Un reputat neurolog dezvăluie 5 obiceiuri dovedite ştiinţific care ne fac mai fericiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce ne face fericiţi? Sau, mai exact, ce ne face creierul fericit? De-a lungul timpului, neurologii au încercat să ofere răspunsuri la această întrebare şi au dezvăluit câteva lucruri simple şi uşoare care ne pot spori fericirea.

Oamenii simt diferit fericirea, însă cu toţii ne-o dorim. S-au făcut zeci de studii pe acest subiect în încercarea de a descoperi cum putem atinge fericirea. Alex Korb, un reputat cercetător în Neuroştiinţă de la University of California, Los Angeles, a oferit pentru publicaţia „Time“ câteva sugestii dovedite ştiinţific care ne fac să ne simţim mai fericiţi, subliniind că lucrurile simple ne aduc marile bucurii.

1. Ascultă muzică din cea mai fericită perioadă a vieţii tale

Muzica afectează crierul într-un mod interesant: vă poate aminti de locuri în care obişnuiaţi să o ascultaţi. „Una dintre cele mai puternice efecte ale muzicii provine din capacitatea de a ne aminti de mediile în care obişnuiam să ascultăm anumite melodii, acest lucru fiind mediat de o structură limbică numită hipocampus. Să spunem că liceul a fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa ta. Dacă începi să asculţi piesele care îţi plăceau atunci, te poate face să te simţi mult mai conectat cu acea perioadă bună din viaţa ta şi îţi poate îmbunătăţi considerabil starea de spirit“, explică expertul.

2. Zâmbeşte şi poartă ochelari

Creierul nu este întotdeauna foarte isteţ. Uneori mintea obţine o mulţime de informaţii în mod aleator şi nu este sigură cum să se simtă, aşa că se uită în jur după indicii, fenomen ce poartă numele de „biofeedback“. Acesta reprezintă idee potrivit căreia creierul simte întotdeauna ce se întâmplă în corpul nostru şi analizează informaţiile pentru a stabili cum trebuie să se simtă. Dacă eşti fericit, zâmbeşti, dar funcţionează şi în sesn invers: când zâmbeşti, creierul detectează şi automat se simte fericit.

„Când începi să schimbi emoţiile pe care le afişezi prin intermediul chipului, se schimbă automat şi modul în care creierul interpretează o mulţime de stimului ambigui. Din moment ce majoritatea stimulilor pe care îi experimentăm nu sunt foarte concreţi, dacă începi să împingi probabilitatea în direcţia pozitivă, atunci vei avea parte de un efect benefic. Mai mult, studiile arată că zâmbitul îi oferă creierului la fel de multă plăcere ca 2000 de batoane de ciocolată sau 25.000 de dolari“, susţine Alex Korb.

Cât despre ochelari, cercetătorul subliniază că lumina strălucitoare ne face să ne încruntăm şi să ne uităm strâmb, acţiuni pe care creierul le poate interpreta greşit.

3. Identifică-ţi obiectivele pentru a schimba modul în care priveşti lumea

Când eşti stresat sau provocat, gândeşte-te la obiectivele pe care le ai pe termen lung, pentru că acestea îi oferă creierului un sentiment de control şi poate elibera dopamina, care vă va face să vă simţiţi mult mai bine şi mult mai motivaţi.

„Scopurile şi intenţiile pe care le stabileşti în cortextul prefonatl schimbă modul în care crierul tău percepe lumea. Uneori, când simţim că totul merge prost, că nu reuşim să facem niciun progres şi că totul este pe dos, nu trebuie să încerci să schimbi lumea, ci doar să schimbi modul în care priveşti lumea şi asta va face o diferenţă pozitivă. Gândindu-te care sunt obiectivele pe termen lung şi ce încerci să realizezi“, a precizat neurologul.

4. Odihneşte-te corespunzător

Cu toţii ştim că depresia poate afecta somnul, dar este interesant de ştiut şi faptul că lipsa somnului sau un somn prost poate cauza depresia. „Cercetările au demonstrat că persoanele care suferă de insomnie cronică sunt mai predispuse la depresie. De asemenea, depresia cauzează probleme ale somnului. Pentru a vă îmbunătăţi somnul bucuraţi-vă de lumină solară puternică în timpul zilei, iar seara şi în timpul nopţii încercaţi să rămâneţi într-un mediu slab luminat. Este indicat să aveţi un loc confortabil pentru somn şi să aveţi un ritual înainte de culcare. Mai poate îmbunătăţi odihna şi dacă mergeţi la culcare în fiecare seară în jurul aceleaşi ore“, spune cercetătorul.

5. Fă o plimbare în fiecare dimineaţă, de preferinţă în compania unui prieten

„Cred că e cea mai simplă modalitate de a spori fericirea. Plimbarea cuplează sistemul de exerciţii, iar când mergeţi în aer liber lumina solară la care eşti expus are beneficii asupra sistemului de somn, dar poate avea un impact şi asupra sistemului de serotonină. Dacă faci asta în fiecare zi va deveni un obicei bun. Iar dacă o poţi face în compania unui prieten e cu atât mai bine, pentru că ai parte şi de o legătură socială. “

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite