Învăţământ profesional după model german în Alba. Şcoala „Kronstadt“ oferă calificare şi asigură un loc de muncă pentru tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii vor învăţa o meserie în şcoală şi vor face prectică la firmele private. Foto Arhivă
Elevii vor învăţa o meserie în şcoală şi vor face prectică la firmele private. Foto Arhivă

Consiliul Judeţean introduce în Alba sistemul german de şcoală profesională, care permite specializarea tinerilor în meserii căutate de firmele care îşi desfăşoară activitatea pe plan local. Şcoala profesională „Kronstadt“ presupune calificare în sistemul de învăţământ şi asigurarea unui loc de muncă la finalizarea cursurilor.

Absolvenţii şcolii primesc un atestat, care poate fi recunoscut şi în celelate ţări din Uniunea Europeană. Este vorba despre un proiect care poate fi aplicat la Alba Iulia, Blaj, Sebeş şi Cugir, unde există o piaţă a muncii dezvoltată şi unde sunt firme româneşti şi străine puternice care au nevoie de forţă de muncă calificată. Sistemul german este o îmbinare a învăţământului de stat cu practica asigurată de mediul de afaceri privat. Administraţia judeţeană a iniţiat primele demersuri pentru dezvoltarea în Alba a unei astfel de şcolie profesionale, după modelul aplicat cu succes la Braşov. 

Modelul de succes de la Braşov

Şcoala profesională „Kronstadt“ de la Braşov a fost înfiinţată în 2012 cu un număr de 138 de cursanţi. Pentru anul şcolar 2013 – 2014 există, deja, sute de solicitări, în condiţiile în care programa prevede 168 de locuri. Proiectul a devenit realitate printr-o asociere între Clubul Economic German, o asociaţie a investitorilor germani din România, Consiliul local, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov şi un număr de 12 companii de renume din zona Braşovului. În Alba, rolul administraţiei va fi preluat de Consiliul Judeţean care se va implica în dotarea spaţiului de învăţământ pentru elevi. Spaţiul va fi asigurat de Primăria Alba Iulia.

Pe lângă valoarea cunoştinţelor practice asimilate de elevi, şcoala profesională organizată după sistemul german oferă şi o recompensă financiară. Fiecare elev preimeşte un sprijin lunar în valoare de 400 de lei, 200 de lei de la stat şi 200 de lei de la agentul economic pentru care se pregăteşte în meseria aleasă. Perioada de şcolarizare este de doi ani. În primul an se predă 40 la sută din program teorie, iar restul de 60 la sută este reprezentat de practică. În anul al doilea, raportul este de 25 la sută teorie şi 75 la sută practică. Orele de practică sunt asigurate de angajaţi ai firmelor pentru care se pregătesc elevii. Noutatea principală este pregătirea elevilor după modelul german, folosindu-se integral sistemul aplicat în şcolile profesionale din Germania. Fiecare elev este monitorizat permanent astfel încât şcoala, firma care îl pregăteşte şi părinţii cunosc în orice moment situaţia acestuia. 

La Braşov firmele implicate asigură o masă caldă elevilor în perioada de practică, precum şi transportul gratuit al acestora. Aici s-a pornit în primul an cu două specializări: prelucrare prin aşchiere pe maşini cu comandă numerică şi mecatronică. Din al doilea an se vor introduce încă trei specializări: sudură, prelucrare piele şi matriţerie. La finalul şcolarizării, elevii au prioritate absolută la angajare în cadrul societăţilor participante în proiect. Cei care doresc pot să obţină o calificare recunoscută în Germania, prin continuarea studiilor pe o perioadă de încă şase luni în plus faţă de cei doi ani. O mare parte din programa şcolară este tradusă din limba germană şi coincide cu ceea ce se predă în sistemul german. De asemenea, elevii cu rezultate bune pot continua studiile pentru a obţine o diplomă de bacalaureat şi chiar se pot înscrie la facultate. Poate fi un început pentru revitalizarea fostelor şcoli profesionale şi care să ofere personal calificat pentru companiile din Alba.

Întâlnire cu repezentanţii companiilor din Alba

Pentru a mediatiza acest proiect în rândul societăţilor private din judeţ, Consiliul Judeţean a organizat recent o întâlnire la care au participat Cristian Popescu, director general al societăţii Stabilus România SRL Braşov şi reprezentant al Clubului de Afaceri German şi Julien Bratu, din partea Institutului Kaizen România. Au fost prezenţi la discuţii reprezentanţi ai societăţilor Jidvei SRL, Transavia SA Oiejdea, IPEC SA Alba Iulia, VCST Automotive Alba Iulia, Kronospan Sebeş, Supremia Grup Alba Iulia, Nova Grup Alba Iulia, IAMU SA Blaj, Holtzindustrie Schweighofer Sebeş şi Star Transmission Cugir. Sunt câteva cele mai importante societăţi private care activează, în prezent, în Alba cu o valoare totală a investiţiilor ce se apropie de 1 miliard de euro. 

Cristian Popescu, reprezentant Clubul de Afaceri German Braşov: „Am avut iniţiativa înfiinţării şcolii profesionale Kronstdat datorită unei necesităţi a agenţilor economici de a pregăti elevi din şcoală pentru meseriile de care au nevoie. Am dorit să ne asigurăm că peste 10 ani avem forţa de muncă calificată care să lucreze în aceste companii. Foarte importantă este implicarea agenţilor economici, care trebuie să ştie de la început nevoile, doleanţele şi materiile în care vor fi pregătiţi copiii. Este un concept care ne permite să ne asigurăm viitorul”.

Julien Bratu, reprezentant Institutul Kaizen România: „Am discutat cu reprezentanţii şcolii Kronstadt din Braşov pentru a introduce principiile Kaizen în programa şcolară. Mă bucur foarte mult că această şcoală va fi înfiinţată şi în Alba. Kaizen este sistemul japonez de îmbunătăţire continuă a activităţii, care se poate îmbina perfect cu sistemul german de învăţământ profesional. Ne-am propus o instruire timp de câtvea zile a profesorilor, astfel încât să poată înţelege, aplica şi susţine aceste cursuri”.

Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean: „Pe lângă administraţie, sănătate, asistenţă socială, drumuri, Consiliul Judeţean se implică şi în susţinerea învăţământului. Suntem hotărâţi să aducem această şcoală germană în Alba pentru a răspunde nevoilor de forţă de muncă calificată care există pe piaţă. Sperăm ca modelul să se dezvolte şi în alte oraşe din judeţ, nu numai la Alba Iulia. Împreună cu Primăria vom asigura spaţiul şi dotările necesare desfăşurării activităţii de învăţământ. Trebuie doar ca firmele să ne spună ce pretenţii au, adică în ce domenii doresc specializarea elevilor şi câte clase vor să susţină prin asigurarea activităţilor de practică”.

Florin Roman, vicepreşedinte Consiliul Judeţean: „Este un proiect pe care noi cel puţin noi îl dorim foarte mult pentru tineri. Toată lumea pregăteşte economişti, medici, dar avem nevoie şi de absolvenţi de şcoli profesionale, care din păcate au dispărut la Alba Iulia, iar companiile se confruntă adesea cu lipsa unei forţe de muncă cu minim de pregătire. E un lucru foarte important, că există un punct comun al Consiliului Judeţean şi al celui municipal. Practic, sunt două probleme care pot fi rezolvate prin punerea la dispoziţie a unui spaţiu de către Primărie şi responsabilitatea Consiliului Judeţean de a-l mobila conform cerinţelor. Avem avantajul că avem ordinul de ministru aplicabil de anul trecut şi avem susţinerea Ministerului Educaţiei şi a Inspectoratului Şcolar, pentru partea de asigurare a cadrelor didactice”.

Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia: “Salutăm iniţiativa Consiliului Judeţean şi a mediului de afaceri local din judeţ privitor la acest tip de şcolarizare de care avem atâta nevoie. Vom sprijini întotdeauna astfel de demersuri, iar în cazul de faţă vom face tot posibilul, ca în urma discuţiilor şi a solicitărilor manifestate, să punem la dispoziţie resursa materială. Avem în vedere clădirea internatului Colegiului Dorin Pavel, dar şi alte posibilităţi care s-ar putea concretiza. Ca administraţie locală suntem preocupaţi de formarea profesională autentică a unor tineri care ar putea activa ulterior în Alba Iulia sau în localităţile învecinate”.

Citiţi şi:

Modelul şcolii profesionale germane Kronstadt, prezentat la Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite