Zece metode prin care poţi să-ţi ridici moralul
0
Că ne-o dorim pentru noi sau pentru cei dragi, fericirea este lucrul pe care îl preţuim cel mai tare. Starea de bine o putem obţine prin câteva metode uşor de pus în practică, spun specialiştii.
Chiar dacă unii sunt tentaţi să spună că-şi doresc bani mai presus de orice, scopul lor este acelaşi: de a „cumpăra“ fericirea. Cum poţi să faci asta? Iată câteva tehnici propuse de experţii în relaţii interumane care colaborează cu platforma spring.org.uk, metode care se bazează pe concluziile unor studii făcute de-a lungul timpului.
1. Renunţă, ipotetic vorbind, la un lucru bun din viaţa ta
Pentru a atinge fericirea, trebuie mai întâi să înveţi să te bucuri de lucrurile frumoase pe care le-ai obţinut deja. Gândeşte-te că ar trebui să te lipseşti de câteva dintre ele şi conştientizează, în urma acestui mic exerciţiu de imaginaţie, cât de valoroase sunt, de fapt, reuşitele pe care le-ai bifat în trecut. În mod firesc, dacă vei învăţa să apreciezi ceea ce ai obţinut deja, vei fi şi mai fericit.
2. Învaţă să mulţumeşti pentru ajutorul primit
Recunoştinţa este un sentiment puternic care te ajută să te bucuri de ceea ce deja ai. Tocmai de aceea ar trebui să-ţi exprimi aprecierea faţă de cei care ţi-au făcut o favoare printr-un mesaj, e-mail sau o scrisoare. O viaţă plină de compasiune şi de bunătate faţă de alţii îţi asigură calea către fericire.
3. Încearcă să faci pe cineva fericit
Poţi aduce cuiva pace interioară cu un singur zâmbet, un compliment, un cadou, un favor. Speciliştii susţin că fericirea pe care o produci în inimile celor din jur se întoarce, cumva, la tine. Donaţiile pe care le faci pentru pentru o cauză nobilă sau banii cheltuiţi pentru a rezolva problemele cu care se confruntă cineva sunt tot atâtea exemple prin care poţi ajunge să te simţi mai bine în pielea ta.
4. Fă sport
Exerciţiile fizice regulate te ajută să scapi de stres, depresie şi anxietate. Nu ai nevoie de o oră la sală de fitness, sunt suficiente şi câteva ture de parc pentru a permite creierului să secrete endorfine, aşa-numiţii „hormoni ai fericirii“.
5. Ascultă muzică
Potrivit specialiştilor, muzica modifică undele cerebrale şi frecvenţa cardiacă şi, în acelaşi timp, stimulează producţia de endorfine şi o scade pe cea de cortizol (hormon al stresului - n.r.). Toate aceste modificări pe care le induc sunetele muzicale îţi influenţează stările fizice şi psihice. Muzica acţionează ca un calmant pentru sistemul nervos, tratând stările de agitaţie, nevrozele, insomnia şi depresiile.
6. Anticipează lucruri pozitive
La fel ca în orice alt domeniu, pentru a reuşi trebuie să-ţi faci un plan de bătaie. Spre exemplu, toţi ne amintim cu emoţie de perioada Crăciunului şi sentimentul de plăcere pe care gândul cadourilor sub brad ni-l oferă. Acelaşi scenariu trebuie recreat şi acum, la maturitate. Planifică întâlniri cu prietenii, o vacanţă la care te gândeşti de mult timp. Setează momente în timp care să facă aşteptarea mai plăcută.
7. Petrece timp cu prietenii apropiaţi
O condiţie importantă pentru a atinge echilibrul interior este să socializezi cu cei din jur, să te lansezi într-o aventură cu persoanele dragi ţie. Potrivit unui studiu australian, persoanele care au un cerc larg de prieteni trăiesc mai mult decât singuraticii, deoarce ei beneficiază de spirijin moral.
8. Fă o listă cu trei lucruri pozitive
La sfârşitul zilei, înainte să te bagi în pat, gândeşte-te la cel puţin trei lucruri care ţi-au înseninat ziua. Rezultatele unui studiu efectuat în 2005 au arătat că cei care au practicat acest exerciţiu timp de şase luni, au devenit mai cumpătaţi şi mai mulţumiţi cu ei înşişi. Pot fi lucruri mărunte, orice mic amănunt care ţi-a făcut plăcere pe parcursul zilei.
9. Fă lucruri care te fac să te simţi bine
Fixează-ţi sarcini din care poţi obţine satisfacţii, întrucât aceasta este o parte importantă a fericirii. Alocă timp familiei, prietenilor, unui hobby, unui sport sau persoanei iubite şi nu renunţa la vacanţe.
10. Visează cu ochii deschişi
Studiile au arătat că persoanele visătoare sunt şi cele mai fericite, aşadar renunţă, din când în când, la mania controlului şi dă frâu liber inspiraţiei, mai ales când treci printr-o perioadă dificilă. Încearcă să eviţi instalarea gândurilor negre.