Două decizii în justiţie, în aceeaşi zi, pentru RMGC: un proces câştigat la Bistriţa, unul pierdut la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuna Roşia Montană deţine cel mai mare zăcământ de aur din Europa
Comuna Roşia Montană deţine cel mai mare zăcământ de aur din Europa

RMGC câştigă o bătălie în razboiul în justiţie dus pe mai multe planuri cu organizaţiile ecologiste care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. Tribunalul Bistriţa-Năsăud a respins la sfârşitul lunii mai cererea formulată de trei ONG-uri privind anularea certificatului de urbanism emis de Consiliul Judeţean Alba pentru proiectul minier din Apuseni. În aceeaşi zi, RMGC a pierdut un alt proces la Curtea de Apel Braşov.

Dosarul privind legalitatea certificatului de urbanism a fost înregistrat, iniţial, la Tribunalul Cluj, dar cauza a fost strămutată în 2014, la solicitarea RMGC, pe rolul Tribunalului Bistriţa-Năsăud. Reclamantele Asociatia Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Asociatia Salvaţi Bucureştiul solicită anularea certificatului de urbanism nr. 47/2013 emis de către Consiliul Judeţean Alba pentru proiectul minier de la Roşia Montană. 

De menţionat că două astfel de documente, emise anterior de Consiliul Judeţean Alba, au fost anulate definitiv în justiţie tot la solicitarea unor ONG-uri. Cel mai probabil, decizia Tribunalului Bistriţa-Năsăud va fi contestată, iar dosarul va ajunge la Curtea de Apel Cluj-Napoca unde va fi soluţionat definitiv. 

În aceeaşi zi, RMGC a pierdut un proces iniţiat la Curtea de Apel Braşov prin care contestă legalitatea listei monumentelor istorice, respectiv prezenţa pe această listă a unor obiective din Roşia Montană situate în zona vizată de proiect. Compania minieră mai are posibilitatea unei căi de atac la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În prezent sunt în derulare şi alte procese civile între ONG-uri şi RMGC, prin care sunt contestate acte administrative emise de autorităţi ale statului. Proiectul minier este blocat, reprezentanţii Gabriel Resources (acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation) exprimându-şi dezamăgirea pentru că preşedintele şi premierul nu au răspuns unei solicitări de dialog, înaintată în luna ianuarie. Compania minieră din Apuseni a ajuns la mai puţin de 100 de angajaţi.

    Citiţi şi:

14 curiozităţi despre Roşia Montană, ce nu ştiai despre cea mai cunoscută comună din Munţii Apuseni. Cât aur mai este în munte şi cât valorează

 

Secretele Masivului Cetate din Roşia Montană, locul unde peste 2000 de ani s-a sfredelit pământul în căutarea aurului

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite