FOTO Proiect de 10 milioane de euro pentru reabilitarea zonei centrale a oraşului Aiud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul oraşului după proiectul de modernizare şi restaurare
Centrul oraşului după proiectul de modernizare şi restaurare

Primăria Aiud a lansat în dezbatere publică un proiect de reabilitare a zonei centrale a oraşului ce cuprinde şi cetatea medievală. Valoarea investiţiei se ridică la 45 de milioane de lei. Aiudul ar urma să devină cu adevărat o destinaţie turistică.

Prin proiectul estimat la 10 milioane de euro se propune revitalizarea zonei centrale a Aiudului prin punerea în valoare a cetăţii, reamenajarea circulaţiei în jurul acesteia, piste de biciclete, piaţete, spaţii verzi şi pietonale. Valoarea totală a investiţiei propuse este de 44.951.871 lei (10.024.337 euro), din care valoarea lucrărilor de construcţii 37.567.166 lei (reprezentând 8.372.463 euro).

Zona de studu cuprinde 15 hectare – în interior Cetatea Aiudului şi zona istorică adiacentă. Din aceasta, aproximativ 5,6 hectare sunt ocupate cu spaţii publice, pentru care s-au realizat o serie de propuneri. Se doreşte conturarea unei identităţi proprii a municipiului Aiud, prin restructurarea şi revitalizarea spaţiului public din zona istorică centrală a oraşului, pentru a scoate în evidenţă Cetatea Aiudului ca obiectiv turistic de interes naţional şi internaţional. Sistemul stradal în zona centrală va fi restructurat, pentru a facilita circulaţia carosabilă, pistele de biciclete (ce vor fi marcate cu pavaje de culoare diferită), circulaţia pietonală, asigurarea de spaţii de parcare. Traseele pietonale şi spaţiile publice în zona centrală vor fi reconturate, pentru crearea unui ambient deosebit care să atragă pietonii, locuitorii şi turiştii şi să încurajeze viaţa socială în centrul istoric, se arată în proiect.

De asemenea, spaţiile vor fi mobilate urban şi dotate tehnico-edilitar pentru oglinzi de apă, iluminat public, iluminat arhitectural, toalete publice, colectare selectivă a deşeurilor. Prin această investiţie se propune trecerea la străzi cu îmbrăcăminte modernă, ce vor permite atât sporirea capacităţilor de aprovizionare a populaţiei cu alimente, materiale si alte produse, asigurarea legăturii cu reţeaua drumurilor judeţene si naţionale, îmbunătăţirea condiţiilor de transport în accesarea zonelor locuite permanent, cât şi creşterea potenţialului economic şi turistic al zonei, flux normal al circulaţiei pe străzi conform standardelor europene, creşterea nivelului de trai al locuitorilor oraşului şi a atractivităţii zonei din punct de vedere al accesibilităţii.

Pentru a pune în valoare zona centrală istorică, se are în vedere amenajarea unei zone de amfiteatru în imediata vecinătate a Cetăţii Aiudului. Locaţia poate găzdui evenimente culturale (în zona zidului dintre Bstionul Cojocarilor şi cel al Dogarilor), cum sunt zilele oraşului, zilele cetăţii, târguri, expoziţii, în Piaţa Consiliul Europei.

Adiacent Turnului Măcelarilor, va fi un spaţiu interactiv şi de recreere, cu o oglindă de apă şi fântâni, în pavaj. Aceste două spaţii publice sunt considerate printre cele mai importante, având în vedere că sunt primele pe care le văd turiştii după ce intră în Aiud, în zona istorică, pe DN1. Tot la capitolul spaţii publice, vor fi definite Piaţa Cetăţii (adiacent Turnului Măcelarilor), Piaţa Consiliul Europei (piaţă multifuncţională), Piaţa Primăriei (adiacentă primăriei), Piaţa Mică (intersecţia DN1 şi strada Simion Bărnuţiu), Piaţa Catedralei (în faţa Catedralei Ortodoxe), scuarul Liceului Bethlen Gabor (la sud de liceu), un spaţiu verde şi de joacă pentru copii (în spatele catedralei).Sistemul de spaţii verzi va fi amenajat cu zone cu iarbă în imediata vecinătate a zidurilor  cetăţii, cu plantaţie de aliniament care să includă şi copacii deja existenţi. Vegetaţia propusă cuprinde specii de frasin, platan, betula, arbore de magnolie, arbuşti coniferi, flori.

Cetatea Aiudului propusă pentru Patrimoniul Mondial

Cetatea Aiudului a fost propusă în 2011, de administraţia locală, pentru Lista Patrimoniului Mondial. Monumentul istoric are o vechime de peste 600 de ani şi este una dintre cele mai bine păstrate cetăţi urbane din Transilvania.În 2013 a fost lansat un proiect de restaurare a Cetăţii medievale în valoare de 24 milioane de lei, finanţat de Ministerul Culturii. 

aiud cetate

În perioada sa de glorie, Aiudul era considerată o cetate a ştiinţei. Fortificaţia a fost un punct de reper pe harta culturală  a Europei. Aici, principele calvin Gabriel Bethlen a înfiinţat în 1662, Colegiul Academic, una dintre primele universităţi protestante din Europa. Tot Bethlen a creat prima şcoală cu predare în limba română, cu speranţa că îi va atrage pe românii ardeleni de partea Reformei religioase. În urmă cu două secole, aiudenii bogaţi organizau expediţii precum cele din romanele lui Jules Verne. Din cotloane îndepărtate ale pământului au adus obiece dintre cele mai bizare, cum ar fi arcurile prelungi ale vânătorilor de capete umane,  ce pot fi văzute în vitrinele Muzeului. Merită amintit şi faptul că Aiudul a fost şi capitala comitatului Alba de Jos. 

Cetatea Aiudului,  construită din piatră brută cu o grosime a zidurilor de până la 2 metri, întărită cu turnuri, se întinde pe o suprafaţă de circa 3.500 metri pătraţi. Este unul dintre puţinele ansambluri medievale păstrate aproape intacte. Comparativ, poate rivaliza, prin dimensiuni şi grad de conservare, cu cetăţile de la Câlnic şi Gârbova. Fortificaţia de la Aiud suprapune o mai veche aşezare fortificată cu un val de pământ, datată în secolele II-III d. Chr.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite