Anchetă medicală într-o comunitate de romi din Alba unde s-au descoperit 1o cazuri de hepatită virală de tip A
0
DSP Alba desfăşoară o anchetă epidemiologică în urma apariţiei a zece cazuri de hepatită acută virală de tip A, într-o comunitate vulnerabilă din comuna Unirea. Şapte cazuri au fost confirmate serologic, iar în cazul celorlalte trei analizele sunt în lucru.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba a intervenit la sfârşitul lunii iulie, odată cu apariţia primelor două cazuri de hepatită, iar personalul de specialitate (medic epidemiolog, asistenţi igienă şi asistenţi comunitari) din cadrul instituţiei s-a deplasat în comunitate pentru a lua toate măsurile care se impun, cu scopul de a limita cât mai mult extinderea focarului.
Situaţie cazuri la data de 1 august pe grupe de vârstă: Grupa de vârstă 5 – 9 ani – 6 cazuri; Grupa de vârstă 10 – 14 ani – 3 cazuri; Grupa de vârstă 45 – 49 ani – 1 caz. Medicul de familie din comunitate a stabilit contacţii, adică persoanele care au avut legături directe cu bolnavii, pe care îi supraveghează clinic şi prin examen de urină, pe perioada maximă de incubaţie a bolii.
De asemenea, au fost verificate toate sursele de apă din localitate şi, în urma analizelor de laborator, s-a stabilit că apa care curge de la două cişmele, situate pe strada unde au apărut aceste cazuri, nu îndeplineşte parametrii microbiologici. S-a interzis consumul acesteia şi s-a recomandat consumul apei distribuite de operatorul regional, care întruneşte parametrii de potabilitate. DSP Alba, în colaborare cu reprezentanţii primăriei Unirea, efectuează acţiuni de dezinfecţie şi igienizare în cartierul în care au apărut aceste cazuri. De asemenea, se asigură o sursă potabilă de apă, iar bazinul de apă al celor două cişmele va fi dezinfectat.
Totodată, DSP Alba a dispus dezinfectarea latrinelor, iar personalul de specialitate a informat comunitatea cum poate preveni apariţia şi răspândirea hepatitei virale acute de tip A, boală cu transmitere fecală orală. Toate cazurile au fost internate în spitale, majoritatea la Aiud. O parte dintre pacienţi s-au vindecat şi au fost externaţi. Evoluţia cazurilor este, în continuare, atent monitorizată, prin personalul DSP, asistenţa medicală comunitară şi medicul de familie.
Simptomatologia hepatitei virale A variază de la uşoară până la severă şi are o durata de la două săptămâni la câteva luni. Infecţia cu VHA rareori produce hepatită fulminantă şi insuficienţă hepatică. Imunitatea după infecţie este pe tot parcursul vieţii. Este dificil de diferenţiat faţă de celelalte tipuri de hepatite virale acute. Boala are de obicei un debut brusc cu febră, stare generală de rău, anorexie, greaţa, disconfort abdominal, icter şi urină hipercromă. Simptomatologia clinică, de obicei, nu durează mai mult de 2 luni, cu toate că la 10% -15% din persoane, semnele şi simptomele se pot prelungi până la 6 luni.
Apariţia simptomatologiei de infecţie cu HVA este direct legata de vârstă. La copiii cu vârsta mai mica de 6 ani, cele mai multe infecţii sunt asimptomatice (70%). La adulţi si copii cu vârsta peste 6 ani, infecţia este de obicei simptomatica, icterul apărând la peste 70% dintre pacienţi.