Tehnica antistres care face minuni pentru angajaţii suprasolicitaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Anxietatea pe care angajaţii o simt la nivel colectiv nu a atins nicicând un nivel mai ridicat. Aproape 40% din adulţii angajaţi nu pot dormi în miez de noapte, iar motivul este, de cele mai multe ori, viaţa profesională solicitantă.

Iată câteva trucuri menite să diminueze starea de anxietate, care ajută la stăpânirea tehnicii mindfullness (concentrarea atenţiei asupra gândurilor şi sentimentelor importante), o tehnică anti-stres cunoscută la nivel global, recomandată angajaţilor şi în cadrul unor corporaţii importante precum Google, Banca Germană, Yahoo, Procter&Gamble şi Apple:

Ce este tehnica mindfulness?
 

Recomandată de „National Institute for Health and Clinical Excellence” – „câinele de pază” al sănătăţii americanilor, tehnica mindfulness este destul de uşor de exersat şi de efectuat chiar şi atunci când deja ai pornit spre birou. Cu origini în practicile budiste de meditaţie, această tehnică se traduce prin a fi în permanenţă conştient de ceea ce simţi şi gândeşti, pentru a elimina toate elementele care te pot distrage, de la zgomot, la gânduri negative, lăsându-ţi mintea limpede.  
 

Cunoscut sub numele de 7/11, exerciţiul de respiraţie poate fi făcut oriunde, oricând. Tot ce trebuie să faci este să numeri până la şapte în timp ce inspiri, şi până la 11 în timp ce expiri. În acest fel, creierul tău va fi forţat să încetinească ritmul şi să elimine „balastul“, lucru care te va ajuta să fii mult mai eficient. Exerciţiul poate fi făcut o singură dată sau repetat vreme de cinci minute, depinde de cât timp are fiecare nevoie să se relaxeze.
 

Cât de stresant este locul tău de muncă?
 

Răspunde la aceste întrebări şi numără la câte dintre ele răspunzi cu „da”.
 

1. Îţi verifici mesajele şi mailurile tot timpul, 24 de ore, şapte zile pe săptămână?

2. Lucrezi peste program?

3. Îţi rezervi puţine pauze?

4. Mănânci în mod frecvent prânzul la birou?

5. Te gândeşti la muncă chiar şi atunci când eşti liber, acasă?

6. Simţi că nu mai poţi face faţă volumului de muncă?

7. Te simţi deseori copleşit de griji?

8. Grijile pe care ţi le faci pentru muncă îţi afectează orele de somn?

9. Îţi este greu să te concentrezi?

10. Eşti din ce în ce mai uituc?

11. Te simţi epuizat?

12. Îţi creşte pulsul adesea?

13. Ai atacuri de panică?

14. Ţi-ai pierdut simţul umorului?

15. Eşti irascibil?

16. Simţi că ziua este mult prea scurtă?

17. Întârzii foarte des la serviciu?

18. Îţi este greu să „te desprinzi” de muncă în weekend?

19. Consumi multă cafea?
 

Dacă ai răspuns cu „da” la mai mult de cinci întrebări, stresul ţi-ar putea afecta sănătatea. 

Luptă cu starea de anxietate
 

Dacă eşti stresat dintr-un anumit motiv la locul de muncă şi te încearcă sentimente de teamă, încearcă să-ţi îndrepţi atenţia asupra modului în care te simţi în acel moment şi încearcă să-ţi opreşti mintea din a construi scenarii. În loc să spui „Mă simt îngrozitor”, repetă „Nu este plăcut, dar nu este nici sfârşitul lumii. Va trece”. 

Rezistă dorinţei de a fi perfect
 

Niciun proiect, decizie sau loc de muncă nu va atinge perfecţiunea, aşa că încearcă să rămâi cu picioarele pe pământ. Atunci când ai scopuri mai puţin realiste sau când încerci prea mult, te autosabotezi. Ar trebui, de asemenea, să renunţi la doriţa de a controla incontrolabilul – nu poţi, de exemplu, să-ţi controlezi colegii. 
 

Alte exerciţii mindfulness: 
 

Imaginează-ţi că ai un balon în stomac, care se extinde şi contractă atunci când respiri. Dacă te concentrezi pe acest lucru, vei putea să-ţi controlezi ritmul respiraţiei. Fă o pauză după ce expiri şi observă cum acest lucru te ajută să te concentrezi. În timp ce respiri, fii atent la partea corpului care „simte” cel mai puternic respiraţia: fosele nazale, buzele, pieptul etc. Concentrează-te pe acest lucru.


Citeşte şi:

Un ceai, nişte pastile, o terapie sau un masaj? Care este preţul stresului: citeşte aici şi plăteşte!


De ce este anxietatea, uneori, bună?

Ce face anxietatea din tine! Cum reacţionează organismul în faţa stresului cronic


 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite