Turnul Eiffel şi fratele său mai mic. Sau despre cum ştiu francezii să-şi ultrapromoveze patrimoniul turistic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul din scaune face concurenta gigantului Turn Eiffel... la fotografii, evident!
Turnul din scaune face concurenta gigantului Turn Eiffel... la fotografii, evident!

La picioarele celebrului Turn Eiffel a mai apărut un turn. Mult mai mic şi mai colorat, acesta atrage privirile şi flash-urile tuturor celor care îşi poartă paşii pe esplanada Champ-de-Mars. De ce? Pentru că este compus numai din scaune, fiind o replică originală a celui mai vizitat monument din lume. Aşa spun francezii…

O zi ploioasă de sfârşit de săptămână. Din fericire însă, spre deosebire de zilele însorite, Parisul capătă un farmec aparte atunci când plouă, în aceste zile în care primăvara ne spune adio, aerul captând cu nesaţ un parfum îmbietor de lavandă. În această atmosferă poetică, asemeni miilor de turişti coloraţi care animă străzile pariziene, şi paşii mei au deviat un pic prin cartierul dominat de statura impunătoare a Turnului Eiffel. Nu de alta, dar gura presei locale a semnalat la rubrica mondenităţi o nouă bârfă… cu aer festiv. 

De câteva zile, Turnul Eiffel are un frate mai mic şi mai roşu format din nu mai puţin de 324 de scaune de cafenea. Scaune bistro, cum ar spune francezii. Originala idee de a construi o miniatură chiar în faţa gigantului turn parizian, îi aparţine firmei Fermod, creatoarea celebrelor scaune pliante de cafenea, care anul acesta sărbătoreşte 125 de ani de la înfiinţare. Adică are aceeaşi vârstă ca şi Turnul Eiffel care a fost inaugurat în martie 1889, cu ocazia Expoziţiei Universale de la Paris.

turnul eiffel foto luana luban paris

O simplă chestiune de imagine, vor spune publicitarii, dar o idee pe cât de simplă, pe atât de profitabilă care va multiplica capitalul de imagine a acestei firme într-un timp record. Şi, fie vorba între noi, care alt simbol al debutului epocii industriale ar fi putut reprezenta mai elocvent această aniversare?! Turnul Eiffel este în sine un omagiu adus artei industriale, un simbol puternic care prin îndrăzneala construcţiei şi a liniei sale unice, încarnează însăşi ideea de modernitate. 

Aşadar, o dublă aniversare a două simboluri prin care numele Franţei moderne este vehiculat de mai bine de un secol în lumea întreagă. Şi, pentru că trăim în plină epocă a imaginii instantanee, această aniversare a făcut deja înconjurul lumii, pe esplanada din faţa Turnului Eiffel fiind realizate zilnic sute de fotografii pe secundă. Poate chiar mai multe, în ciuda ploii, toată lumea pozând în cele mai haioase (şi uneori chiar ridicole) poziţii în faţa, dedesubtul, deasupra, între etaje, la stânga sau la dreapta, celebrului Turn Eiffel. Distracţia este acum şi mai mare pentru că, iată, la doar câţiva metri distanţă a apărut şi turnul său geamăn.

De fapt, replica Turnului Eiffel măsoară doar 13 metri dar este atrăgătoare fiind compusă dintr-un ansamblu de 324 de scaune roşii (mai precis nuanţa macilor de câmp), pentru a-l menţine în picioare fiind nevoie de 5.184 de nituri şi de aproape 4000 de puncte de sudură. Această replică este originală şi pentru faptul că cele 324 de scaune reprezintă tocmai înălţimea Turnului Eiffel, care da!!!..., pentru cultura noastră generală măsoară 324 de metri, înălţime raportată la nivelul solului. Pentru eventualii cârcotaşi ai acestor informaţii sumare s-a inventat Wikipedia, aşa că nu aprofundez subiectul înălţimii.     

Revenind la scaunele noastre, ca orice legendă şi scaunul de cafenea are un început. Creat la sfârşitul secolului al XIX-lea, această piesă simplă de mobilier, uşor de pliat şi de transportat, îi cucereşte imediat pe vânzătorii de limonadă care la vremea aceea umblau haihui pe uliţele Parisului. Pornind de la modelul original numit „Simplex”, societatea Fermob a dezvoltat ulterior gama „Bistro”, adică o colecţie simplă dar ingenioasă care a înregistrat un succes rapid. Schiţa originală datează din anul 1889, la început, aceste scaune fiind lucrate din lemn şi mai târziu din oţel, declinat în multiple culori. Şi uite aşa, de mai bine de o sută de ani, scaunul francez nu şi-a pierdut deloc din originalitate, fiind un obiect cult al cafenelelor pariziene, în prezent, pe poarta fabricii ieşind anual peste 100.000 de exemplare care călătoresc în lumea întreagă.

turnul eiffel foto luana luban paris

Căci, da, scaunul parizian se bucură de o reputaţie internaţională, look-ul său frenchy cucerind toate categoriile de vârstă. După ce a făcut celebre grădinile Luxembourg din Paris, scaunul bistro a depăşit graniţele franceze, oprindu-se şi în Times Square, dar şi la Harvard sau Tokyo. Un must have al grădinilor publice din Paris, uşor de recunoscut şi în curţile vecinilor şi, evident, prezent în toate cafenelele din regiunea pariziană, acest scaun a devenit o adevărată legendă, mai ales datorită milioanelor de turişti care profită de ambianţa insolită a capitalei franceze sorbind la orice colţ de stradă o cafea aromată.   

turnul eiffel foto luana luban paris

Replică colorată a fratelui său muuuuuult mai mare şi maiestuos, Turnul Bistro mai stă în picioare pe esplanada din faţa Turnului Eiffel până la începutul lunii iulie, iar apoi va fi mutat chiar în faţa Primăriei oraşului Paris (mai pe româneşte Hôtel de Ville). Fiind una dintre emblemele capitalei şi, mai ales, un veritabil produs "Made in France", scaunul de cafenea costă undeva între 50 şi 70 de euro şi poate fi achiziţionat în această periodă, în cadrul târgului „Paris Rendez-Vous”, un eveniment inedit care îşi propune şi chiar reuşeşte să promoveze variatele simboluri, produse şi mărci care reflectă spiritul autentic al celebrei capitale franceze.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite