Un studiu controversat arată care sunt cele mai importante deosebiri între atei şi credincioşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între atei şi credincioşi au existat şi vor exista întotdeauna motive de controverse, însă, de această dată, ştiinţa este cea care pune etichete pe baza concluziilor unei cercetări controversate.

Persoanele care nu cred în Dumnezeu sau în alt spirit universal sunt, în cele mai multe cazuri, mai lipsite de empatie şi manipulatoare decât cele religioase, a demonstrat un nou studiu controversat. Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Cape Western Reserve din Ohio şi de la Colegiul Babson din Massachusetts, Statele Unite, conflictul dintre religie şi ştiinţă îşi are originile în structura creierelor noastre.

O altă ipoteză lansată în cadrul aceleiaşi cercetări susţine că ateii prezintă o serie de trăsături întâlnite, de obicei, în rândul persoanelor cu semne de psihopatie. Pe de altă parte, există suficiente exemple de geniu care contrazic această declaraţie. Două dintre acestea sunt Richard Dawkins, etolog şi biolog evoluţionist britanic, şi psihanalistul Sigmund Freud, atei celebri, care nu au fost incluşi în categoria psihopaţilor.

În ceea ce priveşte persoanele credincioase, oamenii de ştiinţă susţin că, de obicei, persoanele religioase sunt mai puţin inteligente decât ateii. Totuşi, oamenii religioşi sunt mai sensibili şi iubitori când vine vorba de aproapele lor, deci sunt mult mai empatici. Acest lucru ar putea explica şi de ce femeile, care sunt mai empatice decât bărbaţii, sunt, de asemenea, şi mai religioase după cum afirmă autorii studiului. 

Gândire analitică vs. gândire empatică 

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Cape Western Reserve din Ohio şi de la Colegiul Babson din Massachusetts, conflictul dintre religie şi ştiinţă îşi are originile în structura creierelor noastre. Experimentele au demonstrat că în creierul fiecăruia se află două „reţele” care se activează când gândim – una reacţionează la gândirea analitică şi critică, cealaltă la gândirea socială şi emoţională. În cazul oamenilor care cred în supranatural sau în divinităţi, reţeaua care se ocupă cu gândirea analitică este suprimată, reţeaua responsabilă de empatie fiind cea dominantă.

Într-o serie de opt experimente, fiecare incluzând între 159 şi 527 de adulţi, cercetătorii au examinat relaţia dintre credinţa în Dumezeu sau spirite şi gândirea analitică, cu grijile morale. Toate cele opt experimente au arătat că, cu cât eşti mai religios, cu atât eşti mai empatic şi moral. Pe de altă parte, cercetătorii au găsit o similaritate importantă între atei şi psihopaţi, şi anume lipsa de empatie. Aşa cum psihopaţii nu au un răspuns emoţional la durerea şi suferinţa celorlalţi, ateii nu afişează, în mai multe cazuri decât credincioşii, acest tip de reacţii. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite