Daniel Avram cântă muzică folk pe texte de Pavel Coruț

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solist de muzică folk și ușoară, inginerul Daniel Avram le împărtășește elevilor săi din experiența de artist, dar și din cunoștiințele sale tehnice.

Data nașterii: 12 septembrie 1966, Aiud
Educație: aboslvent al Institutului Politehnic Cluj Napoca, student ultimul an la Facultatea de Muzică din cadrul Universității "Spiru Haret"
Starea civilă: căsătorit, un băiat

S-a simțit atras de muzică încă de pe băncile școlii. În clasa a VI-a, părinții i-au făcut cadou o chitară și de atunci instrumentul muzical i-a rămas prieten de nădejde. A învățat primele acorduri de la un instructor și apoi s-a perfecționat singur. În ultimul an de liceu a fost invitat la primul spectacol de anvergură, organizat la Aiud în cadrul Cenaclului „Flacăra“.

În studenție, a participat la toate spectacolele și festivalurile la care a fost solicitat acumulând experiență. „Pentru mine a cânta pe scenă nu a fost niciodată o corvoadă, ci o mare plăcere. Fiecare spectacol a însemnat pentru mine o experiență în plus“, a precizat artistul. A dat recitaluri la Festivalul de folk „Ziua de mâine“, la „Zilele municipiului Alba Iulia“, a avut apariții notabile la posturi de televiziune centrale și locale.

Pregătește un album pe versurile poetului Dumitru Mălin

După anul 1990, timp de opt ani, s-a axat mai mult pe muzica ușoară, a renunțat la folk. În 1998, l-a cunoscut pe scriitorul Pavel Coruț, la o lansare de carte în Alba Iulia. Această întâlnire l-a reîntors spre muzica folk. A legat o strânsă amiciție cu scriitorul și ulterior a apărut pe piață cu trei albume de muzică folk, pe texte semnate de Pavel Coruț.

„Am scos împreună albumele «Inima românului», «Cântece din Carpați» și «Colind cu vise», un album conținând cântece de Crăciun“, a explicat solistul de muzică ușoară și folk. De remarcat că piesa sa „Inima românului“ a fost folosită ca fond muzical de un post central de televiziune pentru un calup cu imagini de la Revoluția din Decembrie 1989.

Lucrează în prezent la un nou album, care va cuprinde zece piese legate indestructibil de versurile poetului Dumitru Mălin. „Un folkist compune doar atunci când poezia îi ajunge la suflet. Eu așa sunt. Mă diferențiez de compozitorii care fac prima dată linia melodică și pe urmă textul. Mie, ca să compun, trebuie să-mi placă foarte mult poezia, atunci îmi vine inspirația. Așa a apărut și colaborarea cu Dumitru Mălin. Poeziile sale mi-au ajuns la suflet. Numele albumului va fi «Case de dragoste», dat chiar de una din poeziile liricului“,  precizează chitaristul.

Predă chitara și construcții modele

Daniel Avram este profesor la cercul de chitară și muzică folk din cadrul Palatului Copiilor din Alba Iulia, dar și la cercul de construcții modele. „La cercul de construcții, le formez copiilor ochiul pentru design, îi învăț, din punct de vedere tehnic, cum să lucreze corect și eficient. Lucrăm numai cu lemn, facem machete după un proiect de al meu numit «cabană la munte»“, precizează profesorul.

La cercul de chitară și muzică folk, Daniel Avram are elevi care promit mult. „Am copii foarte talentați. Exemplu cel mai elocvent este al Laurei Todică, elevă care a câștigat anul trecut la festivalul «Ziua de mâine» premiul special al postului de radio «Reîntregirea Alba Iulia», a spus Daniel Avram.
Peste două săptămâni, profesorul și elevii săi vor prezenta la Târgul de carte „Alba-Transilvana“ recitalul intitulat „Ora de folk“, spectacol la care va participa alături de cei mai talentați copii de la cercul de chitară.

În timpul liber, tot cu muzica vă ocupați?

D.A.: În majoritatea cazurilor, da. Sunt pasionat de tehnica audio. Am propria casă de producție în care am investit peste 500 de milioane lei vechi. Asigur la nunți tot ce înseamnă sonorizare, lumini și program live de muzică ușoară.

Vă amintiți o întâmplare mai aparte din viața de artist?

D.A.:Eram cu Pavel Coruț la o emisune TV și, la un moment dat, un telespectator m-a criticat în direct. Atunci, Pavel Coruț a intervenit și i-a dat persoanei respective următoarea definiție: „Criticul este acela care îți explică cum ar face el un lucru dacă s-ar pricepe.“

Ce-i place: „Mă pasionează toate genurile de muzică, cu excepția manelelor. Îmi plac drumețiile montane. La oameni apreciez sinceritatea, comportamentul și deschiderea.“

Ce nu-i place: „Dacă nu-mi place ceva e nepunctualitatea, nu agreez oamenii fără cuvânt. Îmi displac, de asemenea, persoanele impulsive, mă deranjează irascibilitatea.“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite