VIDEO HARTĂ Cazemate şi stele Michelin în Luxemburg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Luxemburg este o uriaşă cetate construită pe un platou protejat de stânci abrupte FOTO SHUTTERSTOCK
Oraşul Luxemburg este o uriaşă cetate construită pe un platou protejat de stânci abrupte FOTO SHUTTERSTOCK

Fabrici de vin înşirate de-a lungul drumului abrupt, castele aruncate pe dealuri şi blocuri de sticlă cu alură de zgârie-nori. Iar cheile adânci şi stâncile roşii întregesc peisajul natural al Luxemburgului.

Ducatul cu mai multe restaurante cu stele Michelin pe cap de locuitor decât în orice altă ţară europeană are un număr aşa de mare de vizitatori şi rezidenţi străini că pluteşte într-o sublimă atmosferă cosmopolită. În plus, este păzit de cele mai lungi cazemate din lume.

Ţin minte că oraşul Luxemburg m-a întâmpinat cu imensul Pod Marea Ducesă Charlotte, care face legătura între vechi şi nou. Adică între centrul istoric şi Kirchberg, o suburbie plină de clădiri construite după al Doilea Război Mondial, unde sunt găzduite diverse instituţii europene. 

Spre încântarea mea, ducatul mi s-a părut unul dintre cele mai pitoreşti locuri din Europa. Centrul lui istoric este suficient de mic, ţin minte că mi-au trebuit vreo 40 de minute să merg de-a lungul giganticelor văi Petrusse şi Alzette, care-l înconjoară pe două dintre laturi. Fortificaţiile enorme şi stâncile abrupte protejează de secole bune oraşul vechi. 

Cazematele Bock şi Petrusse sunt cele mai lungi din lume şi pot fi vizitate cu trei euro. Tăiate direct în piatra barajului, seamănă cu o fermă de furnici uriaşe, sunt uimitoare şi complexe. Tuneluri claustrofobice duc la scările în formă de spirală şi apoi în nişte camere care, la rândul lor, ajung la alte tuneluri şi camere. 

O cutiuţă de ciocolată

Inima oraşului este, în esenţă, o uriaşă cetate construită pe un platou protejat de stânci abrupte. Multe străduţe sunt pietonale, iar unul dintre locurile care te pot ajuta la orientare este Place d’Armes, scuarul din centrul oraşului. Oraşul vechi şi o mare parte din atracţiile lui sunt în partea de sus a văii. În schimb, Grund, locul unde viaţa de noapte capătă valenţe exuberante, se află în partea de jos. 

Noroc că există liftul Grund, instalat, probabil, special pentru turiştii care-şi dădeau duhul când urcau dealul către Old Town. Oraşul are alura unei cutiuţe de ciocolată de lux. Este mic, două zile sunt suficiente să-l explorezi. Ai timp berechet să traversezi fiecare stradă de mai multe ori, văile pe îndelete, Palatul Marelui Ducat, Muzeul de Istorie, iar apoi tot vei avea în continuare răgaz de opriri pentru îngheţată şi cafea sau ceai. 

Nu este un oraş ieftin, îţi vei da seama de asta după maşinile luxoase care trec în viteză pe lângă tine. Restaurantele sunt scumpe, chiar dacă au sau nu stele 

Michelin (apropo, cele 16 stele Michelin acordate unui număr de 13 restaurante fac din Marele Ducat Luxemburg statul cu cele mai multe localuri fine pe cap de locuitor), oamenii sunt bine îmbrăcaţi, iar atmosfera este relaxată şi asta-i tot ce contează.

Exuberanţa vieţii de noapte

Nu ştiu cine a impus politica de intrare gratuită în cluburile de noapte şi în discotecile luxemburgheze, dar sigur s-a bucurat atât de aprecierea locuitorilor, cât şi de cea a turiştilor. Iar Nightrider, microbuzul care te duce acasă când vine ziua, o combinaţie între autobuz şi taxi, disponibil de la18.00 până la 5.00 dimineaţa, în nopţile de vineri şi sâmbătă, are confortul unui taxi şi tariful unui autobuz (costă în jur de 3 euro/călătoria, indiferent de distanţă). 

La ambientul boem contribuie din plin şi faptul că se fumează la greu în locurile publice, nu numai că fumul pluteşte graţios atât în clădirile dantelate,  cât şi pe lângă acestea, dar când ajungi acasă constaţi că miroşi de parcă te-ai fi bălăcit într-o movilă de cenuşă. 

Ce locuri trebuie să vizitezi în Luxemburg

Place d’Armes este o piaţă pietonală cu multe restaurante şi cafenele. Pe timpul lui Ludovic al XIV-lea, piaţa era împodobită cu lămâi şi folosită pentru parade. Astăzi este frecventată mai ales în anotimpul călduros, când au loc numeroase concerte live în aer 

liber.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală. Este o atracţie turistică potrivită mai ales pentru turiştii care călătoresc alături de copii. Muzeul are o colecţie deosebită de exponate din floră şi faună.

Muzeul Naţional de Istorie şi Artă. Deţine o colecţie bogată de exponate din arheologie, artă clasică şi modernă, arme, piese din folclorul Luxemburgului, dar şi foarte multe decoraţiuni interioare din secolele XVI-XX.

Palatul Ducal este una dintre cele mai frumoase clădiri din Luxemburg. Acesta datează din secolul al XVI-lea, iar ceea ce impresionează cel mai mult este faţada palatului, cu in-

fluenţe spaniole şi maure. Este recunoscut ca fiind reşedinţa Marelui Ducat, iar aici au loc astăzi recepţii oficiale sau recepţii pentru mediul de afaceri.

Catedrala Notre Dame. Este o magnifică structură gotică, ridicată între anii 1613 şi1621. Adăposteşte cavoul familiei regale, dar şi un sarcofag de dimensiuni impresionante al lui John cel Orb. Acesta poate fi văzut numai cu aprobare. 

Parcul Municipal. Se află în sudul capitalei Marelui Ducat şi este mărginit de bulevardul Prince Henri şi de văile râurilor Alzette şi Petrusse. Acesta a fost construit pe locul fostei cetăţi a oraşului Luxemburg. Zona verde se întinde pe aproximativ 20 hectare şi este separată în mai multe părţi de bulevardele Monterey, Émile Reuter şi Porte-Neuve.  

Mădălina Răcorean

 Luxemburg cuprinde numeroase grădini

Luxemburg cuprinde numeroase grădini, cu poduri din piatră FOTO SHUTTERSTOCK

Ce nu trebuie să ratezi

Viaţa de noapte. Grund, sau Gron, este locul din centrul vechi unde turiştii vin să cunoască viaţa de noapte. 

Bucătăria luxemburgheză. Numeroase feluri de mâncare ce combină preparate din meniul francez, italian şi german. 

Explorează viile de renume din Luxemburg, pentru că aici ai ocazia să deguşti unele dintre cele mai bune licori din struguri din lume.

Trei nopţi la Luxemburg, de la 323 de euro de persoană

harta luxemburg

O minivacanţă în Luxemburg, în perioada 7-10 martie, costă de la 323 de euro de persoană, tariful incluzând transportul cu avionul şi trei nopţi de cazare cu mic dejun la Hotel Le Chatelet de trei stele. Detalii pe www.besttourism.ro,  telefon 031-226.33.25. Un circuit „Paris autocar 2013“ costă de la 385 de euro de persoană pentru transport cu autocarul, şapte nopţi de cazare cu mic dejun la hoteluri de două şi trei stele şi ghid însoţitor. Itinerariul este: Viena – Salzburg – Mūnchen – Strasbourg – Paris – Versailles – Valea Loirei – Fontainebleau – Reims – Luxemburg – Nūrnberg – Abatia – Melk. Mai multe detalii la agenţia Christian Tour, 

www.christiantour.ro, telefon 021-211.11.39.

Preţuri

o cafea – 3 euro

o bere – 3-4 euro

o sticlă cu apă (1,5 l) – 0,5 euro

o sticlă cu vin – de la 5 euro 

un fel principal de mâncare – 11-15 euro

biletul pentru transportul în comun – 1,5 euro

o călătorie cu taxiul – de la 13 euro

închirierea unei maşini – de la 20 de euro

un bilet la film – de la 8 euro

turul capitalei Luxemburg – 9 euro

plimbare cu autobuzul Hop-on Hop-off – de la 14 euro

intrare la Muzeul Naţional de Istorie Militară – de la 5 euro

biletul la Musée d’Histoire de la Ville de Luxembourg – de la 5 euro

excursie de o zi în Luxemburg din Bruxelles – de la 54 de euro

o noapte la hotel – 85-175 de euro/camera

Cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume

Marele Ducat Luxemburg este împărţit în două regiuni geografice: zona muntoasă, accidentată şi fertilă, formată de lanţul muntos al Ardenilor, aflată în partea de nord (68% din suprafaţa ţării) şi zona de câmpie situată în sudul ţării. 

Cele mai multe dintre râuri se varsă în Sauer, care, la rândul său, se varsă în râul Moselle, la graniţa de est. Cele mai importante oraşe sunt Luxemburg, Esch-sur-Alzette, Dudelange, Differdange, Schifflange. Luxemburg are o climă temperată, cu veri răcoroase şi ierni blânde, cu toate că iernile nordice pot fi geroase. 

Culmile înalte ale lanţului de munţi Ardeni adăpostesc ţara de vânturile care bat dinspre Marea Nordului. Intervalele medii de temperatură din capitala Luxemburg sunt de minus 1-2 grade Celsius în luna ianuarie şi de 13-23 de grade Celsius în luna iulie.

O ţară triligvă

Cei mai mulţi  luxemburghezi sunt de origine franceză, belgiană şi germană.  22% din populaţie este de origine portugheză şi italiană. Aproape 95% din locuitori au adoptat religia romano-catolică, în timp ce 1% sunt protestanţi. Limba naţională este franceza, care este folosită pentru scopuri administrative şi în mass-media. 

Germana este limba scrisă pentru comerţ, iar dialectul Letzeburgesche este de origine germanică. Moneda oficială este euro. Cu 89.012 dolari pe an, Luxemburg are cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite