Cele mai frecvente erori ale centralelor termice. Cum sunt remediate defecţiunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centralele termice sunt echipamente comune celor mai multe locuinţe din România. Sunt instalaţii care se confruntă cu multe probleme care pot fi remediate.

Defecţiunile pot aparea în cazul oricarui echipament: centrale termice pe gaz, centrale termice pe lemne, centrale termice electrice sau centrale termice pe peleţi. Cele mai uzuale erori, potrivit specialiştilor, ar fi următoarele:

Centrala termică nu încălzeşte caloriferele. Se recomandă o spălare chimică şi, de asemenea, montarea de filtre de impurităţi. Este indicată şi o aerisire a caloriferelor, dacă este imperios necesar. Aceste acţiuni le stabilieşte o persoană specializată în service centrale. 

  

Se aude un şuierat în centrală. Atunci când se aud zgomote ciudate în centrală este posibil să se fi depus pe schimbătorul de căldură, în plăci, mai mult calcar provenit de la apa dură, care să provoace aceste zgomote. 

  

Probleme cu termostatul de ambianţă. Este posibil că termostatul de ambianţă să îşi piardă precizia, adică să nu mai funcţioneze corect când trebuia. Dacă termostatul porneşte sau se opreşte când nu trebuie, atunci este indicată prezenţa unui specialist care să schimbe termostatul de ambianţă dacă este nevoie.

  

Presiune prea scăzută la centrală. Defecţiunea s-ar putea să fie provocată din cauza pierderilor de apă în circuit. De asemenea, pot există probleme în ceea ce priveşte supapa de siguranţă, care poate fi defectă ori robinetul de încărcare să fie stricat. 

   

Scurgeri şi picuraturi. Pentru a determina cauza acestor scurgeri şi picuraturi este indicat să se identifice locul în care apar scurgerile şi stabilirea cauzei de către un specialist.

  

Centrala termică se opreşte singură de mai multe ori. Cauza opririi centralei termice în mod constant poate fi presiunea scăzută a apei din instalaţie, dar şi probleme cu termostatul de cameră, cu circulaţia apei sau cu pompa de circulaţie. 

  

Centrala termică nu porneşte. Este important să fie verificate apa, curentul electric şi gazul. Dacă unul dintre aceste elemente nu funcţionează, atunci centrala termică nu are cum să funcţioneze. Dacă este o problemă cu curentul, în momentul în care alimentarea cu energia electrică a fost reluată, atunci va porni automat şi centrală. 

  

Flacăra centralei nu se aprinde. Cauza poate fi temperatura apei din cazan, care nu trebuie să fie superioară celei reglate. De asemenea, poate fi cauza unui robinet de gaz închis ori din cauza avariilor cazanului. În momentul în care ledul roşu este aprins, atunci şi sistemul trebuie rearmat. 

  

Centrala nu oferă apa caldă sau căldură. Trebuie verificată presiunea de apă, termostatul de ambianţă, dar şi dacă toate ţevile sunt în regulă. De multe ori, ţevile sparte pot duce la defecţiuni precum lipsă apei calde. Verificările se fac de către o persoană specializată. 

  

Centrala îngheaţă. Trebuie evaluate componenetele centralei, pentru a verifica dacă acestea sunt defecte. De regulă, când centrala îngheaţă trebuie verificată ţeava de condens, dacă vorbim despre o centrală termică în condensaţie. 

Citiţi şi:

 

FOTO Drumul spre satul din Alba cu 14 locuitori, modernizat cu 8 milioane de lei. Natura idilică de la Ocnişoara

 

Cum vedeau spionii CIA sistemul de transport din România anului 1954. Document desecretizat după 60 de ani

 

Revenire spectaculoasă în business. Angajaţii fabricii de condimente din Alba Iulia distrusă în incendiul devastator au reluat cea mai mare parte a activităţii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite