Topul alimentelor care provoacă dependenţă şi topul celor mai puţin dăunătoare
0Studiile arată că anumite alimente provoacă dependenţă. Aproape toate aceste alimente sunt bogate în grăsimi sau zahăr (sau ambele).
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Colorado au efectuat un studiu care a dus la dovezi preliminare care sugerează că alimentele procesate sunt mai susceptibile de a crea dependenţă.
Mai mult, se pare că aceste alimente prezintă caracteristicile „abuzului de droguri“, fiind consumate în doze mari şi absorbite rapid de organism.
35 de alimente au fost studiate şi nu, broccoli nu se află pe lista celor mai dăunătoare.
Iată care sunt cele 10 alimente care dau dependenţă, potrivit The Independent.
1. Pizza
2. Ciocolata
3. Chipsuri
4. Biscuiţii săraţi
5. Ingheţata
6. Produse de patiserie
7. Cheeseburger
8. Băuturile carbogazoase (non-dietetice)
9. Prăjiturile
10. Brânza
Pe ultimul loc, brânza este singurul aliment neprocesat de pe listă, urmat de bacon. Majoritatea acestor alimente sunt bogate în grăsimi şi pot creşte rapid nivelul de zahăr din sânge.
La polul opus, cel mai puţin dăunătoare alimente - cum ar fi orezul brun şi somonul – sunt lipsite de carbohidraţi rafinaţi şi grăsimi adăugate.
Iată care sunt alimentele care nu dau dependenţă:
1. Castravete
2. Morcovi
3. Fasole
4. Mere
5. Orez brun (simplu)
6. Brocoli
7. Banane
8. Somon
9. Porumb (fără unt sau sare)
10. Căpşune
Dr. Nicole Avena, unul dintre co-autori ai studiului şi profesor asistent de farmacologie şi sisteme terapeutice, a declarat: „Acesta este un prim pas spre identificarea alimentelor specifice şi a proprietăţilor alimentelor, care pot declanşa o «dependenţă culinară». Acest lucru ar putea ajuta la schimbarea modului în care abordăm tratamentul obezităţii. Este posibil să nu fie o chestiune simplă de «înlăturare» a anumitor alimente, ci mai degrabă adoptarea metodelor utilizate pentru a reduce fumatul, consumul de alcool şi consumul de droguri“.