Cum să fii politicos în diferite ţări ale lumii: unde se foloseşte doar mâna dreaptă la masă şi ce naţionalităţi se simt ofensate dacă refuzi o băutură alcoolică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare ţară are propriile reguli culturale pe care ar trebui să le învăţăm înainte de a face o vizită. Altfel, riscăm să jignim localnicii ori să dăm dovadă de lipsă de politeţe.

Dacă aţi făcut deplasări în diferite ţări, probabil ştiţi deja faptul că obiceiurile şi eticheta diferă de la o cultură la alta: ce este politicos într-un loc poate fi ofensator în altul şi vice-versa. Fie că aveţi de gând să călătoriţi sau pur şi simplu vreţi să vă îmbogăţiţi cunoştinţele privind cultura altor ţări, este important să cunoaşteţi standardele de politeţe din diferite locuri ale lumii, scrie lifehack.org.

Japonia

În cazul în care urmează să vă întâlniţi cu japonezi, asiguraţi-vă că sunteţi îmbrăcat destul de conservator şi nu uitaţi să vă aplecaţi capul. Acceptaţi daruri cu ambele mâini şi deschideţi-le mai târziu, nu în faţa celui care vi le-a oferit. Nu vă suflaţi niciodată nasul atunci când luaţi masa. Evitaţi să puneţi întrebări directe, este mai bine să vorbiţi cu o oarecare reţinere în timpul convorbirilor.

Argentina

Aceasta este o ţară în care oamenii se vor apropia foarte mult de tine şi te vor atinge de multe ori în timpul unei conversaţii. Tendinţa de a te îndepărta este considerată un gest nepoliticos şi „rece“, astfel încât trebuie să fii pregătit să sacrifici spaţiul personal de dragul curtoaziei sociale. Menţine contactul vizual şi nu pune niciodată mâinile în şolduri.

Coreea

Nu te simţi jignit dacă o femeie coreeană doar dă din cap în loc să-ţi întindă mâna atunci când faceţi cunoştinţă. Niciodată nu atingeţi o persoană coreeană în timp ce vorbiţi cu ea (daca nu aveţi o puternică relaţie de prietenie) şi menţineţi distanţa, pentru că ei ţin foarte mult la spaţiul personal. Încercaţi să evitaţi vorbitul prea mult în timpul mesei şi oferiţi-vă să plătiţi, chiar dacă aţi fost invitat.

Germania

Germanii tind să fie rezervaţi şi politicoşi. Asiguraţi-vă că le strângeţi mână cu fermitate şi întotdeauna adresaţi-vă partenerilor de discuţie cu „domnul“ sau „doamna“ urmat de numele lor. Manierele la masă au pentru ei o mare importanţă, aşa că asiguraţi-vă că spuneţi „te rog“ şi „mulţumesc“ de fiecare dată când este nevoie.

Pakistan

Asigură-te că te îmbraci modest, mai ales dacă eşti de sex feminin. Dacă luaţi masa foloseşte numai mâna dreapta; stânga este considerat necurată, aşa că păstraţi-o departe de mâncare. Nu face vizibilă talpa pantofului şi încearcă să nu atingi pe nimeni cu picioarele.

China

Fii generos în a spune „mulţumesc“ atunci când cineva face ceva pentru tine, fie că îţi pune ceai în ceaşcă sau îţi oferă un cadou. Atunci când primeşti un cadou de la o persoană din China, asigură-te că îl primeşti cu ambele mâini. Dacă cineva face un comentariu despre greutatea sau aspectul tău nu îl considera ofensator, este doar o simplă observaţie din partea lor.

Kenia

Atunci când saluţi pe cineva mai în vârstă sau care are un statut mai înalt decât tine, atinge-i încheietura cu mâna ta stângă - este un semn de respect. Pune întrebări cu privire la starea de sănătate a familiei înainte de a ajunge la subiecte majore, pentru că dacă sari peste aceste subtilităţi, poate fi considerată o impoliteţe. În cazul în care luaţi masa, nu începe până când persoana cea mai în vârstă de sex masculin nu a fost servită şi începe să mănânce.

Franţa

Asiguraţi-vă că spuneţi „te rog“ şi „mulţumesc“ de câte ori este nevoie. În cazul în care ai nevoie de ajutor la un magazin, cere scuze personalului pentru că deranjezi cu o întrebare şi asigură-te că mulţumeşti înainte de a pleca. Este foarte important să mesteci cu gura închisă în timpul mesei şi să nu vorbeşti cu gura plină.

Olanda

Dă mâna cu toată lumea şi asigură-te că zâmbeşti şi menţii contact vizual în timp ce faci acest lucru. Trebuie să îţi faci programări pentru a întâlniri pe cineva cu o funcţie de conducere, uneori chiar cu câteva săptămâni înainte, şi să fii punctual de fiecare dată. Sunt apreciate micile cadouri, cum ar fi ciocolata sau florile, atunci când mergi în vizită.

Rusia

A refuza o băutură alcoolică este un gest considerat teribil de ofensator în Rusia, aşa că ar fi bine să consumi nişte alimente grase înainte de a merge la o masă cu persoane din Rusia sau Ucraina. Nu zâmbi la străini pentru că vor crede că o faci cu răutate, iar atunci când achiziţionezi un produs pune banii pe tejghea, nu încerca să-i dai direct vânzătorului.

Italia

Îmbracă-te oficial în biserici şi în restaurantele de lux şi asigură-te că bunele maniere la masă sunt impecabile. Fii punctual şi întotdeauna generos cu subtilităţile sociale. Spun „te rog“ de câte ori este nevoie şi, dacă este posibil, încearcă să faci un efort de a învăţa câteva cuvinte şi expresii italiene.

Israel

În Israel trebuie să întâmpini oamenii cu o strângere de mână uşoară, să le zâmbeşti cald şi să-i inviţi să-ţi spună pe nume. Nu te simţi jignit dacă cineva întârzie 15-20 de minute sau în cazul în care răspunde la telefon în timpul conversaţiei cu tine. Dacă eşti bărbat, nu vorbi cu soţia altuia, dacă nu ţi-a fost prezentată.

Regatul Unit

Oamenii din Regatul Unit tind să fie destul de politicoşi şi rezervaţi. Nu te adresa niciodată cuiva pe nume, cu excepţia cazului în care ai fost invitat să faci acest lucru (întotdeauna trebuie să te adresezi cu Domnule/ Doamnă/ Domnişoară, urmat de numele lor), şi să te asiguri că ai manierele cu tine atunci când te aşezi la masă.

Nepal

Cel mai bine este sa te îmbraci modest atunci când călătoreşti în Nepal, iar dacă primeşti sau oferi un cadou, niciodată nu o face cu mâna stângă. La masă nu atinge mâncarea de pe platouri cu ustensile pe care deja le-aţi folosit şi introdus în gură. Aveţi mare grijă să vă daţi jos pantofii la intrare.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite