Un jurnalist BBC, impresionat de „pitorescul Biertan“ şi de povestea „închisorii maritale“: „Viaţa continuă să curgă liniştit, într-o pace meditativă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BBC laudă unicitatea satului Biertan din Transilvania şi prezintă povestea bisericii în care exista „o închisoare maritală“ unde cuplurile aflate în pragul divorţului erau ţinute de preot timp de şase săptămâni pentru a-şi rezolva problemele.

Jurnalistul BBC Stephen McGrath a fost impresionat de frumuseţea pitorească a satului transilvănean şi a fost fascinat de povestea bisericii-cetate care poartă hramul Sfânta Maria. „Pitorescul Biertan, una dintre cele şapte aşezări germane de saşi inclusă în patrimoniul mondial Unesco, pare că a rămas îngheţat în timp. Căruţele trase de cai fac încă fac parte din viaţa cotidiană, iar localnicii se adună să-şi vândă mărfurile în piaţa pietruită din sat. În inima satului, o biserică fortificată din secolul al XV-lea se înalţă deasupra structurilor din jur“, îşi începe jurnalistul textul, citat de agenţia News.ro.

Un singur divorţ în 300 de ani

În interiorul bisericii, de-a lungul unuia dintre zidurile fortificate, există o construcţie mică înăuntrul căreia se află „o carceră“. Vreme de 300 de ani, cuplurile ale căror căsnicii se aflau în impas erau închise aici timp de şase săptămâni de către preotul local, în speranţa că îşi vor rezolva problemele şi vor evita divorţul. Poate părea un coşmar, dar documentele arată că această formă de consiliere, „închisoarea maritală“, era extrem de eficientă, punctează McGrath. „Graţie acestei construcţii binecuvântate, în cei 300 de ani de când Biertan a avut preot a existat un singur divorţ“, a declarat pentru BBC Ulf Ziegler, actualul preot din satul transilvănean.

Jurnalistul continuă prin a creiona imaginea de astăzi a micii şi întunecatei carcere care a devenit muzeu: „Camera are un tavan mic şi ziduri groase şi a fost amenajată cu o masă, un scaun, un cufăr şi un pat tradiţional sas, destul de mic încât pare al unui copil. În încercarea cuplurilor de a-şi salva căsniciile în acest spaţiu îngust, totul trebuia împărţit, de la o singură pernă şi o singură pătură la un singur loc la masă.“ 

„Închisoarea era un instrument de a ţine societate într-o ordine veche creştinească“, a explicat Ziegler, precizând că astfel erau protejate femeile şi copiii, care depindeau de menţinerea familiei unită pentru a supravieţui. Dacă însă avea loc un divorţ, soţul trebuia să plătească fostei soţii jumătate din averea sa, dar dacă se recăsătorea şi divorţa din nou, a doua soţie nu avea dreptul la nimic.

Biserica, un loc al siguranţei şi al venerării

În secolul al XII-lea, coloniştii saşi – originari din zone care astăzi sunt Franţa, Belgia, Luxemburg şi Germania – au fost invitaţi de regele Geza al II-lea al Ungariei să se stabilească în zona Transilvaniei şi să o apere de invadatorii tătari şi otomani, dar să şi dezvolte zona din punct de vedere economic. Transilvania saşilor a fost a meşteşugarilor harnici; Biertan a devenit o piaţă importantă cu o populaţie de 5.000 de persoane la 1510.

Jurnalistul BBC povesteşte cum, plimbându-se pe străzile din Biertan la apusul soarelui, a văzut câţiva localnici care stăteau pe marginea drumului savurând bere, în timp ce un agricultor îşi plimba carul cu fân prin sat. Biserica impozantă, cu cele nouă turnuri de fortificaţie, are lumini strălucitoare, fiind un punct central pentru coloniştii saşi – un loc al siguranţei şi al venerării.

Dintre zidurile fortificaţiei de aproape 11 metri ale bisericii poţi admira întregul sat, subliniază jurnalistul BBC. Mulţi locuitori îşi muncesc terenurile folosind tehnici agricole vechi şi îşi comercializează produsele pentru a-şi câştiga existenţa. Păstorii de toamnă, purtaţi de vreme, pot fi văzuţi pe dealurile verzi în jurul oilor – o imagine care probabil nu s-a schimbat prea mult în ultimele câteva secole.

„Suntem mai egoişti decât strămoşii noştri“

Viaţa continuă să curgă liniştit, într-o pace meditativă. Totuşi, în zilele noastre, există mai puţine presiuni economice şi religioase asupra cuplurilor care traversează perioade dificile. „Motivul pentru care cuplurile rămâneau împreună nu cred că era dragostea. Motivul era să muncească şi să supravieţuiască“, a mai spus Ziegler. „Dacă soţii erau închişi în carceră pentru şase săptămâni era foarte greu pentru ei să aibă destulă mâncare pentru anul următor, aşa că exista presiunea de a ieşi afară şi de a continua să muncească împreună.“

Ziegler crede că, inclusiv astăzi, conceptul de „închisoare maritală“ ar oferi lecţii preţioase oricărui cuplu modern. El spune că a primit cereri de la soţi care doresc să fie închişi pentru a lupta pentru mariajele lor. „În familiile moderne este din ce în ce mai puţin timp pentru fiecare, suntem mai egoişti decât strămoşii noştri“, este de părere preotul. „Suferim de singurătate, de aceea astăzi avem nevoie să conversăm mai mult, ca să aflăm ce este mai important pentru noi şi ce ne uneşte“, afirmă preotul.

Călătorii



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite