Cine sunt morţii Revoluţiei din Alba. Filmul evenimentelor sângeroase de la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Alba Iulia, Revoluţia a pornit în 21 decemrie la ora 22,14.  Un grup format în majoritate din tineri s-au adunat în capătul Bulevardului Transilvaniei, de unde au pornit într-un marş pe străzile oraşului. Liderul ad-hoc al grupului a fost Mihai Babiţchi care avea atunci 47 de ani şi era economist la întreprinderea de construcţii TCI Alba Iulia, el fiind considerat liderul Revoluţiei din Alba Iulia.

Autorităţile comuniste din Alba nu au reacţionat violent la manifestaţia tinerilor, până a doua zi la grupul condus de Babiţchi alăturându-se şi alţi cetăţeni. A doua zi, conducerea PCR a pactizat cu manifestanţii adunaţi în faţa Consiliului Popular Judeţean. Primul secretar PCR, Ioan Savu, a fost aclamat de manifestanţi în momentul în care a anunţat că susţine manifestaţia. După fuga dictatorului cu elicopterul de pe clădirea Comitetului central PCR, revoluţionarii din Alba au preluat conducerea judeţului.

Primul conducător al noii ordini judeţene a fost Mihai Babiţchi. Revoluţionarii au ocupat sediul Securităţii şi i-au dezarmat personalul instituţiei. Teama de terorişti, confuzia şi poate lipsa de comunicare între grupurile revoluţionarilor au dus la schimburi de focuri, răniţi şi chiar morţi.

Alba Iulia era cuprinsă de o  isterie generală provocată de anunţuri de genul „Apă otravită”, „Vin Terorişti dinspre Mamut”, venite pe diferite canale, greu de verificat. Teama şi deruta au fost principalii factori care au dus la apariţia primelor victime. La 22 de ani de la Revoluţie încă nu se ştie de ce s-a tras la Alba Iulia, nu a fost prezentat niciun terorist şi niciun vinovat pentru morţii şi răniţii din acele zile. După 25 de ani, niciunul dintre cei care au ieşit atunci în stradă nu deţine o funcţie publică. Singurele documente în care sunt prezentate, oarecum unilateral, fapte şi evenimente din acea perioadă sunt cartea „Revoltă în labirint” scrisă de Mihai Babiţchi şi articolele de presă care redau mai mult atmosfera acelor vremuri decât  informaţia necesară pentru clarificarea misterelor revoluţiei din Alba.

21-22 decembrie 1989, la Alba Iulia

În cartea lui Mihai Babiţchi sunt relatate evenimentele din noaptea de 21 spre 22 decembrie: „Seara pe la orele 22.00 am auzit în stradă o voce care a strigat puternic: <Jos Ceauşescu>. Am coborât într-un suflet şi am dat peste vreo trei sau patru bărbaţi într-o vizibilă stare de euforie… Le-am propus să o luăm pe Bulevardul Victoriei şi au acceptat pe loc. Aproape imediat ce am început să strigăm lozinci anticeauşiste, lângă noi au venit şi alţi oameni… grupul nostru creştea… când am ajuns în faţa piaţetei Cinematografului Dacia… Marius Şipoş a scris cu litere mari, cu vopsea albă, pe peretele de la <Materna>: <Jos Ceauşeştii, asasinii>… nu se vedea nici un miliţian sau securist, patrulele mixte dispăruseră, dar ştiam că suntem supravegheaţi îndeaproape”.

Din nou, în paginile cărţii lui Mihai Babiţchi se întrevede confuzia acelor zile. Oamenii au ieşit pe străzi, au strigat lozinci şi intoxicaţi de „zvonuri false” referitor la prezenţa unor grupuri teroriste care circulau îmbrăcaţi în civili, purtând banderole tricolore şi dându-se drept revoluţionari, stârneau o psihoză a teroriştilor. „Aşa s-a ajuns ca nu numai civilii înarmaţi, dar chiar şi soldaţii lipsiţi de experienţă să tragă în orice necunoscut, devenit din această cauză suspect… aşa s-a ajuns să fie desăvârşit scenariul cu revoluţia română”, relatează Mihai Babiţchi.

Într-un articol din 26 decembrie 1989, ziaristul Gelu Bogdan povesteşte despre învălmăşeala de pe străzile municipiului Alba Iulia din zilele precedente datei de 26 decembrie ‘89: “ La poarta spitalului este aglomeraţie. Vin şi pleacă maşini. La posturi, o mulţime de oameni în uniforme. Soldaţi, ofiteri, luptători din gărzile patriotice, dar cei mai mulţi în uniforme albe – cadrele medicale. Sunt peste tot: la patul bolnavilor, în blocul operator, la centrul de hematologie, pe salvări, pe străzi, oriunde este nevoie. Unii n-au dormit de trei zile şi trei nopţi… Foc încrucişat dinspre blocul Pati-bar şi Cinematograful <Dacia>. Sosesc maşini care aduc răniţi; pleacă imediat. Chiar din stradă, este adus un corp inert. Prea târziu. Încă o victimă a demenţei unui regim care propovăduia umanitarismul!

La poartă sosesc mereu cetăţeni care doresc să doneze sânge. Mulţi dintre ei sunt donatori noi, foarte mulţi tineri. Întâi 90, apoi încă 25. Recoltarea se sistează. Există destul sânge pentru a face faţă oricărei situaţii! În spital se desfăşoară o muncă febrilă. Toţi răniţii sunt în afară de pericol. Se înserează, dar salvările aleargă pe străzi. De la blocurile M se transmite că un soldat care a capturat un terorist este rănit. Salvarea nu poate înainta prin barajul de foc. Sanitarii, ajutaţi de soldaţi, ajung la locul indicat, strecurându-se printre blocuri. Acţiunea se încheie cu bine. Un alt apel: la blocul A5 se află un rănit. Salvarea este însă aşteptată la locul indicat cu rafale de armă automată. Teroristul dispare cu ajutorul unei Dacii albastre. Zvonurile se înmulţesc, dar sunt verificate minuţios. Se confirmă că forţele de ordine anihilează rând pe rând teroriştii. La căderea nopţii, aflăm că un convoi de autocamioane cu medicamente şi alimente donate de cetăţenii oraşului Bekeszcsobo din Republica Ungara sosesc în Alba Iulia.

În jurul spitalului sunt întărite gărzile formate din personalul tehnico-economic şi administrativ al direcţiei sanitare. Sunt amplasate şi cadre medicale în posturi de pândă. Nimeni nu se gândeşte la somn. Sosesc întăriri şi din partea armatei. Pe un colţ de birou se stabileşte rapid schema de apărare. Pe peretele opus, o tablă neagră pe care stau scrise cu creta acţiunile medicale zilnice, planificate pentru săptămâna trecută. Peste ziua de vineri, 22 decembrie, s-a şters, scriindu-se în loc: ZIUA LIBERTĂŢII!”.

Evenimentele din Decembrie 1989 reprezintă un episod sângeros din istoria românilor.  Prea puţini dintre vinovaţii crimelor de la Alba Iulia au fost descoperiţi. Au fost arestaţi la vremea respectivă conducătorii Securităţii, dar nu au fost condamnaţi. Este vorba, printre alţii, de maiorul Gheorghe Lupeş, fost şef al Securităţii din Alba în decembrie 1989 şi de locotenent-colonelul Florian Brihac. La Cugir, trei bărbaţi au fost condamnaţi la pedepse între 10 şi 13 ani de închisoare pentru linşarea comandantului Miliţiei Cugir, Valentin Pop şi a subofiţerului Ilie Staicu, dar dramele care conturează peisajul sângeros din Decembrie 1989 nu pot fi şterse din conştiinţa românilor nici printr-o viaţă de detenţie.

Lista cu morţii Revoluţiei din judeţul Alba:

Augustin Dorin 

Profesie: conducător auto

Data naşterii: 19.10.1964

Locul naşterii: Vinerea, Cugir, Alba

Calitate: Erou Martir

Data morţii: 23 decembrie 1989

Locul moţii: Cugir

Cauza: microbuzul cu care transporta muniţie s-a răsturnat

Boar Petru 

Profesie: muncitor

Data naşterii: 26.05.1963

Locul naşterii: Blaj, Alba

Calitate: Erou Martir

Data morţii: 23 decembrie 1989, ora 15.00

Locul morţii: Blaj, zona Staţiei CFR

Cauza: împuşcat în gât

Vinovaţi: luptători de Gărzile Patriotice, angajaţi la IAMU Blaj

Botar Sorin Ilie

Profesie: funcţionar, şef de cabinet la CJ PCR Alba

Data naşterii: 1.10.1951

Locul naşterii: Alba

Calitate: Erou Martir

Data morţii: 24 decembrie 1989

Locul morţii: Alba Iulia, zona Hotelului Armatei, într-un autoturism

Cauza: împuşcat cu o rafală de mitralieră

Vinovaţi: soldaţi şi civili înarmaţi care au crezut că în Dacia neagră sunt terorişti

Costinaş Emil 

Profesie: lăcătuş

Data naşterii: 8.08.1959

Locul naşterii: Mogoş, Alba

Calitate: Erou Martir

Data morţii: 23 decembrie 1989

Locul morţii: Cugir, în misiune de luptă

Cauza: împuşcat

Macarie Daniela Georgeta 

Profesie: subofiţer MApN

Data naşterii: 28.04.1969

Locul naşterii: Alba

Calitate: Erou Martir

Data morţii: 24 decembrie 1989

Locul morţii: Alba Iulia, pe scările Hotelului Armatei

Cauza: împuşcată

Vinovaţi: soldaţi şi civili înarmaţi, aflaţi în zonă

Mărginean Ioan 

Profesie: şofer la Spitalul Orăşenesc Blaj

Data naşterii: 13.01.1942

Locul naşterii: Roşia de Secaş, Alba

Calitate: Erou Martir

Data morţii: 23 decembrie 1989, ora 20.30

Locul morţii: Turda, într-o salvare în drum spre spital

Cauza: împuşcat în cap

Vinovaţi: soldaţi de la Unitatea Militară din Turda, care au deschis foc asupra Salvării

Poenar Constantin 

Profesie: muncitor la Uzina Mecanică Cugir, Secţia Turnătorie

Data naşterii: 18.03.1973

Locul naşterii: Cugir, Alba

Calitate: Erou Martir

Data morţii: 29 decembrie 1989, ora 4.30

Locul morţii: Cugir, în locuinţa sa, care era percheziţionată

Cauza: împuşcat în gât

Vinovaţi: maiorul de securitate Blaj Emil (de la UM 0815 Sibiu), condamnat definitiv la 16 ani închisoare

Radu Gheorghe Ioan 

Profesie: maior MI

Data naşterii: 20.02.1948

Locul naşterii: Cugir, Alba

Calitate: Erou Martir

Data morţii: 24 decembrie 1989

Locul morţii: Alba Iulia, într-un autoturism care nu a oprit la semnal

Cauza: împuşcat cu o rafală de mitralieră

Vinovaţi: soldaţi în termen aflaţi într-un filtru de trecere

Rosa Mircea 

Profesie: soldat în termen la UM 01908 Bucureşti

Data naşterii: 20.11.1969

Locul naşterii: Poşaga, Alba

Calitate: Erou Martir

Data morţii: 24 decembrie 1989

Locul morţii: Bucureşti, zona Radiodifuziunii

Cauza: împuşcat în cap

Staicu Ilie 

Profesie: plutonier adjutant MI, plutonier major (post-mortem)

Data morţii: 21 decembrie 1989

Locul morţii: Cugir

Cauza: tortură (şoc combustional şi ruptură masivă a organelor interne)

Vinovaţi: ucis de Aurel Mihu, Adrian Gheorghe Carica, Alexandru Popa si Dumitru Sivera (condamnaţi). Cazul a fost preluat din arhiva Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti

Observaţii: Cadavrul a fost profanat trei zile la rând

Teodorescu Florin 

Profesie: inginer

Data naşterii: 3.09.1962

Locul naşterii: Cugir, Alba

Calitate: Erou Martir

Data morţii: 23 decembrie 1989

Locul morţii: Cugir, în timp ce apăra întreprinderea

Cauza: împuşcat

Valentin Pop 

Profesie: comandantul Miliţiei Cugir, căpitan post-mortem

Data morţii: 21 decembrie 1989

Locul morţii: Cugir

Cauza: tortură (şoc combustional şi ruptură masivă a organelor interne)

Vinovaţi: ucis de Aurel Mihu, Adrian Gheorghe Carica, Alexandru Popa şi Dumitru Sivera (condamnaţi). Cazul a fost preluat din arhiva Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti

Observaţii: cadavrul a fost profanat trei zile la rând

Zeng Octavian 

Profesie: pensionar

Data naşterii: 30.12.1928

Locul naşterii: Aiud, Alba

Calitate: decedat în legătură cu evenimentele

Data morţii: 24 decembrie 1989

Locul morţii: Alba Iulia, în drum spre spital

Cauza: împuşcat în ceafă la intrarea într-un bloc din zona Liceului Militar

FOTO Revoluţia din decembrie 1989 din Alba Iulia, imortalizată cu un aparat adus pe furiş din Germania Federală

VIDEO Cântecele Revoluţiei din Decembrie 1989: De la „Crăciun însângerat“ la „Bravi eroi“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite