Castelul-monument istoric abandonat, furat bucată cu bucată FOTO
0Un castel din Transilvania, monument istoric, a fost abandonat în anii ’90 şi a ajuns o ruină. Perioada cenuşie de după Revoluţie a afectat irmediabil multe clădiri de patrimoniu, a căror valoare era desconsiderată în perioada comunistă.
Într-o astfel de situaţie se află şi fostul castel de la Cisteiu de Mureş, localitate componentă a oraşului Ocna Mureş din judeţul Alba. Fost sediu de CAP în comunism şi grădiniţă pe o perioadă limitată, castelul a fost părăsit în 1994 şi a devenit un loc de ”pelerinaj” pentru locuitorii satului.
S-a furat aproape tot, acoperiş, cărămidă, geamuri, uşi, în prezent mai fiind în picioare doar câteva ziduri care aduc aminte de frumuseţea de altădată a construcţiei.
Castelul va rămâne posterităţii în câteva poze şi câteva descrieri. Singura bucurie pe care o mai poate face este cea pe care o oferă fotografilor.
Foto: Alessia Marinescu
Deşi în toate descrierile oficiale apare ca fiind în proprietatea statului, nimeni nu îşi asumă calitatea de proprietar. Reprezentanţii Primăriei Ocna Mureş susţin că nu este al administraţiei locale. În 2006 domeniul ar fi fost retrocedat urmaşilor foştilor proprietari. Răul era deja făcut, iar din fosta construcţie impunătoare nu se mai putea salva mare lucru.
Foto: Alessia Marinescu
Clădirea a aparţinut familiei Mikes, una dintre cele mai importante familii secuieşti din Transilvania. Ansamblul de la Cisteiu de Mureş era compus din mai multe clădiri datând din perioade diferite: aliniată cu accesul principal se află curia, ridicată în 1796, din care se păstrează astăzi un impresionant timpan baroc. Urmează hambarul, ce datează tot din secolul XVIII. Ultimul element al ansamblului este palatul neoclasicist, construit în secolul XIX, cu un parter supraînălţat.
Clădirea principală în perioada interbelică
Toate cele patru clădiri sunt înscrise în lista monumentelor istorice. În prezent se mai păstrează din castel doar faţada, pivniţele şi coloanele de cărămidă de la intrare. Vara, vegetaţia acoperă o mare parte a zidurilor, iar terenul din jur este folosit pentru a scoate animalele localnicilor la păscut. Chiar şi în aceste condiţii, ruinele pot fi vizitate. Se ajunge la Cisteiu de Mureş, pornind din oraşul Ocna Mureş, pe un drum comunal în lungime de circa 2 kilometri.