Clacă organizată de un tânăr din Bucureşti pentru salvarea unei şuri vechi de 150 de ani la Întregalde în Apuseni
0Un tânăr din Bucureşti a demarat pe facebook o campanie prin care caută voluntari care să îl ajute la reparaţia unei şuri vechi de 150 de ani pe care a cumpărat-o în comuna Întregalde din Munţii Apuseni. Până în prezent doar doi voluntari au răspuns apelului de a participa la ”claca” organizată de Paul Dărăşteanu.
Iniţiatorul ineditei campanii spune că e îndrăgostit de casele tradiţionale şi peisajele rurale de munte. După terminarea reparaţiilor, tânărul vrea să locuiască în şura de pe munte pe timp de vară. Paul Dărăşteanu are 29 de ani şi a fost educator la o grădiniţă germană din Bucureşti. Sătul de agitaţia capitalei, s-a stabilit acum patru ani într-un cătun din Munţii Trascăului, fermecat de frumuseţea şi liniştea locului. Aşa s-a hotărât să cumpere o şură veche de peste 150 de ani pe care să o recondiţioneze.
”Am căutat vreo 10 zile, am parcurs destui kilometri, fiindcă am vrut să fie un loc în care să nu fie curent electric, să nu fie asfalt şi unde oamenii să trăiască pe cât posibil aşa cum se trăia şi să fie localnici de-ai locului autentici şi să nu fie birt”, a precizat tânărul citat de digi24.ro.
Tânărul vrea să repare acoperişul vechi din paie folosind aceleaşi materiale şi unelte de acum 150 de ani. Prin urmare a achiziţionat şi transportat până la şură mai mulţi baloţi cu paie. În continuare, el a cerut ajutor pe Facebook pentru oricine doreşte să participe la clacă. Răspunsul nu a fost pe măsura aşteptărilor: doar doi tineri voluntari din Alba Iulia au venit să dea o mână de ajutor.
”Am aflat că vrea să restaureze această şură şi nouă ne place la munte, ne place să lucrăm în natură şi ne interesează să învăţăm şi noi cum se face lucru acesta”, a afirmat Alexandra Roman, unul dintre voluntari. Odată finalizate reparaţiile la şură, Paul speră să convingă şi alţi oameni să se stabilească în zonă, pentru a crea o comunitate culturală. Tânărul va rămâne la Întregalde până în 11 octombrie şi este încrezător că va termina reparaţiile la acoperiş, astfel încât şura să nu mai fie afectată peste iarnă.
”Muncind şi învăţând de aici, cred că mi-am câştigat un suflet”
Cert este că toată munca acestor ”bătrâni” se pierde - şuri căzute an de an, păşunatele şi ogoarele, unde încă se mai văd răzoarele trase cu greu de pluguri şi crucile sculptate în câte o piatră, sunt năpădite de spini, şcoala şi-a pierdut de mult acoperişul, iar biserica, deşi rezistă, e singură şi încuiată.
Se spunea pe aici, despre oamenii care erau foarte harnici, că şi-ar fi cumpărat un al doilea suflet, de la nişte babe care aveau legătură cu partea ailantă, şi de aceea puteau munci cu atâta spor. Eu nu am legături din acestea, dar venind, muncind şi învăţând de aici, eu cred că mi-am mai câştigat un suflet. Vă invit şi pe voi să vă alăturaţi acestui vis de salvare a unui sat şi a unui trai tradiţional românesc de munte, şi să vă mai câştigaţi un suflet, când vă bucuraţi de priveliştea de aici - astfel descrie Paul Dărăşteanu ”aventura” sa din Apuseni.