Inculpat din dosarul „utilajelor furate din UE” arestat preventiv la Curtea de Apel Alba Iulia. Ionel Niţă a fost prins în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barbatul prin in Franta a ajuns la inchisoare. Foto Arhiva
Barbatul prin in Franta a ajuns la inchisoare. Foto Arhiva

Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au confirmat, sâmbătă, 22 iunie 2013, un mandat de arest preventiv emis, în lipsă, în luna ianuarie, pe numele unui inculpat din dosarul „utilajelor furate din UE”. Ionel Niţă a fost arestat pentru că a încălcat interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. Bărbatul a fost prins şi Franţa şi a fost adus în România.

Mandatul de arest preventiv a fost emis în 31 ianuarie 2013, pe o perioadă de 30 de zile de la data prinderii inculpatului. Sâmbătă, judecătorii au confirmat mandatul şi au decis că Ionel Niţă rămâne după gratii. Bărbatul poate contestat măsura rstrictivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Bărbatul a mai fost arestat timp de mai multe luni, în perioada instrumentării şi în prima fază a judecării dosarului la Curtea de Apel.

Tot la începutul anului, un alt inculpat judecat în acest dosar, Dumitru Albu, a ajuns în arest. Bărbatul s-a predat singur poliţiei. Inculpaţii sunt acuzaţi, în principal, că fac parte dintr-un grup infracţional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunii de  furt calificat cu consecinţe deosebit de grave din state ale  Uniunii Europene.

Scenariul săvârşirii faptelor de inculpaţi este următorul: identificau utilaje agricole, verificau modul în care erau  depozitate de către proprietari,  căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, eventualele sisteme de alarmă sau sisteme de urmărire GPRS după care utilajele erau  sustrase, transportate în România, fiind folosite documente falsificate, ascunse la diverşi tăinuitori şi apoi valorificate pentru importante sume de bani. Mambri grupării sunt din mai multe judeţe din Transilvania: Alba, Hunedoara, Bistriţa, Maramureş.

18 inculpaţi au fost arestaţi preventiv. Aceştia au fost reţinuţi la date diferite în perioada decembrie 2010 – aprilie 2011. Au fost eliberaţi din arest la sfîrşitul anului 2011 şi începutul anului 2012.

Din cei 32 de inculpaţi, mai sunt judecaţi în dosarul de bază un număr de 27: Vecchiolla Antonio, Banciu Dan Ioan, Bursaş Ioan Ştefan, Dărămuş Andrei Vasile, Oniga Mirel Florin, Samoilă Cosmin Marin, Bodea Florin Bujor, Lăscan Adrian Ioan, Sabău Lucian Liviu, Rus Ştefan Fillip, Oprea Cristian Călin, Stanciu Mircea, Kaiser Corneliu Pantilimon, Băndilă Dănuţ Cristian, Trusu Ovidiu, Iovanov Călin Lubomir, Tukacs Dorel Vasile, Marin Daniel Simion, Boier Călin, Condor Mircea, Vinţan George, Pascu Iulian, Tarnu Ioan, Schiau Liviu, Albu Dumitru, Onea Viorel, Niţă Ionel.

Cinci inculpaţi (Liptak Florin Radu, Băda Iulian Iosif, Jelea Toma Mihai, Tăuşan Ioan şi Irimia Cornel) au recunoscut faptele şi au fost judecaţi într-o procedură rapidă care a permis pronunţarea unor sentinţe definitive în martie 2012. Băda Iulian Iosif a primit 7 ani de închisoare, Irimia (în prezent Cunţan) Cornel şi Liptak Florin – 4 ani de închisoare, Tăuşan Ioan şi Jelea Toma – 1 an de închisoare cu suspendare condiţionată.

Citiţi şi:

Lista inculpaţilor din dosarul utilajelor furate din UE

Ultimul inculpat din dosarul “utilaje furate din UE” arestat preventiv şi adus în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite