Sfaturi despre fericire şi bani de la un inginer de software care s-a pensionat la 35 de ani: „Aruncă televizorul pe geam“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mad Fientist
FOTO Mad Fientist

În luna august a anului trecut, Brandon, fost inginer de software (n.r. - nu-şi foloseşte numele de familie în mediul online din motive de confidenţialitate), şi-a obţinut independenţa financiară şi s-a retras din activitate la vârsta de 35 de ani.

În prezent, inginerul vorbeşte despre propriile sale experienţe financiare pe blogul său, Mad Fientist. Iată cele şapte cele mai bune sfaturi despre bani şi fericire, venite din partea pensionarului de 35 de ani, scrie Business Insider.  

1. Află ce te face fericit

Primul şi cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să-ţi dai seama ce este cu adevărat important pentru tine şi ce te face fericit, deşi acest lucru este mult mai greu de conştientizat decât ar putea părea. 

Atât de mulţi oameni cheltuie bani pe lucruri care nu contribuie în niciun fel la fericirea lor şi mulţi dintre ei nici măcar nu ştiu că o fac pentru că sunt prinşi în acelaşi „scenariu de viaţă“ ca şi ceilalţi.

Nu trebuie să cumperi o casă nouă doar pentru că asta fac toţi prietenii tăi şi nici o maşină scumpă care să-ţi impresioneze colegii. Ai puterea de a face tot ce-ţi doreşti cu viaţa ta, deci nu trăi visul altcuiva. Cheltuieşte bani în consecinţă.

„Când mi-am dat seama că banii îmi pot cumpăra libertatea - libertatea de la 09.00 la 17.00, libertatea de a nu avea ceasuri deşteptătoare, libertatea de a nu-mi pierde timpul pe cererile ridicole ale şefului meu - mi-am investit toţi banii în acest scop. Nu mi-au lipsit lucrurile la care «renunţam» cu scopul de a face economii spre a-mi dobândi independenţa financiară, pentru că libertatea mea era mai importantă decât orice alt lucru pe care aş fi putut să-l cumpăr“, a explicat Brandon. 

2. Concentraţi-vă pe ceea ce puteţi controla

În loc să vă stresaţi pentru ceea ce se întâmplă în economie sau în încercarea de a anticipa ce va face piaţa de capital, concentraţi-vă asupra lucrurilor aflate în controlul dvs. şi optimizaţi aceste lucruri.

Taxele de investiţii vă pot costa sute de mii de dolari pe întreaga durată a investiţiei dvs., astfel trebuie să reduceţi aceste costuri prin investiţii cu fonduri scăzute.

Minimizaţi-vă impozitele (şi, prin urmare, creşteţi suma pe care o puteţi investi), profitând de conturile cu avantaje fiscale şi utilizând alte strategii legale de evitare a impozitelor.

3. Automatizaţi totul

Odată ce aţi creat un portofoliu simplu de fonduri indexate cu costuri reduse şi profitaţi de toate conturile cu avantaje fiscale disponibile pentru dvs., configuraţi investiţii lunare automate şi apoi ignoraţi complet portofoliul. Dacă vă puteţi lua gândul şi stopa emoţiile de la investiţiile pe care tocmai le-aţi făcut, nu veţi fi doar mai puţin stresaţi în timpul scăderilor inevitabile ale pieţei, ci veţi ajunge să aveţi şi mult mai mulţi bani.

4. Opriţi consumul; începeţi să creaţi

Consumul oferă fericire temporară, dar crearea oferă o fericire durabilă. Este uşor să veniţi acasă de la serviciu şi să pierdeţi patru ore uitându-vă la televizor, dar este mult mai greu să faci ceva creativ, cum ar fi scrierea unui post pe blog, realizarea unor bijuterii sau cântatul la un instrument muzical. Creaţia este mai plină de satisfacţie decât consumul şi poate duce chiar şi la venituri suplimentare.

Când vă veţi afla pe patul de moarte, nu veţi privi cu mândrie numărul orelor petrecute pe Facebook sau numărul de episoade din „Neveste Disperate“ pe care le-aţi urmărit, dar vă veţi simţi mândru de lucrurile pe care le-aţi creat şi adus pe această lume. 

5. Aruncaţi-vă televizorul pe geam

Aruncaţi televizorul pe fereastră. Sau mai bine, îl puteţi vinde pe site-urile de specialitate. Atunci când reclamele publicitare vă bombardează constant cu lucruri pe care „trebuie să le aveţi“, deveniţi mai puţin fericiţi de ceea ce aveţi şi este mai probabil să cheltuiţi bani pe lucruri care nu vă vor face mai fericiţi.

Atunci când reporterii de ştiri vă arată toate lucrurile groaznice care se întâmplă, toate în HD, deveniţi mai temători şi mai puţin dispuşi să ieşiţi şi să exploraţi lumea care este acum mai accesibilă ca niciodată. Nu vă topiţi într-o băltoacă de frică şi nefericire pe canapea. Trăiţi-vă viaţa.

6. Călătoriţi în alte ţări

Dacă te „lupţi“ cu cheltuielile şi simţi că ai nevoie de mai multe lucruri de valoare pentru a fi fericit, călătoreşte aproape oriunde altundeva în lume, în afara ariei tale de confort, şi vei începe să apreciezi mai mult ceea ce ai deja.

7. Experimentează

În cele din urmă, faceţi experimente cu propriile cheltuieli. Lucrurile care astăzi vă fac mai fericiţi s-ar putea să nu funcţioneze la fel şi mâine, astfel, evitaţi cheltuielile semnificative, precum cumpărarea unei maşini noi. Închiriaţi în loc să cumpăraţi un lucru. Împrumutaţi când este posibil şi cumpăraţi când nu aveţi altă variantă.

Drumul spre fericire şi independenţă financiară nu va fi o linie complet dreaptă şi puteţi face unele greşeli de-a lungul drumului, dar atunci când vă concentraţi pe fericirea de durată şi vă aliniaţi cheltuielile cu acel scop general, veţi fi cel puţin încrezători că sunteţi pe drumul cel bun. 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite