Topul oraşelor cu cel mai ridicat şi cel mai scăzut standard de viaţă
0The Economist Intelligence Unit (EUI) a realizat un top al oraşelor cu cel mai ridicat standard de viaţă, ţinând cont de sistemul de sănătate, cultură, stabilitate, mediu şi infrastrucutră, cât şi o listă a celor cu un standard de viaţă mai puţin bun. Au fost luate în calcul 140 de oraşe din întreaga lume.
Faimos pentru cafenelele şi barurile sale, Melbourne (Australia) s-a clasat pe primul loc pentru al şaptelea an consecutiv, cu un rating aproape perfect de 97.5 din 100, potrivit The Economist. Este prima oară în ultimii 15 ani când un oraş rămâne pe primul loc în acest top timp de şapte ani consecutiv.
Potrivit studiului, cele mai bune zece poziţii sunt ocupate oraşe de mărime medie din ţări prospere, cu o densitate relativ mică a populaţiei, şase dintre ele aparţinând Australiei şi Canadei.
Melbourne este urmat de Viena (Austria), Toronto (Ontario, Canada) şi Calgary (Alberta, Canada) în top cinci.
Topul 10 al oraşelor cu cel mai ridicat standard de viaţă:
1. Melbourne, Australia
2. Viena, Austria
3. Vancouver, Canada
4. Toronto, Canada
5. Calgary, Canada
6. Adelaide, Australia
7. Perth, Australia
8. Auckland, Noua Zeelandă
9. Helsinki, Finlanda
10. Hamburg, Germania
La polul opus, în topul oraşelor cu cel mai scăzut standard de viaţă, conform criteriilor amintite mai sus, intră Damascus (capitala Siriei), urmat de Lagos (Nigeria), Tripoli (Libia), Dhaka (Bangladesh), Portul Moresby (Papua Noua Guinee) şi Alger (capitala Algeriei).
De asemenea, topul a ţinut cont şi de evenimentele politice şi sociale din ultima perioadă, precum atentatele şi ameninţările teroriste.
Astfel, Manchester a coborât opt locuri, aflându-se pe poziţia 51, în urma atentatului din timpul concertului artistei Ariana Grande. Şi ratingul oraşului Stockholm a scăzut considerabil, în urma atentatului din luna aprilie a anului în curs. Londra şi-a păstrat, însă, poziţia de anul trecut şi se află pe locul 53.
Damascus a fost declarat cel mai nelocuibil oraş din acest top din cauza războiului civil din Siria.
Îngrijorările în ceea ce priveşte securitatea şi icriza refugiaţilor, numeroasele ameninţări teroriste şi conflictele din Orientul Mijlociu, Europa de Est şi Africa au cauzat scăderea considerabilă a procentajelor încă din anul 2012.
Chiar şi oraşe relativ stabile precum cele din Statele Unite au scăzut în aprecieri datorită politicilor propuse de noul preşedinte american Donald Trump, arată studiul.