FOTO Felicitări de Anul Nou, în urmă cu 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilustrată de Anul Nou, de acum 100 de ani/Sursa foto: Facebook/Cartofilie Romaneasca
Ilustrată de Anul Nou, de acum 100 de ani/Sursa foto: Facebook/Cartofilie Romaneasca

La începutul anilor 1900, la baza corespondenţei de Anul Nou erau felicitările trimise poştal. Ilustratele aveau o grafică curată, cu motive precum: potcoava, trifoiul cu patru flori, buchetul de flori, frunza de stejar.

În zilele noastre, aproape toată lumea trimite la ocazii aniversare mesaje scrise de pe telefonul mobil, ori email-uri de pe calculator, mesaje pe reţele de socializare, precum Facebook, Twiter. Cu ajutorul internetului, are la îndemână, dacă are lacune la inspiraţia epistolară, mesaje gata redactate, dichisite, poetice, la care poate adăuga fotografii,  imagini video. Numai că,  acestea nu rămân pentru eternitate, sunt citite şi şterse, mai devreme sau mai târziu.

 Fiecare ne putem întreba când şi de unde am primit ultima ilustrată. Cert este că puţini mai avem prin sertare albume groase, îngălbenite de timp,  cu cărţi poştale/ilustrate.  Le mai găsim la cei pasionaţi de cartofilie sau la instituţii specializate.

Telefonia mobilă şi internetul au detronat ilustratele

Expedierea cărţilor poştale de Anul Nou era,  la începutul anilor 1900,  aproape o tradiţie şi se pornise o mică industrie. Grafica ilustratelor este una curată, neprihănită. Tocmai lipsa stridenţei şi a prostului gust le face mai interesante decât multe dintre felicitările pe care le putem cumpăra din magazinele zilelor noastre. În plus, au un alt aer şi datorită scurgerii unui secol de la tipărirea şi expedierea lor.

Pe majoritatea cărţilor poştale, la care face referire acest articol, apare urarea de „La mulţi ani“. Ca elemente grafice regăsim motive precum: potcoava, trifoiul cu patru flori, buchetul de flori, frunza de stejar. În unele cazuri,  expeditorul a simţit nevoiasă personalizeze ilustrata prin mesaje precum: „Noroc şi fericire“, „La mulţi ani cu fericire şi îndeplinirea dorinţelor“, ori să-şi pună semnătura pe cartea poştală.

În zilele noastre, sunt tot mai puţini cei care duc mai departe tradiţia de a trimite ilustrate la sărbătorile importante de peste an. Iar cea de Anul Nou nu face excepţie. Telefonia mobilă şi internetul şterg cu totul timpul de aşteptare a unui mesaj de orice natură ar fi el. Cu toate că urările ajung la destinaţie infinit mai repede emoţia aşteptării unui gând scris de la un prieten, o rudă, un frate, este şi ea mult diminuată…(Articol scris de NICU NEAG)

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite