Trei membri ai unei grupări de 13 inculpaţi, condamnaţi de Tribunalul Alba la închisoare pentru înşelăciune pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii grupării plasau anunţuri false pe site-uri din străinătate. Foto Arhivă
Membrii grupării plasau anunţuri false pe site-uri din străinătate. Foto Arhivă

Trei tineri au fost condamnaţi la Tribunalul Alba le pedepse cu închisoare pentru infracţiuni informatice pe internet. Cei trei au recunoscut faptele şi au primit pedepse mai mici pentru faptele lor. Gruparea a înşelat zeci de persoane din străinătate prin anunţuri pe internet cu privire la vanzarea unor bunuri, care nu existau în realitate.

Gruparea formată din 13 persoane a fost destructurată în 2009 de BCCO şi DIICOT Alba Iulia. Dosarul a fost trimis în judecată în 2010. Trei inculpaţi au recunoscut faptele şi au primit următoarele pedepse: Mîndrescu Viorel Cosmin (24 ani) şi Tudor Gheorghe Claudiu (26 ani) au fost condamnaţi la câte 2 ani de închisoare cu suspendare, iar Vlăducu Costinel Alberto (25 ani) a primit 2 ani de închisoare cu executare. Soluţia mai poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Ceilalţi inculpaţi judecaţi în continuare la Tribunalul Alba sunt Popa Gheorghe Daniel (26 ani), Nedelcu Mihai (32 ani), Giura Gheorghe (23 ani), Stănescu Florea (25 ani), Gheorghe Petre Iulian (23 ani), Constantinescu Mihai Alin, Andrei Alexandru Marius, Mătuşescu Cristian, Mehedinţu Constantin Adrian şi Stoica Iulia.

În 2009, şase persoane cu domiciliul în judeţele Sibiu, Vâlcea şi Olt au fost arestate Tribunalul Alba pentru comiterea de infracţiuni informatice şi înşelăciune. Alte două personae au primit mandate de arest în lipsă. Gruparea infracţională s-a constituit în anul 2006 şi a acţionat iniţal în judeţul Alba, după care şi-a mutat centrul de operaţiuni în Sibiu, respectiv în oraşul Drăgăşani din Vâlcea. 

„Suspecţii obţineau venituri ilicite din inducerea în eroare a unor persoane din străinătate, cu privire la achiziţionarea a diverse bunuri, ce erau postate pe site-uri de vânzări on-line din Olanda, Germania, Suedia, Grecia, Slovacia, Belgia”, au declarat reprezentanţi ai anchetatorilor. Poliţiştii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia şi procurorii DIICOT au efectuat mai multe percheziţii domiciliare, în urma cărora 17 persoane au fost aduse pentru audieri la Alba Iulia. În una din locuinţe, membrii grupării au fost prinşi în flagrant în timp ce ofereau spre vânzare telefoane mobile, pentru suma de 350 euro bucata. 

Peste 100 de persoane înşelate cu 83.000 de euro

În urma percheziţiilor domiciliare au fost ridicate un autoturism, telefoanele mobile utilizate de membrii grupării şi mai multe sisteme informatice folosite la săvârşirea infracţiunilor (laptop-uri, unităţi centrale, modem-uri, stick-uri, CD-uri şi DVD-uri). Prin această modalitate au fost induse în eroare mai multe persoane din diverse state, precum Marea Britanie, Suedia, Belgia, Italia, Franţa, Canada, SUA, Danemarca, Slovacia, Germania. Prejudiciul cauzat celor peste 100 de părţi vătămate se ridică la 83.000 de euro. Părţi vătămate în dosar s-au constituit 98 de persoane din străinătate.

Acuzaţiile oficiale ale anchetatorilor sunt constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică în formă continuată şi înşelăciune în convenţie Procurorii DIICOT şi poliţiştii de la “Crimă Organizată” au cooperat în cauză cu Biroul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti şi cu reprezentantul site-ului e-Bay în România.

Citiţi şi:

Moţii salvatori din Horea participă la înmormântarea pilotului Adrian Iovan Un număr de 11 localnici  din comuna Horea, implicaţi în acţiunea de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic produs luni în Munţii Apuseni, vor primi Crucea Arhiepiscopală, cea mai înaltă distincţie acordată mirenilor de către Arhiepiscopia de Alba Iulia.

Prima distincţie pentru salvatorii din Apuseni: Crucea Arhiepiscopală de la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia Un grup de 26 de locuitori ai comunei Horea, implicaţi în activitatea de căutare a avionului prăbuşit în masivul Petreasa, participă vineri, la Bucureşti, la slujba de înmormântare a pilotului Adrian Iovan

O poveste fără şefi şi bani. Cum au reuşit salvatorii din Apuseni să facă imposibilul Linişte ireală, oameni parcă prea calmi, atenţi la viaţa lor, la viaţa muntelui. Aşa arăta localitatea Horea până luni după-amiază. De atunci, de când avionul pilotat de Adrian Iovan s-a prăbuşit în Vârful Pietreasa, agitaţia, implicarea voluntarilor, puzderia de oameni ai legii, medici şi jurnalişi au dat peste cap parcă firescul unei lumi perfecte.

Rezultatele autopsiei pilotului Adrian Iovan şi a studentei, morţi în avionul care a aterizat forţat în Apuseni   Medicul Gheorghe Vieru, şeful IML Alba, a dat publicităţii, în urmă cu scurt timp,  rezultatele autopsiei efectuate la cei doi morţi în accidentul aviatic de la limita judeţului Cluj cu Alba, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite