Căciuli cochete şi exclusiviste, din blană de caracul, la cel mai mare târg din ţară cu o vechime de aproape 300 de ani
0Devenit deja o tradiţie veche de aproape 300 de ani, târgul de căciuli de la Blaj a adunat şi anul acesta zeci de modele, care mai de care mai cochete, din blană sau postav.
Dacă în trecut, cele mai căutate căciuli erau cele din astrahan, modă a dictat schimbări importante, iar în zilele noastre se poartă mai ales cele din blană. Preţurile variază între 70 şi 700 de lei. Recordul la preţ îl deţine o căciulă din caracul, o specie de ovine cu blană perfect buclata, care se vinde cu peste 1.000 de lei. Trei străzi din Blaj au fost blocate de Sfântul Nicolae, de tarabele cu căciuli de diverse forme şi mărimi, iar cumpărători au venit din mai multe judeţe.
La Târgul Căciulilor de la Blaj găseşti orice: de la căciuliţe tricotate pentru copii şi tineri până la căciuli din blană de vulpe pentru doamne sau căciuli de astrahan pentru bărbaţi. Au fost prezenţi şi confecţioneri de căciuli de miel, nutrie şi vulpe argintie, de diferite culori, în special negre, brumării sau maronii, dar şi viu colorate.
Mii de cumpărători de căciuli pentru iarnă şi vânzătători din Transilvania, Moldova sau Banat au umplut marţi, 6 decembrie, centrul oraşului Blaj. Pe lângă căciuli sau putut achiziţiona şi alte produse cum ar fi haine, dulciuri, produse artizanale şi alimentare. Manifestarea este totodată o ocazie pentru locuitorii oraşului şi vizitatori de a petrece câteva ore în aer liber, în cântec de colinde, cu mici, bere şi vin cald, alături de cei apropiaţi. Preţurile medii sunt cuprinse între 100 de lei şi 200 de lei.
Nicolae Petru (45 ani) este unul dintre cei aproximativ 50 de producători de căciuli din blană care au venit ieri la Blaj să îşi vândă produsele. „Mă ocup de confecţionarea căciulilor de când mă ştiu. Tata a fost primul cojocar din Iara. În general la noi oamenii se ocupă cu confecţionarea căciulilor şi a hainelor de blană. Căciulile se fac din piei pe care le cumpărăm din Moldova. Lucrăm vara pentru iarna. Asta este meseria noastră. Avem atelier acasă unde le confecţionăm. Facem între 100 şi 200 de căciuli, depinde şi cum merge sezonul“, a spus „căciularul“ din Iara, judeţul Cluj.
„Pe vremea noastră erau comunităţi de ficiori în fiecare sat care participau la târg, iar la final încingeau o bătaie. Cei mai puternici erau mândria comunităţii şi se lăudau cu asta un an întreg“, a afirmat Vasile Nicula, locuitor din Blaj, în vârstă de 69 de ani. Efortul confecţionerilor este pe măsură frumuseţii produsului finit, deoarece căciulile se realizează în cea mai mare parte manual. ”De la procurarea pieilor sau a blănii până la croirea viitoarei căciuli şi cusutul ei, produsul trece prin mai multe operaţiuni care necesită timp, îndemânare şi costuri importante pentru substanţele chimice folosite la tratarea materiei prime. Astfel, ritmul de lucru este de două căciuli pe zi, iar uneori chiar şi o căciulă la două zile, motiv pentru care începem confecţionarea lor încă din vară”, a mai spus unul dintre negustorii prezenţi la târg.
Târgul Căciulilor de la Blaj are o tradiţie de aproape 300 de ani. Pe vremuri la târg se vindeu exclusiv căciuli. Acum mai puţin de 30 la sută dintre comercianţi sunt „căciulari“. Marţi, aproximativ 150 de standuri erau ocupate de comercianţi de haine, produse industriale, mici şi alte obiecte de talcioc.