7 destinaţii pentru iubitorii de pisici
0Japonia este ţara visurilor pentru iubitorii de pisici, iar marca „Hello Kitty“ este doar începutul. Aceasta este ţara care l-a dat pe marele star al YouTube-ului, Maru, ale cărui pozne au strâns peste 200 de milioane de vizualizări. Capitala mai este cunoscută şi pentru cafenelele de pisici, unde puteţi savura băuturi alături de prietenii blănoşi, iar în februarie se sărbătoreşte „Ziua Nyan Nyan“, un nume inspirat de sunetul scos de pisici.
Deşi japonezii au cel mai mare număr de pisici pe cap de locuitor din lume, există adoratori ale felinelor peste tot în lume. Dragostea pentru pisici a dar naştere unor locuri ciudat de fermecătoare unde turiştii se pot opri să-şi afişeze pasiunea de pisici, potrivit „Huffington Post“.
„Ce nu este de iubit? Pisicile sunt drăgălaşe şi iubitoare şi fiecare dintre ele are propria personalitate. Am auzit chiar persoane cărora nu le plăceau pisicile, spunând că iubesc filmuleţe cu pisici. Mereu fac ceva amuzant, drăguţ, interesant sau ridicol şi este foarte uşor să le atribui însuşiri umane“, spune Stephanie Harwin, o bloggeriţă obsedată de pisici.
„Huffington Post“ oferă câteva idei de călătorie în locuri care vor ferici orice pisică.
Cafeneaua Pisicilor – Tokyo, Japonia
Obsesia japonezilor pentru pisici este bine cunoscută. Doar în Tokyo există peste o sută de cafenele pentru feline, denumite „neko“, unde clienţii vin să sorabă din cafelele cu lapte şi să socializeze cu numeroasele pisici care stau tolănite pe scaune, fotolii, în coşuleţe şi chiar şi în poala clienţilor.
Festivalul Pisicilor – Ypres, Belgium
„Kattenstoet“ sau Festivalul Pisicilor se ţine din trei în trei ani, în a doua duminică a lunii mai. Următorul festival va avea loc în 2015. În cadrul festivalului se sărbătoreşte nobila felină prin parade cu muzică şi oameni pe picioroange, cu localnici costumaţi în pisici, bineînţeles, dar şi în vrăjitoare sau şoareci. Festivalul culminează cu o reprezentaţie în care un bufon aruncă cu pisici de pluş în mulţime, o tradiţie care datează încă din Evul Mediu (numai că atunci se arunca cu pisici adevărate).
Muzeul şi casa memorială a lui Ernest Hemingway – Key West, Florida, SUA
Pisică în dormitorul lui Ernest Hemingway FOTO GettyImages
Fanaticii pisicilor care îl admiră pe Hemingway vor descoperi paradisul în reşedinţa scriitorului din Key West. Casa impozantă este locuinţa a peste 50 de pisici care au ca strămoş pe celebrul Bulgăraş (Snowball), motanul lui Hemingway, primit din partea unui căpitan de vas. Pisicile sunt polidactile (au şase degete – n.r.), fapt care le conferă o imagine distinctă. Unele chiar par că ar purta mănuşi. Hemingway şi-a denumit multe dintre pisici după oameni celebri şi tradiţia s-a păstrat şi în zilele noastre (când ajungeţi acolo nu uitaţi să-i căutaţi pe Lionel Barrymore sau pe Hairy-Părosul Truman).
Teatrul de Pisici – Moscova, Federaţia Rusă
Acest teatru a fost fondat în 1990 de către Iurii Kuklacev şi fiul său Dimitri. Teatrul este în Moscova şi numără cam 120 de mâţe. Spectacolele au denumiri ca „Pisicile-clovn şi dragostea“, „Pisici din Univers“ şi „Cei care dorm ca pisicile“. Pisicile fac acrobaţii: merg pe spinarea căluţilor, merg pe sârmă şi pozează cu stil.
Muzeul Pisicilor – Kuching, Malaezia
În Malaezia, pisicile sunt considerate a fi purtătoare de noroc, ca de altfel în multe culturi asiatice, iar muzeul din Kuching le oferă un tribut pisicilor, într-un mod respectuos şi, totuşi, puţin nebunesc. Muzeul este o clădire futuristă în care se intră prin gura larg deschisă a unei pisici uriaşe. Înăuntru aşteaptă exponate, artefacte, lucrări de artă, toate dedicate pisicilor. Piesa de rezistenţă este o pisică egipteană mumificată, în vârstă de câteva mii de ani. Muzeul este poziţionat pe un deal şi are o privelişte minunată asupra oraşului Kuching (care se traduce prin „oraşul pisicilor“).
Spectacolul suprem al pisicilor – Birmingham, Marea Britanie
În fiecare noiembrie, la Centrul Naţional de Expoziţie de lângă Birmingham, puteţi vedea pisici care se relaxează în cuştile lor. Fiecare pisică are la dispoziţie o cuşcă dublă, decorată de proprietarul pisicii cu draperii multicolore care respectă o anumită temă. În 2012, tema a fost „Diamantele sunt veşnice“.
Sanctuarul Pisicilor – Roma, Italia
Sanctuarul pisicilor din Roma FOTO GettyImages
Scopul acestui sanctuar este „munca pentru a îmbunătăţi viaţa pisicilor abandonate din Roma“. Acolo au mereu nevoie de voluntari şi, dacă vă oferiţi, trebuie să curăţaţi cuştile şi să hrăniţi cei aproape 300 de rezidenţi ai sanctuarului. Dacă locuiţi în Roma vă puteţi oferi chiar ca „părinte“ pentru pisoiaşi şi să-i găzduiţi în propria casă. Locul, care este plin de ruine antice, are o istorie formidabilă: în timp ce filma în apropiere, actriţa italiană Anna Magnani îşi petrecea pauzele hrănind pisicile sanctuarului.