Fortificaţia preistorică de la Teleac „scanată“ cu ajutorul tehnologiei moderne. Situl de lângă Alba Iulia este unic în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situl de la Teleac este considerat de specialişti cea mai mare fortificaţie princiară ridicată în Europa Centrală şi de S-E la sfârşitul epocii bronzului, cercetată până acum.

Aşezarea preistorică de la Teleac, datată la sfârşitul epocii bronzului,  este inclusă din 2010,  într-un amplu proiect internaţional de cercetare ştiinţifică, „Forging Identities“,  finanţat de Uniunea Europeană, la care Muzeul din Alba Iulia este partener. Specialiştii susţin că prin suprafaţa pe care se întinde, peste 30 dde hectare, este cea mai mare locuinţă princiară ridicată în preistorie în Europa Centrală şi de S-E, cercetată până acum. 

Arheologii cred că elementele de arhitectură descoperite dovedesc că aici nu a fost o aşezare comună, ci una princiară. Ca dovadă aduc o movilă de pământ, cunoscut de localnici sub numele de Turnul Jidovarului, un veritabil observator militar al zonei aflate la confluienţa Mureşului cu Ampoiul.

Cercetările coordonate de arheologi români şi germani se bazează pe ultimele tehnologii folosite pe şantierele de profil. Complexele de locuinţă din secolul VII î.Ch, dar şi gropile în care se puneau vasele de ceramică aduse drept ofrande, în cadrul unor ritualuri, au ieşit la lumină, după ce s-a folosit cu succes tehnica magnetometrului cu protoni.

Specialiştii spun că soluţiile de cercetare sunt nondistrucive şi aduc informaţii preţioase despre modul în care era organizată locuirea în interiorul fortificaţiei. Prin datarea cu carbon s-a stabilit că la Teleac a existat o locuire neîntreruptă timp de o jumătate de mileniu, între secolele XI-VII î.Ch.  La cercetările din această vară, care durează trei săptămâni, participă şi 16  specialişti din străinătate, inclusiv de la prestigiosul Institut de Arheologie din Berlin, unul din partenerii principali ai proiectului.

Cercetările prin acest proiect internaţional se vor finaliza în 2012. Primele săpături la Teleac au avut loc în 1959 sub coordonarea arheologilor de la Muzeul Naţional al Unirii şi Institutul de Arheologie din Cluj Napoca. Punctul culminant a fost atins anul trecut, când la Teleac a fost deschisă o tabără internaţională  de arheologie.

Citiţi un amplu reportaj despre importanţa sitului de la Teleac vineri dimineaţă, în cotidianul Adevărul.




Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite