Alba Iulia: Catedrala Încoronării regilor Ferdinand şi Maria (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Catedrala Încoronării regilor Ferdinand şi Maria (GALERIE FOTO)
Alba Iulia: Catedrala Încoronării regilor Ferdinand şi Maria (GALERIE FOTO)

Alba Iulia se confundă cu multe monumente istorice, dar niciunul dintre acestea nu şi-au pus amprenta atât de mult asupra oraşului cum a făcut-o Catedrala Încoronării. Lăcaşul de cult a fost ridicat special pentru evenimentul istoric din 1922.

Ansamblul arhitectural este cel mai cunoscut monument istoric din judeţul Alba. Aici îşi are sediul Arhiepisopia Ortodoxă de Alba şi Mureş.
 “Biserica ortodoxă Sfânta Treime din Alba Iulia, cel mai cunoscut monument istoric din judeţ. Lăcaşul a fost ridicat în anii 1921-1922 pentru încoronarea regilor României Mari: Ferdinand şi Maria”, a spus arheologul Constantin Inel, director adjunct al Muzeului Unirii.

Arhitectura catedralei


Construcţia monumentului s-a făcut printr-o breşă în traseul de vest al fortificaţiei bastionare Alba Carolina. Constructorii au dărâmat o parte din zidul Cetăţii şi au umplut cu pământ şanţul din faţa noii construcţii.

Proiectarea întregului ansamblu s-a datorat arhitectului Victor Ştefănescu, iar execuţia inginerului Tiberiu Eremia.
„Biserica-catedrală a fost ridicată în mijlocul unei incinte dreptunghiulare. Acesata este compusă din patru pavilioane inegale ca dimensiuni, amplasate pe colţ şi legate între ele prin intermediul unei galerii de arcade deschise. Etajate, corpurile din colţurile de sud-est şi nord-est au la mijloc un portic deschis care permite accesul în incintă. Pe latura de vest, corpurile de colţ au un singur nivel, dominant fiind turnul-clopotniţă care atinge o înălţime de peste 58 de metri”, a afirmat Constantin Inel.

Accesul în biserică se face printr-un pridvor deschis, iar picturile poartă şi semnătura unui artist albaiulian.
„Decorul pictural datorat pictorului Costin Petrescu, respectă programul iconografic tradiţional ortodox, la care influenţele agresive sunt evidente. Printre artiştii care au lucrat la pictura catedralei, alături de maestrul Costin Petrecu, regăsim şi un pictor albaiulian – Traian Achim, fapt mai puţin cunoscut celor care-i trec pragul azi”, a completat arheologul.

Momentul încoronării

Punctul culminant al istoriei lăcaşului de cult a fost în 15 octombrie 1922, când, aici, au fost încoronaţi Ferdinand şi Maria ca regi ai României Mari.
A fost o sărbătoare de neegalat descrisă pitoresc de cronicile vremii şi imortalizată prin numeroase fotografii. Au participat reprezentanţi ai tuturor caselor regale din Europa.

Constantin Inel mai spune că, pentru a-i spori valoarea simbolică, Catedralei i-au fost atribuite şi valenţele fostei ctitorii a lui Mihai Viteazul din 1597, din vechea Cetate a Albei.

După anul 1948, monumentul a primit şi denumirea de Catedrală a Reîntregirii Neamului. Aceasta pentru a minimaliza momentul istoric din 1922. Anul trecut, de Ziua Naţională, în faţa complexului arhitectonic au fost amplasate busturile regelui Ferdinand şi al reginei Maria.

De asemenea, copii după coroanele purtate de aceştia au fost aduse şi sunt păstrate la Sala Unirii. De-a lungul anilor au existat mai multe acţiuni de restaurare. Ultima a avut loc în perioada 2004 – 2008.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite