5 lei, în funcţie de greutatea 

încărcăturii. O căruţă sau un autoturism ransportate de pe o parte pe alta a râului costă 3 lei.

Unul dintre brudinarii din această zonă este Stan Oneţ. Manevrează brudina care face legătura între Şibot şi satul Sărăcsău. Traversarea este lină şi reprezintă o experienţă de neuitat. Lucrează pe trei schimburi, împreună cu alţi doi colegi. 

Au concesionat instalaţia de traversare şi plătesc doar o taxă la primărie. Ce rămâne din câştig este al lor. Obţin între 60 de lei şi 80 de lei pe zi, în funcţie de câte traversări trebuie să facă. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite