Un neuropsiholog american dezvăluie cum poate fi reprogramat creierul să fie fericit în doar 10 secunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creierul uman poate fi reprogramat în doar 10 secunde să fie fericit. FOTO Shutterstock
Creierul uman poate fi reprogramat în doar 10 secunde să fie fericit. FOTO Shutterstock

Un neuropsiholog american învaţă oamenii să-şi antreneze creierul să resimtă satisfacţie şi fericire, afirmând că oamenii pot simţi resentimente şi furie chiar şi după 20 de ani. Multe din experienţele negative rămân în minte, programând creierul să producă reacţii şi suferinţă.

Pentru că supravieţuirea depindea în antichitate de identificarea imediată a posibilelor ameninţări, creierul a dezvoltat obiceiul de a fi mult mai receptiv la stimuli care exprimă negativitate şi reacţionează mai puţin la experienţele pozitive. Plecând de la această teorie, neuropsihologul american Rick Hanson este de părere că oamenii trebuie să îşi antreneze creierul printr-o serie de exerciţii scurte, pentru a experimenta mai multă fericire în fiecare zi. Acesta explică în noua sa carte, Hardwiring Happiness“, de ce evoluţia a lăsat oamenii cu tendinţa de a acorda o atenţie mărită lucrurilor negative, mai degrabă decât celor pozitive, scrie inc.com.

În mod inconştient, oamenii se programează să fie nefericiţi ani la rând

De-a lungul timpului acumulăm o listă lungă de experienţe dureroase, care par vii şi semnificative, în timp ce avem tendinţa de a uita întâmplările plăcute. Hanson citează în cartea sa studii care arată că oamenii păstrează în amintire interacţiuni pozitive şi negative într-un raport de 1:5. Cu alte cuvinte, veţi fi afectat de cinci ori mai mult dacă şeful vă critică, decât dacă el nu vă laudă. Mai mult decât atât, cercetările au relevat faptul că unele interacţiuni negative pot ruina complet o relaţie, fie că vorbim de locul de muncă sau oriunde altundeva.

foto

Oamenii se programează să fie afectaţi ani la rând, chiar dacă nu mai interacţionează cu persoana care le-a provocat supărare, mai degrabă decât să fie mulţumiţi de sine şi de noile experienţe oferite de viaţă. Creierul este ocupat să acumuleze şi să păstreze gânduri negative, experienţe şi griji, în loc să-şi îmbogăţească arsenalul de pozitivitate.

Un exerciţiu de maxim 30 de secunde poate reprograma creierul să fie fericit

Din fericire, creierul este flexibil, motiv pentru care îl puteţi reprograma pentru a fi fericit, printr-un simplu exerciţiu care durează între 10 şi 30 de secunde, în care trebuie să te concentrezi pe cât de fericit te simţi chiar şi când te confruntaţi cu o mică plăcere. Exact ca şi în copilărie, concentrarea pe sentimentul de satisfacţie, un cadou, mâncarea preferată, un compliment sau orice îţi aduce fericirea, poate avea efecte nebănuite. Trebuie să-ţi înveţi creierul să se focuseze mai mult pe lucruri care te fac fericit.

„De-a lungul timpului (şi nu este vorba de o perioadă îndepărtată), creierul se obişnuieşte să se bucure mai mult şi să fie fericit“, după cum a explicat Hanson într-un interviu recent. „În ceea ce priveşte nevoia noastră de satisfacţie, de experienţe de mulţumire, de bucurie, împlinire, succes,  oamenii care învaţă să-şi focuseze creierul pe aceste experienţe, vor fi mai în măsură să se ocupe de rezolvarea problemei“, a spus neuropsihologul.

Oamenii fericiţi nu sunt cei care s-au confruntat cu cele mai puţine dificultăţi în viaţă, sunt cei care par a fi în măsură să se bucure de ceea ce li se întâmplă în fiecare moment al vieţii. Fără să ştie cu adevărat ce fac, aceştia sunt „în mod natural fericiţi“,  programându-şi creierul să memorize mai multe experienţe pozitive.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite